Livegamers pääsi haastattelemaan yhtä Razerin perustajajäsentä, Min-Liang Tania. Saimme kuulla mielenkiintoisia asioita Razerin suunnitelmista tukea skandinaavista e-Sportsia.
Tervehdys! Ja kiitokset tästä hienosta haastattelumahdollisuudesta. Voisitko näin aluksi kertoa lukijoillemme hieman itsestäsi.
Olen Min-Liang Tan, yksi Razerin perustajista. Toimin sen luovana johtajana ja toimitusjohtajana. Olen itse innokas pelaaja, ja voin ylpeänä sanoa, että Razeria johtavat intohimoisesti peleihin suhtautuvat ihmiset. Meillä pyritään jatkuvasti parantamaan pelikulttuuria sekä saamaan aikaan aina vain parempia pelikokemuksia ja pelisuorituksia.
Mistä kiinnostuksenne Skandinavian e-Sportsia kohtaan alunperin lähti?
Razerin tavoitteena on olla maailmanlaajuinen e-Sportsin edelläkävijä, ja Skandinaviassa on valtavasti potentiaalia. Luonnollisesti haluamme siis auttaa peliyhteisöä löytämään voimavaransa. Hyvien online-yhteyksien ja yhden maailman dynaamisimman laniskenen lisäksi Skandinaviasta on lähtöisin myös useita maailman kovimpia ammattilaispelaajia.
Nostaisin vielä esiin Skandinavian pelikahvilat, jotka ovat hyvin varusteltuja, pienimuotoisia paikkoja, joihin sekä ammattilaiset että amatöörit voivat tulla kisailemaan ja antamaan nuoremmalle polvelle ensikosketuksen kilpapelaamiseen. Tällainen toiminta vie e-Sportsia eteenpäin ruohonjuuritasolla. Myös kasuaalipelaajien on helpompi tulla mukaan e-Sportsin maailmaan ennemmin tällaisissa ympäristöissä kuin suuremmissa tapahtumissa.
Pidätkö Skandinavian välisiä turnauksia mahdollisina?
Ideana tämä on todella mielenkiintoinen sekä katsojien että pelaajien näkökulmasta. Uskomme, että ne ovat mahdollisia sekä online- että offline-muotoisina. Rakastan skandinaavisten joukkueiden kilpailuhenkisyyttä, joka tulee hyvin esiin vaikkapa jääkiekon kaltaisissa suosituissa tapahtumissa. Mikään ei ole hienompaa kuin Suomen ja Ruotsin välinen finaaliottelu. Sama kilpailuhenkisyys on helposti siirrettävissä myös e-Sportsiin. Tarvitaan vain oikeanlaista tukea ja motivaatiota sekä kansallisten tapahtumajärjestäjien panosta ja yhteistyötä. Näistä aineksista voidaan luoda jotain todella erityistä, johon kaikki ovat tyytyväisiä.
Entäpä pelialustat? Onko tarkoituksenanne pitää PC pääasiallisena pelialustana?
PC:n kilpailuskene on toki vahvempi, mutta emme pidä yhtä pelialustaa tärkeämpänä kuin muita. E-Sportsissa kaikille pelialustoille on annettava yhtä paljon huomiota. Me haluamme olla mukana kilpapelaamisessa, tapahtuipa se ammattilais- tai amatööritasolla.
Olette juuri julkaisseet Sabertooth-ohjaimen, ja Razer Arcade Stick on viimeisessä beta-vaiheessa. Onko Xbox 360:lle tulossa muita tuotteita lähiaikoina?
Meillä on aina muutama ässä hihassamme. Näin voimme vastata pelaajien, mukaanlukien Xbox-pelaajat, kovimpiinkin odotuksiin. Me Razerilla pyrimme jatkuvasti rikkomaan teknologian ja muotoilun rajoja. Kuuntelemme yhteisöä ja ammattilaisia sekä pyrimme vastaamaan heidän toiveisiinsa, kuten olemme aina tehneet. Jos he haluavat jonkin tuotteen, jonka tekeminen on mahdollista, me teemme sen.
Mitä mieltä olette kilpailullisesta pelaamisesta Xbox 360:lla? Viimeisimmässä European Gaming Leaguen Call of Duty -tapahtumassa oli 120 osanottajaa. Voisivatko tapahtumat olla vieläkin suurempia – varsinkin nyt, kun MLG on suunnitellut lisäävänsä CoDin pro circuittiinsa?
Konsolipuolen kilpapelaamisella olisi vielä varaa kehittyä, ja tuemmekin joukkueita ja turnauksia, jotta he pääsisivät eteenpäin. Meillä on useita yhteistyökumppaneita ja turnauksia vuodelle 2013, kuten Pulse Esports, Caliber Gaming, UNiTE Gaming, eWin ja UMG, jotka tekevät hienoa työtä koko pelaamisen kentällä.
Call of Duty on vienyt kilpapelaamista konsolilla aivan uusiin ulottuvuuksiin. Hyvin rakennettu sosiaalinen verkosto, valtava fanipohja, laadukas kilpailutarjonta sekä korkealaatuiset lähetykset kisapaikoilta ovat kasvattaneet ja kasvattavat yhä Xboxin merkitystä. Fanitamme itsekin Xboxia, ja siksi olemmekin kehittäneet Onza-, Onza Tournament Edition- ja Sabertooth-ohjaimen Xboxille. Lisäksi Carcharias-kuulokkeemme ovat saatavilla sekä Xboxille että PC:lle.
Mitä uutta aiotte tuoda skeneen? Onko tulevaisuudessa tarkoitus järjestää esimerkiksi show-case -matseja ja striimata niitä?
Meillä on jo työn alla myöhemmin tänä vuonna julkistettava projekti, jossa keskitytään striimattuihin ja castattuihin näytösmatseihin, turnauksiin ja interaktiiviseen vuorovaikutukseen fanien kanssa. Meillä on myös suuria suunnitelmia Razer Academyn suhteen. Se on nyt beta-vaiheessa, joten kannattaa pitää silmät ja korvat auki.
Jos asiaa katsotaan laajemmin, mielestämme on tärkeää sekä keskittyä viemään e-Sportsia eteenpäin että pyrkiä positiivisessa mielessä muuttamaan ja kehittämään koko kilpailullisen pelaamisen kulttuuria. Toivomme, että investoimalla entistä laajemmin sekä taloudellisesti että sosiaalisesti rohkaisemme myös muita firmoja ymmärtämään pelaamisen arvon globaalina ilmiönä ja auttamaan Skandinavian e-Sportsia kukoistamaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sekä amatöörien että ammattilaisten tukemista ja Skandinavian e-Sportsin kehittämistä niin, että se vetoaa laajaan yleisöön. Yhteistyö pelikahviloiden, paikallisten turnauksia järjestävien tahojen ja nettiyhteisöjen kanssa on pääosassa vuoden 2013 suunnitelmissamme.
Tämän lisäksi pyrimme saamaan ammattilaispelaajia ympäri maailman osallistumaan tuotteidemme luomiseen ja kehittämiseen. Meille on tärkeää tukea yhtä lailla sekä ammattilaisia että amatöörejä. Yhteistyömme Lemon Dogsin kanssa Ruotsissa on hyvä esimerkki tästä. Pidämme tarkasti silmällä kaikkia pelejä yhteisöineen ja tuemme niitä, joiden tukeminen on mielekästä fanien, pelaajien ja yhteistyökumppaneidemme kannalta.
Aiotteko tulevaisuudessa tukea Livegamersin turnauksia tai järjestää turnauksia yhteistyössä kanssamme? Yksilö- vai joukkueturnauksia?
Meistä olisi hienoa olla mukana tapahtumissa, joihin Livegamersin lukijat osallistuvat. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia ja palautetta yhteisönne jäseniltä siitä, kuinka Razer voi auttaa suomalaista e-Sports -skeneä kasvamaan ja menestymään.
Oletteko harkinneet tukevanne vuotuista Lantrek-tapahtumaa, jossa pelataan laniturnauksia konsolipeleistä, kuten Halo ja CoD, tai muita e-Sports -tapahtumia, kuten Assemblya? Oletteko kenties harkinneet omien turnausten järjestämistä?
Olemme jatkuvasti kontaktissa todella moniin turnausjärjestäjiin ja kumppaneihimme, joiden kanssa haluaisimme tehdä yhteistyötä Assemblyn kaltaisissa tapahtumissa.
Olemme leikitelleet ajatuksella, että järjestäisimme omia offline-turnauksia. Tällä hetkellä tuemme kuitenkin mieluummin turnausten järjestäjiä. He tekevät mahtavaa työtä ja antavat pelaajille mahdollisuuksia nousta urallaan ja tavoitella unelmiaan.
Aiotteko haastatella tai muilla tavoin tukea parhaita pelaajia/joukkueita? Miten valitsette ne joukkueet, joita tuette? Aiotteko tukea skandinaavisia joukkueita?
Aiomme ehdottomasti jatkaa skandinaavisten ammattilais- ja amatöörijoukkueiden tukemista koko vuoden 2013 ja sen jälkeenkin. Aivan erityisesti haluamme tukea eri taitotasoilla olevia ja eri pelejä pelaavia joukkueita, jotka voivat kaikki tuoda jotain e-Sportsin kasvavaan skeneen. Tästä on hyötyä kaikille: ammattilaispelaajat voivat jakaa kokemuksiaan kilpapelaamisen parista ja amatöörit haluavat tietää, kuinka huipulle noustaan. Team Razerin tämän vuoden suunnitelmiin kuuluukin kaventaa näiden välistä kuilua ja työskennellä yhdessä kilpapelaajien kanssa. Tavoitteena on tuottaa entistäkin parempaa sisältöä, kuten haastatteluja, videoita, oppaita ja turnauksia.
Teemme siis jo yhteistyötä laadukkaimpien paikallisten e-Sports -uutissivustojen kanssa. Näin lukijat pääsevät helposti käsiksi parhaiden skandipelaajien tuottamaan sisältöön. Meille on tärkeää, että oleelliset ja kiinnostavat jutut tavoittavat lukijat välittömästi.
Meillä on ollut tapana tehdä yhteistyötä sellaisten joukkueiden ja organisaatioiden kanssa, jotka suhtautuvat pelaamiseen yhtä intohimoisesti kuin mekin, ja joille e-Sportsin skenen kehittyminen on tärkeää. Panostamme ohjelmiin, jotka palkitsevat maailman parhaimmistoa, mutta yhtä lailla sellaisiin joukkueisiin, jotka tarvitsevat tukea päästäkseen huipulle. Haluammekin kaikkien tällaisten joukkueiden hakevan mukaan nettisivujemme kautta, osoitteessa: http://team.razerzone.com.
Kiitokset haastattelusta! Haluatko lähettää terveisiä lukijoillemme?
Haluaisimme kutsua kaikki e-Sportsin fanit ja pelaajat ottamaan meihin yhteyttä ja kertomaan meille, kuinka Razer voi parhaiten osallistua paikallisen e-Sportsin kasvattamisessa ja kehittämisessä. Otamme mielellämme palautetta vastaan, koskipa se joukkueita, pelejä, tapahtumia, tuotteita taikka sisältöä. Haluamme myös kannustaa ja tukea lisää skandinaavisia League of Legends -joukkueita!