Dragon’s Dogma julkaistiin viime syksynä ja se keräsi kiitosta myös Livegamersilta. Hyvälle toimintaroolipelille on aina käyttöä, ja sille tulee totutusti myös lisäosa. Dark Arisen vie pelaajat tutusta kalastajakaupungista Bitterblack-saarelle, jonka uumenissa yskähtelee muinainen luolasto. Pelin emo-osan opit pitää painaa hahmojen päähän ennen saarelle suuntaamista. Vaikka portsaria ei ole, on lisäosa suunniteltu hahmoille, joiden taso on 50:n tienoolla.
Bitterblack-saari on tunnelmaltaan mollivoittoinen. Siellä ei näy vehreää nurmea, jolla pupuset iloisesti rientävät. Saaren kalliot nojaavat taivaaseen ja kuu on ainoa luonnonvalo. Kun päästään itse luolastoon, seinät tulevat lähelle ja pimeys alkaa olla käsinkosketeltavaa.
Ei pelkästään Dark Arisenin maanalaisuus, vaan myös arkkitehtuuri tuntuu viettävän perinteiseen Dungeons & Dragons -suuntaan. Vanhassa kaartissa palvelleet roolipeliveteraanit varmasti tykästyvät linjaan helposti. Grafiikka on monessa kohtaa parempaa kuin edeltäjässään. Luolien hämärässä valossa kaikki näyttää paremmalta ja tarkemmalta. Kummallista, mutta näin on.
Dragon’s Dogmassa on monta asiaa mennyt oikein, eikä niitä ole onnistuttu lisäosassa hukkaamaan. Pelaajien käytössä oleva laaja tuoterivistö menee monelle liian pikkutarkaksi, mutta kahden taikajuoman pelit ovat nykynuorison hapatuksia. Tästä tai mistään muustakaan ominaisuudesta ei ole luovuttu, mutta lisää on tottakai tullut. Luolastosta löytyvistä taikaesineistä osa on kirottuja. Erikoiskiepautuksia luonnollisesti vaaditaan, ennen kuin kirotun esineen voi ottaa käyttöön. Vanhojen astaloiden ja kilpien arvo punnitaan myös uudestaan. Vaikka Dragon’s Dogmassa ase olisikin nostettu maksimitasolle, saadaan Dark Arisenin myötä muutama piiru vielä lisää. Uutta ovat myös sormukset, joilla hahmon taitoja voi hoonata paremmiksi. Näistä kannattaa pitää kiinni, koska jossain kohtaa oikea sormus oikeassa sormessa voi pelastaa todella paljon.
Jos ovat peitset vyöllä parantuneet, niin kyllä vastapuolellakin osataan. Uusia kurmoitettavia ovat isommat ja tyhmemmät peikot, madot ja muut vastaavat luolaston asukit. Yksi on kuitenkin ylitse muiden. Itse Kuolema asuu juurikin Bitterblackin alla. Sattumaako? Tuskin. Pelaajan kiusaksi se on sinne muuttanut. Kuolema on hupullisessa kaavussaan viikatteineen niin perinteinen näky, että hiukan menee jo huumorin puolelle. Olisiko silti voinut valita jonkun muinaisen kuninkaan neuvonantajan hengen, joka vain olisi ”näyttänyt” kuolemalta? Näemmä korvike ei tässä kohtaa vain toiminut, vaan meitä hellitään ikuisella pelaajan ja Kuoleman välisellä taistelulla.
Vaihto avoimesta maailmasta luolastoon on toimiva. Vaikka avoin maailma jää taakse, saadaan tilalle selkeästi jotain uutta ja kiinnostavaa. Luolastoissa riittää kapeita käytäviä ja kiipeiltävää sen verran, että vauhtia kannattaa pudottaa. Räjähtävien punaisten tynnyrien olemassaolo on kysymys, jota tässä kohtaa ei voi lähteä ruotimaan, mutta enemmistö lisäosan ratkaisuista on hyviä. Parempia lisäosia on varmasti olemassa, mutta kyllä Dark Arisen kyydissä pysyy. Jos tykkäsit Dragon’s Dogmasta, tämä taitaa olla pakko-ostos. Uutta on aivan riittävästi ja tunnelma pitää otteessaan.
Lisäosa on saapunut kauppoihin 26.4.2013.