Pelaamisesta on tullut päivä päivältä enemmän välineurheilua. Kymmenen vuotta sitten en pystynyt kuvittelemaankaan, että pelaisin pelejä kuulokkeiden kanssa, tai että minulla olisi orkkisohjaimen sijaan pimpattu peliohjain. 2000-luvun alkupuolella suora kuvaputkitelevisio ja kotiteatteri olivat kuuminta hottia, eikä kuulokkeille nähty konsolien parissa markkinoilla rakoa. PC-puolella sen sijaan lisähärpäkkeet olivat peruskamaa. Moninpeleissä ne olivat välttämätön pakko, mikäli halusi pärjätä kovemmissa piireissä.
Kuten olemme saaneet huomata, pelaamisen luonne muuttaa muotoaan säännöllisin väliajoin. Hardwaren suhteen konsoleilla murros tapahtui välittömästi sellaisten pelien, kuten Halon ja Socomin ilmestyessä. Kysyntä kirjaimellisesti räjähti. Pelaajat ostivat kamaa hullun lailla. Kovin kauan ei mennyt, kun isot jätit kutkuttelivat mukaan kasuaalimpaa poppoota. Konsolipelaaminen otti askeleen lähemmäksi PC-pelaamista. Paluuta ei ole… …eikä tarvitsekaan olla. Laitteilla on kiva hifistellä.
Mad Catz on yksi näistä jäteistä. Sillä on pitkä historia pelialalla, ja monta kertaa se on ollut paalupaikalla suuntaa näyttämässä. Termi ”pioneeri” on aika hyvä sana kuvaamaan yritystä. Vuonna 2010 Mad Catzin tuotepuu laajentui kiinalaisella kuulokevalmistajalla, Trittonilla. Tritton tarjosi pelaajille variaatiota useista eri hintapointeista. Nopeasti siitä tuli yksi tunnetuimpia pelikuulokkeiden valmistajia.
AX Pro oli Trittonin lippulaiva ja ylpeys. Se oli tullessaan yksi harvoista markkinoilla olevista malleista, joissa oli Dolby Digital -äänitila. AX Pro toimi myös useammassa alustassa. Multiplatform on kuulokepuolella kova sana, sillä yhä useampi pelaaja omistaa enemmän kuin yhden konsolin (+ pc / mac) ja pelkästään yhteen alustaan rajatut kuulokkeet tietäisivät lisää mahdollisia laitehankintoja.
Läheskään puhtain paperein ei AX Pro selvinnyt. Äänenlaatu oli jokseenkin tasapaksu ja johdot murtuivat todella helposti. Xboxin ohjaimeen menevä 2.5 mm johto oli huonolaatuinen, ja pienimmästäkin liikkeestä ääni särisi pahasti. Halvin se ei myöskään ollut – 200 euroa oli, ja on edelleenkin, iso raha pelikuulokkeista. Sehän on nykykonsolin hinta!
Tänä vuonna Trittonilta tuli AX Pro:sta paranneltu versio, Tritton Pro+. Hintalappua on leikattu parillakympillä (179 euroa).
Paketin sisältö ja ensifiilikset
Paketin ulkonäkö lupaa hyvää. Johdot ja mikki ovat nätisti pussitettuina laatikoissa. Kuulokkeet ovat kiinni kahdessa tasossa, mutta lähtevät irti ilman, että voimaa tarvitsee käyttää. Kuulokkeiden johdossa on kiinni äänenvoimakkuuden säädin, jossa äänenvoimakkuus näkyy väreinä. Pro+:ssa on neljä kanavaa per puoli. Säädettävissä ovat peliäänet ja chat-äänet. Myös mykistys on mahdollinen. Viimeiseksi pohjalta paljastuu dekooderi, joka on kooltaan iso kuin mikä. Sitä ei ole kovin helppo piilottaa. Äänitiloja muokkaavia nappeja ei ole kuin muutama hassu, joten mitään erityisiä perusteluja isolle koolle ei ole olemassa. Pienempi olisi parempi.
Ehdottomasti plussaa paketin mukana tulevista ohjeista. Ne ovat hyvät ja selkeät, ja niillä aloittelijakin onnistuu asennushommissa. Omassa tapauksessani riitti dekooderin vaihto uuteen ja kuulokkeet porttiin kiinni. Konsolit ovat HDMI-kaapelilla kiinni televisiossa ja optinen kaapeli lähtee televisiosta dekooderiin.
Design on aika samanlainen kuin AX Pro:lla. Pinta on edelleenkin muovia, mutta se on kiiltävämpi. Bling bling! Säätövaraa on parannettu ja se on tyylikkäämmin toteutettu. Pro+:n pitäisi istua niin pieneen kuin isompaankin kuuppaan.
Päähän laitettuna ensivaikutelma oli hieman ristiriitainen. Kuulokkeet tuntuivat jäykiltä, ja ne painoivat korvien kohdalta myös aika tiukasti. Odotin pienellä ennakolla särkyä korvissa pidemmän käytön seurauksena, mutta parin viikon testauksen perusteella korvat eivät onneksi kipeytyneet. Kuulokkeet saa kuitenkin aika tarkkaan asetella, jotta korvat eivät jää puristuksiin. Korvien hikoilua taas on mahdoton välttää. Kupit eivät hengitä, kiitos niissä käytetyn valmistusmateriaalin. Toisaalta vastapainona ne tarjoavat erinomaisen vaimennuksen. En nimittäin kuullut juurikaan ulkopuolisia ääniä pelatessani.
Paketin sisältö: Kuulokkeet, dekooderi, kaukosäädin (johdossa kiinni), irroitettava mikki, 2 x Xbox-kaapelia (2.5 mm : uusi ja vanha kiinnitys), USB-kaapeli, optinen kaapeli, DA-adapteri, AC-adapteri (virtalähde)
(Tritton Pro+ – tekniset tiedot)
Tekniikka ja käytännön asiat
Äänenlaadussa Tritton Pro+ pesee useita kilpailijoita reilulla kädellä. Se on lähes moitteetonta. Useamman elementin ansiosta ääni ei pääse puuroutumaan. On myös kätevää, että säätimen avulla voi halutessaan nostaa / laskea kunkin kanavan (center, front, rear, sub) äänenvoimakkuutta erikseen – tosin muokattavuus jää tähän. Ainoa, mistä pitää antaa raippaa, on dynaamisuuden puute eli potku jää hieman alakanttiin. Bassoa voi vähän kompata säätämällä subia isommalle, mutta silloin helposti tulevat korkeat taajuudet liian kovaa. Ehkäpä seuraavassa mallissa on varattu tilaa suuremmalle bassoelementille.
Kuinka monet markkinoilla olevat kuulokkeet tarjoavat Dolby Digital -äänitilan? Määrä on laskettavissa yhden käden sormilla. Kuinka tämä toimii sitten pelaamisessa? Yllättävän hyvin, joskin erot ovat suhteellisen pieniä verrattuna perinteiseen virtuaaliseen äänitilaan. Pelaajalle välittyy paremmin tunne tapahtuman keskipisteenä olemisesta. Ääni on myös moniulotteisempaa. Askeleet takaviistosta kuulostavat todella siltä, että ne tulevat takaviistosta. Tästä on myös käytännön hyötyä. Esimerkiksi räiskintää pelatessa vastustajan paikallistaminen helpottuu huomattavasti. Korkeussuhteet (ääni kuuluu yläpuolelta / alapuolelta) ovat edelleen pienoinen ongelma – tosin se on sama kaikissa kuulokkeissa. Etäisyyttä korviin kun ei saada tarpeeksi, jotta ihmismieltä onnistuttaisiin ”huijaamaan”.
Monelle kynnyskysymys saattaa olla mikin laatu. Pro+ saa täydet pisteet! Mikin käytettävyys on priimaluokkaa. Se reagoi vain sisäsuuntaan eikä ota muita ääniä taustalta, ainakaan kovin helposti. Puheääni kuuluu myös erittäin kirkkaasti. Poikkeuksellisesti sain kavereilta enemmänkin palautetta siitä, että pitäisi puhua hiljempaa eikä päinvastoin. Kytkeminen on helppoa: Xboxilla johto yhdistetään ohjaimesta äänenvoimakkuuden säätimeen, ja mikä parasta: johto ei ota enää liikkeestä häiriötä, eikä särinää täten kuulu. Pleikkarilla ja PC:lla riittää, että dekooderista vedetään USB-kaapeli konsoliin tai tietokoneeseen. Kuulokkeisiin ei tällöin itsessään tarvita johtoa ollenkaan.
Jos nyt tikusta pitää vääntää negatiivisia puolia, niin sama taso ei säily pelikäytöstä leffakäyttöön tai musiikkiin. Aikaisemmin mainitsemani dynaamisuuden puute vie paljon potkua elokuvien toimintaosuuksista, ja musiikissa basso ei pauhaa tarpeeksi. Toisaalta, eipä surroundia ja musiikkia ole muutenkaan luotu täydentämään toisiaan.
Myös aika näyttää, onko Tritton onnistunut ratkaisemaan painovoiman asettamat haasteet. Äänenvoimakkuuden säädin painaa juuri sen verran, että pidemmällä aikavälillä sen paino saattaa rasittaa johdon kiinnityskohtia. Entisessä AX Pro:ssani johto murtui kiinnityskohdasta ja keskikanava katosi käytöstä.
Ja käteen jäi…
Kun katsotaan hinnan ja laadun kultaista keskitietä, osoittautuu uusi Tritton Pro+ hyvin varteenotettavaksi sijoituskohteeksi. Äänipuoli on pääosin kunnossa ja laatukriteerit täyttyvät muutenkin vallan mainiosti, niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Noin parisataa euroa ei ole paha hinta loppujen lopuksi, koska kuulokkeet toimivat useammalla alustalla. Mikäli pelikamat sijaitsevat olohuoneessa ja läpiliikenne on vilkasta, saattaa johdoista muodostua ongelma.
Tritton Pro+ on hyvä paketti niin ensiostajalle kuin kokeneemmallekin hifistelijälle.
+ Kuulokkeet näyttävät ja tuntuvat hyvältä
+ Vaivaton asennus
+ Kuulokkeiden kupit vaimentavat taustaääniä todella tehokkaasti
+ Erinomainen mikki
+ Hyvä äänenlaatu ja säädettävyys…
Huonoa
– …mutta lopullinen potku puuttuu. Lisää bassoa kiitos!