DigiExpo ’15 suomalaiset indie-pelifirmat esittelyssä

Kirjoittanut: Livegamers

15.11.2015

Iceflake Studios – Race Online ja Ice Lakes
Iceflake Studios on Lasse Liljedahlin, 32, vetämä suomalaisstudio, joka oli esittelemässä kahta suomalaisklassikkoihin perustuvaa peliä. Esittelyssä olivat Race Online, joka vetoaa jokaiseen Generallya tai Slick ’n’ Slidea pelanneeseen peliveteraaniin ja Ice Lakes, joka pohjaa taas legendaariseen Pro Pilkki -pilkkikalastuspeliin.

Olemme olleet jopa Slick ’n’ Sliden kehittäjä Timo Kauppiseen yhteydessä, ja hän on ollut erittäin innoissaan siitä, miltä tämä meidän Race Online näyttää. Me ollaan tavoiteltu sitä samaa pelattavuutta ja ajettavuutta, mitä näissä vanhoissa klassisissa top-down -ajopeleissä on”, Liljedahl kertoo.

Race Online lupaa paljon. Peliin on tulossa yksinpeli tietokonetta vastaan, maksimissaan neljän pelaajan lokaalimoninpeli ja verkkomoninpeli. Liljedahl lupaa myös, että peliin on tulossa 100 rataa julkaisuhetkellä, ja jos tämäkään ei riitä, on peliin tulossa myös rataeditori, jonka avulla ratoja voi myös jakaa Steamin Workshopissa.

Race Online on tulossa Steamiin kahden seuraavan viikon kuluessa. Emme voi luvata tarkkaa julkaisupäivämäärää, koska siinä on omia kommervenkkejään, jotka tekevät tarkan päivän sanomisen mahdottomaksi, mutta se on tulossa joulumarkkinoille. Suunnittelemme peliä myös myöhemmin konsoleille.

Iceflake Studios esitteli messuilla myös pilkkipeli Ice Lakesia, joka on Liljedahlin mukaan moderni pilkkipeli, jossa avoimessa maailmassa kulkeva pelaaja etsii hyviä kalapaikkoja, kairaa reikiä ja kalastaa erilaisilla, päivitettävillä varusteilla.

Pelissä on keskitytty hyvin paljon sen pelattavuuteen ja sen pelillisiin ominaisuuksiin, ja me ollaan yritetty tehdä pilkkimisestä pelillisestikin mielenkiintoista. Esimerkiksi ei olla mallinnettu peliin oikean maailman järviä, vaan ollaan tehty siihen pelin kannalta hyviä ja mielenkiintoisia karttoja, joiden kanssa ollaan mietitty pohjanmuotoja, kalaparvien käyttäytymismalleja ja sään vaikutusta pelattavuuteen. Esimerkiksi sohjoa kertyy pilkkireikään sen mukaan, mikä on säätila, ja sitä pitää poistaa sieltä. Myös eri kalalajit käyttäytyvät eri tavalla sään ja valoisuuden mukaan” Liljedahl kertoo innoissaan.

Pilkkimiskausi jatkuu talven jälkeenkin, sillä Liljedahl lupailee Ice Lakesin julkaisua ensi keväälle.

Liljedahl kertoo olleensa pelinkehittelijä jo kolmella vuosikymmenellä. Doomin, Wolfensteinin, Starcraftin ja Warcraftin modit ja karttaeditorit olivat kovassa käytössä.

Kyllä se ajatus tuli heti, että mitä tähän voisi tehdä itse. Ensimmäiset kokeilut oli sitten moninpelikarttoja, joita pelattiin laneilla yhdessä.

Liljedahl kertoo aloittaneensa ihan pienien modien tekemisestä ja edenneensä vähä vähältä kohti omia kokonaisia pelejä. Ensimmäinen oma peli valmistui Liljedahlin muistin mukaan vuonna 1999.

Kun Battlefield 1942 julkaistiin, niin aloimme tekemään siihen tällaista Suomen Sota -modia, josta julkaistiin ensimmäinen versio vuoden 2004 alussa. Modi tunnettiin silloin nimellä Finnwars, ja jatkoimme sen kehittämistä siihen pisteeseen, että se oli lopulta yksi suurimmista modeista mitä oli koskaan tehty.

Finnwars käsitteli Suomen sotia toisessa maailmansodassa. Pelattavana oli Suomen, Saksan ja Neuvostoliiton maa-, meri- ja ilmavoimat.

Haastattelun lopuksi Liljedahl tiputti varsinaisen pommin kertoessaan Iceflake Studiosin tulevaisuudesta: ”Iceflake Studios aikoo keskittyä Finnwarsin uudelleenjulkaisuun omana, itsenäisenä pelinään, modernilla teknologialla ja uusilla pelimoottoreilla ja tätä silmälläpitäen olemme laukaisemassa Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2015 joukkorahoituskampanjaa.

Frostbullet – STATUS: Insane

Joensuulainen Frostbullet oli DigiExpolla esittelemässä ensimmäistä kertaa julkisesti firman ensimmäistä peliä nimeltä STATUS: Insane, jossa pelaaja on mielisairaalasta pakoa suunnitteleva potilas, jonka suurimmat viholliset ovat putkinäköiset vartijat.

Pelin pääosassa on hiiviskely, sillä pelaajahahmolla on pakkopaita päällään ja vartijoilla on aseet”, kertoo Frostbulletin johtaja Toni Aaltola, 25.

Aaltola kertoo saaneensa peli-idean jo 12 vuotta sitten, mutta tällöin pelaaja oli vielä pakenemassa vankilasta.

Mielisairaala kuitenkin vakiintui paikaksi, koska halusin ehdottomasti pelaajan joutuvan hiiviskelemään. Kun pelihahmo laitetaan pakkopaitaan ja annetaan vihollisille aseet, niin se kertoo pelaajalle, että nyt on pakko pysyä vastustajien näkökentän ulkopuolella.

Aaltola kertoo, että pelin Unity-versio on ollut kehityksessä vuodesta 2013, vaikkakin välissä on ollut vuoden tauko. Peliprojekti sai uuden potkustartin, kun Aaltola sai värvättyä graafikon. Ennen tätä Aaltola oli kehitellyt STATUS: Insanea aivan yksinään.

STATUS: Insane vaikutti messudemon perusteella suorastaan mieltäjärkyttävän skarpilta tuotokselta, jossa pelaajalle ei armoa anneta, eikä pelaaja sitä pyydä, sillä jokainen kuolema on johtuu pelaajan omasta erheestä tai huolimattomuudesta. Peli on sijoitettu ruudukoon, jossa jokainen napinpainallus siirtää pelihahmoa yhden ruudun valittuun suuntaan, ei enempää eikä vähempää.

En ihmettele lainkaan, että peli oli ainakin Aaltolan mukaan saanut erittäin lämpimän vastaanoton DigiExpolla.

Peli valmistunee ensi syksyksi, mutta ennen sitä lähdemme etsimään julkaisualustaa ainakin Steamin Greenlightista” Aaltola kertoo julkaisusuunnitelmistaan. STATUS: Insane on tulossa pääasiallisesti PC:lle, mutta konsoliversiot ja tabletti ovat Aaltolan mukaan suunnitteilla.

Tämä STATUS: Insane on itseasiassa yksi ensimmäisistä peli-ideoistani, eli voisin sanoa kehitelleeni pelejä 13-vuotiaasta asti. Lukion jälkeen pohdin, mitä oikein sitä pitäisi elämällä tehdä, ja lähdin Karelian ammattikorkeakouluun, tietojenkäsittelylinjalle.

Pitkän linjan pelinkehittelijä valmistui koodariksi ja perusti valmistuttuaan Frostbulletin, jonka ensituotos oli DigiExpolla ensiesittelyssä. Pelinkehittäjän tärkeintä ominaisuutta koodari Aaltola ei pitkään pohdi.

Minusta pelinkehittäjälle tärkeintä on se, ettei tyydy siihen mitä oppii koulussa, vaan siihen pitää olla sitä harrastuneisuutta ja intohimoa opetella lisää koulutiedon päälle. Arvioisin, että noin 90 prosenttia kaikesta omasta osaamisestani on tullut koululuokan ulkopuolelta.

Esimerkkinä omasta itseoppineisuudestaan Aaltola kertoo ylpeänä, kuinka hän on itse tehnyt STATUS: Insanen ääni- ja musiikkimaailman, vaikkei hänellä mitään varsinaista kokemusta olekaan. Hän kuvaa itseään käyntikortissaan muun muassa tittelillä ”SFX Guy”, eli karkeana käännöksenä ääniefektikaveri.

Pelinkehittäjänä en ole koskaan valmis vaan opin aina kaikkea lisää.

Joensuu Games – Lost Home

Joensuu Gamesia edustava Olli Ikonen, 26, oli esittelemässä omaa ensipeliään nimeltä Lost Home, joka on miehen omien sanojen mukaan Donkey Kong Country -tyyppinen tasoloikkapeli, jossa vyötiäinen ja käärme ovat matkalla uuteen kotiin erilaisten luonnonkatastrofien alta. Jos idea kuulostaa etäisesti vanhalta kunnon Kaukometsän Pakolaiset -animaatiosarjalta, niin siihen Ikonen on pelissään tähdännytkin.

Halusimme tehdä old-schoolmaisen platformerin, jossa pelataan eläinhahmoilla. Peliä on kehitelty puolisen vuotta, pelistä on valmiina noin 30 prosenttia ja tarkoituksena olisi saattaa peli julkaisuun kesällä 2016.

Peli julkaistaan aluksi PC:lle, mutta Ikonen tähtää peliä konsolimarkkinoille, sillä se on Ikosen mukaan tehty peliohjaimella pelattavaksi.

Pelissä on erikoisuutena mielenkiintoinen design, jossa vyötiäis-käärmetiimin molemmat puolikkaat tarjoavat pelaajalle omat mekaniikkaansa, joita ilman pelaajalle tulee todella orpo olo. Vyötiäinen ei voi hypätä eikä hyökätä vihollisten kimppuun ilman käärmekaveriaan, mutta käärme ei pysty raivaamaan isompia esteitä tai loikkaamaan suurempien rotkojen ylitse.

Esimerkkinä pelin messudemoversiossa pelaajan piti pompauttaa vyötiäinen jyrkänteen huipulle, jonka jälkeen tämän piti sopivalla ajoituksella livahtaa vihollisten ohi ja rullata voimalla kenttää blokanneen kivivyörymän läpi, jotta käärmekin pääsee jatkamaan kenttää eteenpäin.

Lost Home on minun ensimmäinen pelini. Olen pienestä pitäen pelannut ja tein päätöksen muutama vuosi sitten, että tavalla tai toisella haluan päästä pelialalle” Ikonen kertoo.

Ikonen on saapunut pelialalle hyvin värikästä reittiä. Hän valmistui alun perin datanomiksi, mutta on kokeillut sen jälkeen monia eri koulutusvaihtoehtoja ja lopulta hän löysi itsensä opiskelemasta Joensuusta medianomiksi. Valmistuminen koittaa Ikoselle ”piakkoin”.

Idoleita tai haavetyöpaikkoja mies on huono nimeämään, mutta lopulta keksii yhden suunnannäyttäjän itselleen.

Hideo Kojima on minulle kyllä varsinainen gurumies. En tiedä tarjoutuuko minulle koskaan mahdollisuutta työskennellä hänen kanssaan, mutta häntä minä ainakin katson ylöspäin.