Jo hetken aikaa Logitechin omistuksessa ollut Astro Gaming on varsin tunnettu merkki pelaajien keskuudessa. Nykyisellään valmistuspöydältä ei putkahda pelkästään pelikuulokkeita, vaan valikoimaan mahtuu myös muuta tilpehööriä, kuten hiiriä ja ohjaimia.
Tämä artikkeli kuitenkin käsittelee Astro A50 (Xbox One) -lippulaivamallin tämän hetken tuoreinta versiota, joka ei näennäisesti tuo mitään uutta mukanansa, mutta mikä on tärkeää huomioida on se, että se tulee toimimaan uuden konsolisukupolven kanssa, minkä julkaisuajankohta lähenee päivä päivältä. A50-sarja on tällä hetkellä yksi harvoja malleja, jotka tukevat kaikessa loistossaan sekä PS5 että Xbox Series X -konsoleita julkaisussa (tai ainakin näin on vahvistanut valmistaja). Hintalappunsa osalta paras malli pyörii 320-340 euron hintahaarukassa eli puhutaan jo high end -luokasta, ainakin pelikuulokkeiden osalta. Mitä kaikkea tällä rahalla saa?
Mitä paketissa tulee mukana:
- Astro A50 -pelikuulokkeet (langaton)
- Astro Wireless Base Station -telakka (Xbox One)
- 1m Micro USB -kaapeli
- 1m optinen kaapeli
- Aktivointikoodi Dolby Atmos -äänitilaan (Erikseen ladattava ohjelma Xbox Onen kauppapaikalta)
- Ohjekirja
Tekniset tiedot:
- Kuulokkeiden tyyppi: over-ear (avoimet)
- Taajuusvaste: 20Hz – 20 000Hz
- SPL: 118dB
- Paino: 380 grammaa
- Mikrofoni: yksisuuntainen, ääntä eristävä
- Kantavuus: keskimäärin 9 metriä
- Akunkesto: 15 tuntia
Ulkonäöllä on merkitystä
Astro A50:n ensihetket eivät petä. Pelkästään jo unboxausvaihe antaa hyvät vaikutelmat tuotteen laadusta. Mitään ei tarvitse repiä auki, vaan kaikki tuotteen komponentit on aseteltu huolella pakettiin siten, että ne kuin tarjoutuvat pala verrallaan käsien ulottuville.
Kuulokkeet miellyttävät silmää, vaikka itse pinta onkin muovia. Yläosa on varustettu pehmennyksellä käyttömukavuuden parantamiseksi. Kuulokkeiden varsia koristavat mitoitetut viivat, joiden avulla pituuden saa aseteltua juuri eikä melkein. Tiedän, melkoista hifistelyä, mutta juuri tällaista odotan kalliilta investoinnilta.
Käyttöönotto oli todella kivuton. Riitti, että iski kaapelit kiinni konsolin ja telakan välillä, ja kuulokkeet olivat käyttövalmiit. Xbox-version mukana tulee aktivointikoodi Dolby Atmos -äänitilan käyttöön. Dolby Atmos vaatii toimiakseen erillisen ohjelmiston, mikä ladataan Xbox Onen kauppapaikalta.
Ensitestit valuivat tuntien mittaisiksi. En huomannut minkäänlaista arkuutta korvalehdissä, kiitos korvakuppien. Korvakupit ovat pinnalta pehmeää kangasmateriaalia, mitkä tuntuvat erittäin mukavalta päässä. Ne eivät myöskään aiheuta hikoilua korvissa. Varjopuolena tietty äänet pääsevät läpi kuulokkeista. Se on kolikon kääntöpuoli avoimissa kuulokkeissa. Toinen varjopuoli korvakuppien materiaalissa on sen kyky imeä likaa tai karvoja, mikäli kotona on lemmikkejä. Tietty karvat on helppo poistaa vaikka karvankeräyssienellä tai kevyesti kostutetulla paperilla.
Ne ratkaisevat seikat kuulokkeita valitessa
Suurimmalle osalle se perinteinen ”tärkein” tekijä kuulokkeissa on äänenlaatu. Se on kovin laaja termi ja korkeissa hintapointeissa ne erot alkavat olla melko vaikeasti tunnistettavissa. Ehkä enemmän pitäisi arvottaa pelikuulokkeita hankkiessa siitä haettavaa tarkoitusperää. Osalle tärkeintä on erottaa ne pienet äänet muun melun taustalla. Toisille on tärkeää saavuttaa mahdollisimman vahva immersio pelatessa, oli soundi sitten muhkea tai tarkka. A50:n antaisin pisteet kotiin oikeastaan kaikista edellämainituista. Ei siksi, että se on noita kaikkia yhtäaikaisesti, vaan että sen käyttö voidaan mukauttaa nimenomaan kunkin tarkoitusperien mukaan ja ilman, että erillistä mikseriä tarvittaisiin avuksi. Ääniä voidaan säätää niin kuulokkeista itsestään kuin konsoliin ladattavan ohjelmiston avulla. Kilpapelaamisen osalta todellisuus on varmasti erilainen, koska tarpeet peruskäyttöön verrattuna poikkeavat jo paljon. Siihenkin Astrolla on vastaus nimeltä MixAmp.
Olin loistava koekaniini Dolby Atmoksen osalta, sillä suurimman osan elämästäni olen ollut hyvin ”stereouskovainen” ihminen niin kuulokkeiden kuin muiden laitteiden kanssa. Olen vierastanut tilaääniä hyvin pitkälle kaikkialla paitsi tietysti elokuvateattereissa, joissa akustiikka on rakennettu sen rungoksi. Miksikö? Omaan korvaani stereoäänet yleisesti kuulostavat puhtaammalta. Lisäksi monissa virtuaalisissa tilaäänissä ilmenee häiritsevää metallista kaikua. Olin ällikällä lyöty. Dolby Atmoshan toimii ja erityisesti peleissä, joissa äänimaailmalla on isompi painoarvo. Esimerkiksi Hunt: Showdown -pelissä hyödyin oikeasti Atmoksen luomasta tilaäänestä niin tunnelman kuin kanssapelaajien paikantamisen osalta. Voisi sanoa, että se oli tajunnanräjäyttävä kokemus, koska vanhat asenteet karisivat pysyvästi pois.
Annan kunniamaininnan seikalle, kuinka vaivaton kuulokkeita on käyttää. Kun on kerran löytänyt omat asetukset äänille, niin jatkossa enää riittää konsolin käynnistäessä, kun nappaa Astrot telakasta ja laittaa virrat päälle. Akun säästämiseksi A50 osaa myös sammuttaa itsensä, jos ne sattuu unohtamaan pöydälle, tosin kuulokkeiden pitää olla vaaka-asennossa 90 asteen kulmassa. Chat-toiminnot pysyvät visusti kiinni siihen saakka, kunnes mikroni tietoisesti asetetaan pystyasennosta suun tuntumaan. Siinä on ääntä eristävä pää, mutta vielä ei ole tullut vastaan ainuttakaan mikkiä, jossa tämä ominaisuus toimisi niin kuin sen on suunnittelupöydällä ajateltu toimivan.
Vaikka tämä versio on tarkoitettu Xbox Onelle, niin pikaisella testauksella kuulokkeet toimivat myös PS4:lla, mutta kovin paljosta pitää tinkiä ilman erillistä PS4-telakkaa (myydään erikseen, paperilla pitäisi toimia suoraan). Chat-äänet eivät ilman kikkailuja toimi ja tilaäänet eivät ole mahdollisia ristiinasettelulla.
Kallis mutta hyvä? Kyllä ja ehdottomasti
Näin äkkiseltään hintapointtia katsoessa Astro A50 on arvokas sijoitus. Se maksaa konsolin verran. Ennen kuin valmistaja vahvisti toimivuuden uusien konsoleiden kanssa, olin paljon varautuneempi, sillä sehän tarkoittaisi pahimmillaan vain puolen vuoden käyttöaikaa kuulokkeille. Nyt kun A50 tulee toimimaan myös uudessa Xboxissa on sitä helpompi suositella, mikäli juuri nyt syntyy tarve uusia pelikuulokkeita.