Pelimaailma on täynnä erilaisia musiikillisia taideteoksia. Vaikka lähes jokainen musiikkiraita on vaatinut taakseen työtä, vaivaa ja rahaa, on vain kourallinen niistä noussut eeppisiin ja legendaarisin mittasuhteisiin. Otan tässä yhden henkilön ─ minun ─ näkökulman ja mielipiteen pelimaailman eeppisimpiin musiikkituotoksiin. Tässä ensimmäisessä osassa nostan pöydälle pelimaailman teemakappaleet, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet mieleen ja nousseet pelimusiikkien legendoiksi. Luonnollisesti lista olisi äärimmäisen pitkä, joten monet helmet täytyi jättää pois listauksesta. Kappaleet ovat suurin piirtein ajallisessa järjestyksessä, joten sen suurempaa merkitystä listauksen järjestyksellä ei ole. Eiköhän aloiteta.
Doom
Melkein voisi sanoa, että tästä se kaikki alkoi. Ja tuskin saan kamalasti vettä niskaan, jos kehtaan kutsua tunnaria pelimaailman ikonisimmaksi. Teemakappale sai uusintakäsittelyn pelin tuoreimmassa versiossa, mutta jätetään se mainitsematta, sillä se oli suoraan sanottuna doomed.
Duke Nukem
COME GET SOME. Ei tämäkään kyllä kauheasti edeltävästä jälkeen jää. Duke Nukemin kitarariffit Megadethin tahtiin tykittävät pelisarjan lähes jokaisessa osassa miltei muuttumattomana. Mitä sitä hyvää muuttamaan, kun ei oikein paremmaksikaan voi pistää.
Donkey Kong Country
Tämä svengaava viidakkoboogie on varmasti monelle 90-luvun pelaajalle tuttu. Donkey Kong Country nousi Nintendon SNES-konsolin yhdeksi merkittäväksi ikoniksi. Sitä teki myös sen teemakappale, joka alkaa rauhallisella midi-säestyksellä ja voimistuu svengaavaksi rummutteluksi.
Pokémon
Pikkuruisesta kaiuttimesta raikanut piipittävä sävelmä soi varmaan jokaisen vuosituhannen vaihteen aikaisen Pokémon-fanin korvissa yhä tänäkin päivänä. Sama melodia onkin jatkanut pelistä toiseen aina tuoreimpaankin Pokémon-peliin asti, tosin hieman lisämausteita nauttineena.
Worms
”Incomiiiing!” ja rytmikäs armeijahenkinen rummutus säestivät tätä korvamatoa (pun intended) kohti legendan titteliä. 90-luvun pelaajille pitäisi olla ehdottoman tuttu. Tämäkin teemakappale sai kunnian kaikua pelisarjan tulevissakin osissa remixattuna.
Red Alert 2
2000-luvun alku toi mukanaan yhä enenemissä määrin raskaammalla rockilla höystettyjä alkutunnareita. Red Alert 2:n yksi monista tunnusomaisista musiikkiraidoista pitää sisällään eri kielisiä sotaisia huudahduksia tehden siitä entistä raskaamman ja eeppisen. Kuten moni varmaan arvaakin, artikkelin toisessa osassa kuullaan takuuvarmasti eräs pelin kappaleista…
Battlefield
2000-luvulla toiseen maailmansotaan sijoittuvat räiskintäpelit olivat kuumaa kamaa. Jokaisesta tekeleestä löytyi varmasti tunnelmaan sopiva teemakipale, mutta vain yksi oli erottuva joukosta. Battlefield poikkesi massasta tekaisemalla hidastempoisen orkesterisoitannan sijaan rytmikkäämmän sävelmän. Homma tuntui toimivan, joten samaa kappaletta käytettiin sarjan tulevissakin osissa, tosin aina aikaan sopivalla miksauksella kuorrutettuna.
Metal Gear Solid 2
Hyvinkin usein peli onnistuu teemakappaleellaan liimaamaan pelaajan kuuntelemaan sen loppuun asti, ennen kuin viitsii aloittaa pelaamisen. Metal Gear Solid 2 oli ensimmäisiä, joka sai minulle sen aikaan. Eeppinen orkesterisävellys saa aikaan kylmät väreet joka ikinen kerta. Et voi olla kuuntelematta loppuun. I dare you.
Artikkelin kirjoitus jäi hetkeksi kesken, kun täytyi fiilistellä biisi pariin otteeseen läpi.
Halo
Orkesterilla ja kuorolla saa todella usein aikaan tarpeeksi mahtipontisen ja tunnusomaisen tunnuskappaleen, josta peli tulee tunnetuksi. Halo ei tee tässä asiassa poikkeusta, vaan päinvastoin liitti tunnuskappaleensa niin komeasti peliin, ettei kumpaakaan voi kokea täysillä ilman, että edes ajattelee sitä toista. Loistava sävellys sai kunnian koristaa lähes jokaista pelisarjan ääniraitaa aina pienillä muutoksilla höystettynä.
Skyrim
Päätän artikkelin tämän vuosikymmenen eeppisimpään tuotokseen. Orkesterin mahtipontiset sävelmät ja mieskuoron lohikäärmekieliset huudot tekevät kyllä kunniaa muutenkin legendaariselle pelille. ”Dovahkiin, Dovahkiin, naal ok zin los vahriin.” Tarvitseeko enempää kertoakaan?
Tällaista tällä erää. Heitä kommenttikenttään oma ehdotuksesi tämän listan jatkoksi.
Artikkelisarjan seuraavassa osassa katsastetaan pelien soundtrack-kappaleita.