Nykyaikana markkinoilla on sen verran monta tasokasta pelikuulokkeiden valmistajaa, että varsinaista voittajaa on vaikea valikoida. Logitechia olen pitänyt yhtenä kärkinimistä sen jälkeen, kun aikanaan G933-mallin valjastin aktiivikäyttöön. Erityisesti sen monipuolinen sisäänrakennettu mikseri teki vaikutuksen. G933 myös tuki 7-kanavaista DTS-äänitilaa, joka ylitti odotukset leffakäytössä. Pelit kuitenkin pelasin stereona, sillä sen myötä sain äänenvoimakkuuden ihan uusiin mittakaavoihin. Kun on kerran kokeillut kokoonpanoa Battlefield 1:n oman War Tape -äänimiksauksen kanssa, niin paluuta entiseen ei ole. Ihan pilkkahintaan ei kyseinen kapistus irronnut siihen aikaan, sillä hintapointti pyöri 260-280 euron välillä.
Tämä arvostelu käsittää uusimmat Logitech G733 Lightspeed -pelikuulokkeet, jotka asettuvat hinnassa 150 euron kastiin eli puhutaan mid-end-kuulokkeista. Miten G733 Lightspeed suoriutuu keskiluokassa?
Mitä paketissa tulee mukana:
- Logitech G733 Lighspeed -pelikuulokkeet (langaton)
- Mikrofoni (irroitettava)
- Langaton USB-vastaanotin
- Latauskaapeli (USB – USB-C)
Tekniset tiedot:
- Kuulokkeiden tyyppi: over-ear (avoimet)
- Kaiutinelementti: 40 mm
- Taajuusvaste: 20Hz – 20 000Hz
- SPL: 87,5 dB
- Paino: 278 grammaa
- Kantavuus: jopa 20 metriä
- Akunkesto: noin 20 tuntia
Pitkiä pelisessioita silmällä pitäen
Mitäpä olisi laitearvostelu ilman unboxausvaiheen tunnelmia ja ensivaikutelmat ovat tällä kertaa varsin suoraviivaiset. Paketointi päällepäin on näppärä ja tyylikäs, mutta sisältä pahvi on pelkästään muotitettu niin, että kamppeet istuvat sisälle. Niitä ei myöskään ole suojattu pusseja kummemmin. Vähän olisin hifistelyä kaivannut taustalle, mutta toisaalta tuote on tärkein. G733 Lightspeed itsessään on silmää miellyttävä kokonaisuus. Hillittyyn ulkonäköön on onnistuttu tuomaan yksityiskohtia kahden ledin sekä koristeisen pannan muodossa.
Käyttöönotto oli vaivatonta ja nopeaa: kamat ulos paketista, mikki plugilla kiinni kuulokkeisiin ja dongle PS4-konsoliin kiinni. Dashboardin käynnistyessä tunnistetaan kuulokkeet välittömästi ensisijaiseksi äänilähteeksi eikä sen kummempaa kikkailua tarvita taustalle.
Ensimmäiset testit venyivät yön tunneille. G733 Lightspeed tekee nappisuorituksen käyttömukavuuden osalta. Kuulokkeet ovat todella kevyet päässä ja korvakupit istuvat korviin moitteetta. Korvakupit ovat myös jämäkät, mutta eivät paina pehmeän materiaalinsa ansiosta korvia juuri lainkaan. Mikä parasta, korvani eivät hikoilleet kertaakaan käytön jäljiltä. Erityismaininnan ansaitsee kankaasta tehty, venyvä pantaosa, joka istuu kyllä takuuvarmasti kenen tahansa kuuppaan eikä paina päähän.
Mitä tulee funktioihin, niin vasemman kupin takaa löytyvät namiskat mikin mutettamiselle, äänenvoimakkuudelle ja virralle. Kuulokkeita voi ladata kaapelin kanssa samanaikaisesti konsolista pelatessa.
Miten on äänenlaadun laita?
Siinä missä G733 Lightspeed loistaa käyttömukavuudessa, jättävät kuulokkeet äänen säätöjen osalta parannettavan varaa, erityisesti konsolipelaajilla. Tämä johtuu siitä, että kuulokkeiden omaa mikseriä tai presettejä voi hyödyntää vain PC:lla tai Macilla softan kautta eikä asetuksia voi tallentaa vaikkapa dongleen itseensä. G733 ei myöskään keskustele Mixampin kanssa, joten haaveet rajoitusten kiertämisestä voi unohtaa. Konsolipelaajat joutuvat tyytymään vakiosäätöihin.
Vakiona äänentoistoa voisi kuvailla napakaksi ja tarkaksi, mutta lopputulos jää hieman tasapaksuksi bassotoistossa. Siinä on voimaa, mutta muhkeus jää taka-alalle. Toki G733:n osalta kaiutinelementit ovat vain 40 mm, mutta esimerkiksi Steelseriesillä löytyy keskikastista malleja, joissa on lähes samat speksit, mutta ulottuvampi basso. Plussana halutessaan äänenvoimakkuuden saa halutessaan todella kovalle, mikäli kaipaa peleihinsä mökää. Ääni ei myöskään puuroudu kovissakaan voimakkuuksissa.
Mikrofoni jakaa mielipiteet minulla, sillä siitä lähtevä ääni kaverille on puhdas ja selkeä, mutta mikkiin joutuu puhumaan aika kovaa. Mikkiä saa toki lähemmäs suuta vain taivuttamalla, mutta se palautuu takaisin vakiomuottiinsa ajan kuluessa. Vaihtoehtoisesti herkkyyttä voi hakea konsolin säätöjen kautta, mutta sen myötä sitten kuuluu taustamelukin helpommalla.
Puhutaan ennen lopullista sanaa hetki ledeistä ja niiden sijainnista. Osalle silmälaseja käyttävistä pelaajista kuppien edessä sijaitsevat ledit voivat muodostaa ongelman, koska valo heijastuu laseihin ja täten näköpiirin ulottuville. Once you see it you cannot unsee it. Ne ovat kytkettävissä pois päältä, mutta ainoastaan tietokoneella softan kautta. Sehän ei konsolipelaajia lohduta. Sanottakoon, että nokkelat näpertäjät tietenkin itse ne tummentavat tarrapinnoilla ja sen myötä problem solved.
Niin satunnaispelaajille kuin maratoonareillekin
Logitech G733 Lightspeed on kyllä käyttömukavuudeltaan ihan omaa luokkaansa, mutta konsoleilla pääosin pelailevat joutuvat tyytymään yhteen vakiopresettiin äänentoiston osalta. En löytänyt vahvaa näyttöä PS5-tuesta, mutta uskoisin, että kuulokkeet toimivat myös uuden raudan kanssa. Ehkä softarajoitukset olisi nekin ohitettu uuden sukupolven ilmestyessä ja täten saataisiin kaikki potentiaali irti.
Ultimaattisia multiplattarikuulokkeita havitteleville tiedoksi, että nämä Logitechin uutuudet toimivat tällä hetkellä ainoastaan tietokoneilla, PS4:lla sekä joidenkin ulkopuolisten testien mukaan myös Switchilla. Ne eivät ole Xbox-yhteensopivat.