Livegamersin slangipankkiin on koottu Xbox-pelislangisanastoa. Slangipankin sanasto koostuu yleisistä lausahduksista, lyhenteistä ja muista vastaavista pelislangiksikin muodostuneista sanonnoista. Osa ”slangeista” on nettipeleissä (Xbox Live) ilmeneviä ja osa taasen nk. pelikohtaisia.
Useilla peliuraansa aloittelevilla pelaajilla on edessään monia uusia, ihmetystä aiheuttavia asioita, kuten kyseisen pelin skenessä ilmenevä oma pelislangi. Tänne kootun pelislangisanaston toivotaan auttavan pelaajia ymmärtämään pelikommunikoinnissa ilmeneviä ihmeellisiäkin asiayhteyksiä. Sanasto on syntynyt Livegamers-käyttäjien yhteistyön tuloksena.
Etsimäsi sanan/termin löydät helposti painamalla näppäinyhdistelmää ”Ctrl + F”, ja kirjoittamalla sivun alalaitaan ilmestyvään hakulaatikkoon etsimäsi sanan/termin.
Mikäli sinulla on tiedossa uusia slangeja tai korjattavaa jo olemassa olevaan listaukseen, niin kirjoita asiasta Pelislangisanasto -treadiin.
”Are you French” -kysymys:
Yleensä yhdysvaltalaisten pelaajien vitsillä käyttämä heitto, jota ei tulisi ottaa kirjaimellisesti. Tätä kuulevat ne, jotka eivät puhu täydellistä englantia.
”GL” -lausahdus/ geeäl:
Tulee englanninkielen sanoista ”Good luck”, jotka merkitsevät onnen toivottamista. Sanotaan yleensä ennen pelin alkua.
”puhuin punaiselle” – lausahdus:
Pelaaja huomaa mikrofoninsa kytkimen olevan off-asennossa, jolloin äänet eivät ole menneet muille pelaajille. Xboxin headsetissä on punainen ledi ilmaisemassa mikrofonin off-tilaa, siitä tämä ”puhuin punaiselle”.
”uutee” -huudahdus:
Pelitilanteessa saattaa kuulla yhtäkkiä huudahduksen ”uutee”, tämä tarkoittaa pelaajan tajuavan, että kuolee pikimiten omaan käsikranaattiinsa. Epäonnistunut käsikranaatin heitto, kimmoke takaisin oksasta, sähköjohdosta, räystäästä tai muusta vastaavasta.
”For The Win” –lausahdus/ FTW:
Kannustushuuto/ lausahdus, jolla toivotetaan jollekin tiimille voittoa pelissä. Esim. ”Team Carbon FTW!”
Aggroilu:
Vakoojan ylempaattinen aggressiivisuus. (Splinter Cell)
Anime:
Huono nettiyhteys, etenkin RS:Vegasissa. Näkyy lobbyssa punaisena pallona pelaajan nimen vieressä. ”Bossin pingi on taas ihan animella.” Em. huomautusta seuraa säännönmukaisesti vastakommentti ”Mulla ei oo mitään latauksessa”.
Ban/ banaani/ bänni:
Banneja ja Banaaneja jaetaan sääntöjen rikkojille, tai muuten asiattomille henkilöille, syitä voi olla useampiakin. Bännin saanut henkilö ei pääse kirjautumaan sivustolle/ serverille. Bänni voi olla joko määräaikainen tai elinikäinen. Banaaneita jaetaan niin sivustoilla, servereillä kuin klaaneissakin.
Blokkia:
Olla tiimikaverin tiellä vaikeuttaen tämän liikkumista ja ampumista.
Bursti/ burstata:
Ase ampuu yhdellä liipaisimen vedolla enemmän kuin yhden panoksen, esim. kolme panosta.
Bärädueli:
Kahden pelaajan välinen hetkellinen Battle Rifleillä käytävä taistelu. (Halo 2)
Clutch/ klutsi:
Tilanteena: kriittinen hetki, jossa pelin voittaja on ratkeamassa. Toimintana: Suorittaminen kovan paineen alaisena. Clutch-pelaaminen kääntää oman tai tiimin huonon pelitilanteen päinvastaiseksi.
Cover-helvetti:
A-napin sisältämien toimintojen liiallisesta määrästä johtuva tahaton suojasta suojaan liikkuminen. Aiheuttaa turhautumista ja vihaa. (Gears of War)
Daunissa:
Englanninkielen sanasta down/ alhaalla/ alas. Pelihahmo on kuolettavasti haavoittunut, alhaalla, taistelukyvytön, downissa/ daunissa. ”Jesse on daunissa, tuolla rinteessä. Menen auttamaan!”
Dräfti/ dräftääminen:
Autopeleissä – ajoneuvon taakse syntyvä imu ja sen hyödyntäminen ohitukseen valmistautuessa. ”Älä dräftää!”
Dueli:
Kaksintaistelu, 1 vs 1 -tilanne.
Duffi:
Epäonnistunut potku, ”löysäksi” jäänyt potku. (Jalkapallo)
Egoquit:
Pelaajalle syntyy joskus illuusio omien taitojen ylivertaisuudesta. Tällöin pelaajalla on vaikeuksia käsitellä tappion aiheuttamia tunteita eikä peliä voi pelata kunnialla loppuun, vaan täytyy lähteä kesken pelin.
Egotus/ egoilu/ egottaminen:
Nämä sanat juontavat psykologisesta termistä ”ego”, joka tarkoittaa pitkälti omaa itseä. Egoilijat pönkittävät omaa itsetuntoaan ja käyttävät egotusta aseena yliotteena viholliseen. Egoilu on siis itsensä kehumista.
f / full:
Xbox Live -tekstiviesti. Käytetään monesti ”Inviten” vastauksena, mikäli serveri on jo täynnä.
Failata:
Epäonnistua, johtuu monesti epäonnistujan ”kädettömyydestä”, malttamattomuudesta, jne.
Flägi/ flägiä:
Lipunryöstö -pelimuoto. ”Pelataan flägiä!”
Flässi:
Fosforikranaatti, joka häikäisee vastapelaajan tietyksi ajaksi. ”Heitä sinne flässi!”.
FPS/ First Person Shooter/ Frames Per Second:
Peligenressä FPS:ällä tarkoitetaan peliä, jossa kuvakulma on ”silmien” kohdalla (ensimmäinen persoona). Frames Per Second taasen on luku jolla ilmoitetaan montako kuvaa sekunnissa ruudulle tuodaan. Se kumpaa lyhennettä tarkoitetaan, selviää yleensä asiayhteydessä.
Frägi:
Sirpalekranaatti
Frägääjä:
Pelaaja, joka keskittyy lähinnä vihollisten tappamiseen objektipelimuodoissa.
GG:
”GG” tulee sanoista ”good game”, ”hyvä peli”. Käytetään nykyään usein myös sarkastisesti.
Glitch/ glitchaaminen:
Pelin ohjelmointivirhe ja sen hyödyntäminen. Erityisesti vanhan koulukunnan hardcore-pelaajilla on keskinäinen ymmärrys glitchien käytön rajoittaisesta sallimisesta ja tämän sopimuksen noudattamisesta. Edellinen kummastuttaa suurta osaa pelaajakunnasta.
Hedy /hety/ hedari/ hedsotti/ hedu:
Pääosuma. ”Nätti hedy!” huudahduksen voit kuulla kun olet ampunut vastustajaa suoraan päähän ensimmäisellä laukauksella. Päähän kohdistunut laukaus, joka yleensä johtaa kuolemaan.
Helium:
Pelaaja, joka puhuu yleensä huutamalla, kovaa ja korkealta.
Hiilaus/ hiilata:
Haavoittuneen pelaajahahmon/-kaverin parantaminen.”Voisko joku tulla hiilaa?”
Hitti:
Osuma. ”Sain vähän hittiä.”
Hoosee/ HC:
Käytetään eri yhteyksissä. Esim. henkilöstä, joka ottaa pelaamisen enemmän tosissaan.
Horotsippi/ urpotsippi:
Oikealiipasin + veto yhdistelmä, jolla on helppo tehdä maaleja. (PES 4)
Host/ housti/ hosti:
Parhaillaan pelaamasi servun tekijä/isäntä jolla on valta muuttaa pelin asetuksia ja potkia ( antaa kickiä) toisia pelaajia pois Servulta.
i?/ i/ inv:
Xbox Live -tekstiviesti, joka kääntyy suurinpiirtein:”Invite?”. Eli viestin lähettäjä pyytää tällä kutsumaan itsensä peliin/ servulle. Tähän viestiin vastataankin yleensä lähettämällä invite, jos peliservulle on tilaa.
Idlaaminen/ wowittaminen:
Pelaaja joka seisoo paikallaan, tai ei muuten ole aktiivinen. Useimmiten pois xboxin/tietokonenn luota.
Irtoperse:
Käytetään sanontana, kun vastustaja kuolee räjähteisiin. ”Komeat oli irtoperseet!”
Iso Kolmonen:
Onnistunut kolmois-tappo, yhdellä laukauksella. (Halo 2)
Itkurusina:
Kyynelkaasukranaatti.
Jasso:
Paitsio. (Jalkapallo)
Jenkki/ Yankeeboy:
Alunperin yhdysvaltalainen pelaaja, sittemmin vakiintunut termi ärsyttävästi käyttäytyvälle pelaajalle.
Jusa Combo:
Miekka & haulikko yhdistelmä. ”Mulla on JusaCombo!” (Halo 2)
Jäkkäri:
PES 4:n aikaan yleistynyt termi raukkataktiikasta, jossa palloa pyritään kuljettamaan laitaa pitkin 16m alueelle ja lyhyt syöttö + veto kombinaatiolla suoritetaan jääkiekkomainen maali. PES 4:n bugisen puolustajadynamiikan ansiosta kuviota oli erityisen hankala puolustaa. (Jalkapallo)
Jäätyminen:
Hyvästä aloitustilanteesta huolimatta epäonnistuminen ja siitä johtuva kuolema.
Keijon teoria:
Splinter Cell: Chaos Theory -peli, ”Pelataan keijoo”.
Kikkaus/ kikkiä/ kikkiminen:
Pelaajan poistaminen serveriltä. Hostin etuoikeus. ”Kikkaa se pihalle!”.
Kinkutus:
Kinkutus-termi syntyi Return to Castle Wolfenstein -pelissä, jossa oli tarve pistää maihin ammutut pelaajat kilon paloiksi, jotteivat lääkintämiehet voisi herättää näitä henkiin. Sittemmin kinkutus on laajennut käsitteenä kaikkeen toimintaan, jonka seurauksena muut pelaajat eivät voi edesauttaa pelaajan paluuta taistelukentälle.
Kivi:
Kasikranaatti. kts. naatti.
Klaanihopperi:
Pelaaja, joka vaihtaa klaania jokseenkin useasti.
Ksiit/ xiit:
Johdos englanninkielisestä cheat-sanasta, joka tarkoittaa huijaamista. Käytetään yleensä lauseessa ”Vähäx toi tyyppi on xiit”, jolloin käyttö on puhtaasti kitkerän katkeruuden aiheuttamaa valitusta toisen paremmuudesta.
Kämppäys/ kämpätä:
Jokin pelaaja jää kyttäämään vastustajia. Ärsyttää joitakin pelaajia, koska erät venyvät pitkiksi. Yleensä kyttääminen kohdistuu esimerkiksi johonkin tiettyyn käytävään tai oven aukkoon. Lisäksi yleensä käytössä vain räiskintäpeleissä (3d-person ja first person). Samaa tarkoittavia sanoja ovat mm. leiriytyminen sekä telttailu.
Känniservo/ promilleservo:
Kaikki serverillä olevat pelaajat ovat ympäri humalassa ja meteli sen mukainen.
Lagi/ lagari/ lagittaa/ lagittaminen:
Verkkoviive/henkilö joka omaa verkkoviivettä eli pätkii ympäri kenttää. Pelaajan pelihahmo voi myös pomppia satunnaisesti paikasta toiseen pelikentällä, johtuen juuri tuosta verkkoviiveestä. Pomppiminen muistuttaa eräänlaista ”teleportaamista”. Tietyissä peleissä verkkoviive voi pelaajalla esiintyä myös liuku-/ liitomaisena efektinä.
Leet/ liit:
Itseään leetiksi tai liitiksi kutsuvat pelaajat kutsuvat siis itseään eliitiksi eli todella hyväksi pelaajaksi. Kirjoitetussa muodossa tätä näkee muodossa ”1337”, jossa jokainen numero vastaa kirjainta.
Leiriytyminen/ telttailu:
Kyttääminen voi kohdistua esimerkiksi johonkin tiettyyn käytävään tai oven aukkoon. Lisäksi yleensä käytössä vain räiskintäpeleissä (3d-person ja first person).
Liikennevalot/ traffic lights:
Kun serverin pingit pomppivat esim. punaiselta keltaiselle ja siitä taas vihreälle jne.
Liinata/ liinaaminen/ liinaus:
Rakennuksen nurkan tai muun esteen takaa tai sivulta kurkkiminen, siten että vastustajalla on vaikeuksia nähdä/hahmottaa kurkkijaa.
LOL:
Laughing Out Loud. Ilmaistaan kyseessä olevan asian humoristisuutta.
Map/ mappi:
Tarkoitetaan kenttää, jota pelataan tai tullaan pelaamaan.
Minmaxaaminen:
Maksimoidaan hahmon tai esimerkiksi oman armeijan tehokkuus ja unohdetaan roolipeliaspekti ja hauskuus.
Munkki-kranaatti/ munkki-naatti:
FPS-peleissä tuurilla tai sattumalla heitetty vastustajia tappava käsikranaatti. Turhautunut kranaatin uhriksi joutunut vastustaja usein kyseenalaistaa kranaatin heittäjän taidot mm. ilmaisemalla ”mikä munkki”. Sanojen välittömässä yhteydessä on havaittavissa kirosanoja. Kranaatin heittäjä voi tosin käyttää ilmaisua ”kunnon munkki” positiivisessa valossa ja näin rentouttaen pelitunnelmaa.
Mute/ mutetus:
Pelaaja äänen hiljentäminen 0-tasolle, siten että et itse kuule ko.pelaajan ääntä.
Mälgi:
Major League Gamingiin (MLG) ja erityisesti sen luomiin sääntöpohjiin viittaava sana. ”Miksi pelaamme default-asetuksilla? Eikö voitaisi pelata mälgiä?”
Naatti:
Käsikranaatti.
Nevari/ nevöhööd:
Pelaaja, jota et ole ennen tavannut, ja josta et ole ennen kuullut. Myös pelaaja, joka saatatetaan jo tietää nimeltä, mutta joka ei ole vielä ansainnut tunnustusta mistään. Nevareiden argumentit voidaan täten sivuuttaa tämän statuksen vuoksi.
Ninja:
Pelaaja, joka yleensä myyntimielessä ”varastaa” tavaroita, joita ei pysty käyttämään tai ei hyödy niistä mitenkään. Nimitys tulee amerikkalaisen Xninja-pelaajan tempauksesta.
Niskalaukaus:
Vastustajan lopettaminen takaapäin pistoolilla ampumalla, yksi laukaus takaraivoon lähietäisyydeltä. Tavallaan Tbägäämistä.
Nobo/ noob/ nobsukka/ nuubi:
Uusi/ kokematon pelaaja. Käytetään myös usein kanssapelaajien taitojen kuvaamiseen. Eli huomautetaan huonoudesta, kokemattomuudesta.
No-Life/ No-Lifer:
Pelejä usein harrastava henkilö, josta toisinaan aiheutuu oikean sosiaalisen elämän kärsiminen. Usein negatiivisella äänensävyllä käytetty ilmaisu, joka yhdistetään videopeliin syventyneeseen ja muita omistavaan (kts. ownaus) pelaajaan.
No-scope/ no-scopettaa:
Tappaa vihollinen kiikarikiväärillä käyttämättä tähtäintä.
OG/ Oldskool:
Sääntöjärjestelmä joka suosii hiipimistä ja hidastempoista sekä taktista etenemistä. (Splinter Cell)
Olla katollaan:
Yleinen slangisana, mikä tarkoittaa; olla kaatunut, selällään jne. näyttää rantautuneen ainakin GRAW2-servuille kuvaamaan downissa olemista.
Owned/ ownage/ pawned/ pawnage:
Owned/Pawned on useimmiten huudahdus, jolla ilmaistaan, että on ”omistanut” vastustajan taidoillaan. Ownage/Pawnage taas on kuvaus esim. Roundista ”Tuo roundi oli aika Ownage.” Eli kyseinen pelaaja omisti tuossa roundissa.
Peelo:
Ärsyttävä tyyppi. Yleensä nettipeleissä liitetään ”jenkkiin” ja ”heliumiin”.
Pelata siivellä/ siipeillä:
Hankkia itselleen iso leveli itseään taitavampien pelaajian kanssa itse tekemättä paljoakaan sen eteen.
Pikku Kakkonen:
Onnistunut kaksois-tappo, yhdellä laukauksella. (Halo 2)
Pingi:
Ilmaisee netti-yhteyden tason pelaajan ja hostin välillä ja joskus myös kaikkien palaajien välillä ilmoittava luku tai muu kuvio riippuen pelistä. Esim. Rainbow Six: Vegasissa se maksimissaan kolmena vihreänä pallona näkyvä kuvio.
Piuata:
Virittää/parantaa pelaajakohtaisia statseja. Esim. ”Paljos sä oot oikeen piuannu tätä uraanilasta (plutoniumpoika/ shevari/ sheva/ Shevchenko)?” tai ”Piuasin poolia vähän realistisemmaks”. (Jalkapallo)
Pleijeri:
Ihminen, jonka kanssa olet pelannut, tulet pelaamaan tai pelaat tällä hetkellä.
Plänttäys:
Pommin onnistunut armaaminen.
Porata:
Ampua vihollista pitkäkestoisesti (yleensä heikkotehoisella) sarjatuliaseella.
Powerpelaaminen/ powerpelaaja:
Pelityyli tai pelaaja, jolle tyypillistä pelatessa on tehokkuuden maksimointi hinnalla millä hyvänsä. Tämä ilmenee etenkin urheilupeleissä varmojen maalikikkojen käyttämisenä ja näiden samojen temppujen yksitoikkoisena toistamisena. Powerpelaajalle ei tule mieleenkään pelata muuten kuin helpointa mahdollista tietä voittoon tavoitellen. Usein powerpelaajan käyttämän tempun neutralisointi johtaa välittömään luovutusvoittoon.
Kts. myös Statsihoro/ Egoilu/ No-Life/ Minmaxaaminen.
Punahuora:
Merkki, joka sijoittuu punaisine laseineneen kämppimään kohtaan, joka miltei estää vakoojien mahdollisuuden suorittaa huomaamaton infiltraatio. (Splinter Cell)
Raid/ raidaaminen:
Useimmiten 10-40 hengen voimin suoritettava ryhmäpelaamisen perustuva sessio, jonka tavoitteena milloin minkäkin ison pelipomon löylyttäminen.
Random/ randomi/ random-tiimi:
Satunnaispelaaja, oikeastaan synonyymi sanalle ”nevari”. Nevari ja Random voidaan myös yhdistää, jolloin kyseessä on ”Random nevari”. Itse suosin lausahdusta ”joku random nevari”. Joukkue voi koostua joko tiimin jäsenistä, randomeista tai edellisten yhdistelmästä. Randomeista koostuvilla joukkueilla ei ole yhteispeliä eikä taktikointia ainakaan niiden laajassa mittakaavassa, jonka vuoksi hyvätkään randomit eivät yleensä muodosta hyvää joukkuetta. Termi ei kuvaa mitenkään pelaajan taitoja tai asemaa eikä sitä tule käsittää loukkauksena: kaikki pelaajat ovat randomeita ollessaan irroitettuna omasta tiimistään.
Raundi/ roundi/ rundi:
Erä, ottelu, pelikierros.
Respa/ spawni:
Alue, jonne pelaajat ”syntyvät”, pelikierroksen, rundin alkaessa.
Respakilllaus/ respakilleri/ spawnkill:
Pelaajan tappaminen heti tämän synnyttyä pelikentälle, tapahtuu yleensä (re)spawnissa.
Ridge Racer:
Roadie Run -juoksun kankeutta kuvaava termi. (Gears of War)
Rynkky:
Rynnäkkökivääri.
Rölli:
Alunperin Halo 2:n Covenant Elite -pelihahmosta käytetty nimitys, jota on sittemmin käytetty kuvaamaan huonoja pelaajia tai pelihahmoja.
Rölliguesti:
Kokeneemman pelaajan luona samalla gamertagilla pelaava vieras, joka ei osaa pelata. Rölliguestit aiheuttavat toiminnallaan hilpeyttä eivätkä tarjoa aloittelijoillekaan vastusta.
Scorettaa:
Tehdä piste esim. lipunryöstössä.
Servu/ servo/ serveri:
Sinulle ja muille sen hetkisille pelikavereillesi varattu ”väylä” pelaamista varten.
Shieldit/ siildit:
Suoja, suojaukset.
Snipa/ sniputtaa:
Tarkkuuskivääristä käytettävä nimitys. Ampua tarkkuuskiväärillä.
Sotka:
Haulikko.
Spline:
Splinter Cell –pelisarjan peli.
Splätti/ splätätä/ splättääminen/ splättääjä:
Joku ajaa toisen päälle esim. Halossa tappaen alle jäävän tyypin. ”Varokaa splätteriä!” huuto on aika yleinen Halossa.
Sponge/ pesusieni:
Sponge on pelaaja joka ottaa enemmän osumaa kuin muut yleensä verkkoviiveestä johtuen ja on näin ollen vaikeampi tappaa.
Statsihuora/ statsihoro:
Loukkaava sana pelaajalle, joka sanojan mielestä tuijottaa liikaa pisteitä.
Steal/ stiili/ stiilaaminen:
Toisen pelaajan työstämän/ ”petaaman” tapon riistäminen. Kun viet toisen pelaajan jo valmiiksi esim. Duelissa poraamalla pehmittämän Frägin. ”Jätkä stiili!”
Strafettaa:
Liikkua esimerkikisi Halo 2 -pelissä puolelta toisella sivusuunnassa (oikea – vasen) kesken bäräduelin, jolloin vastustajan on vaikea saada pelaajaan osumaa. Kts. myös Streiffaus.
Streiffaus:
Sivuttaisaskeleiden ottamista. Pelihahmon liikuttaminen sivusuunnassa, kylki edellä. Kts. myös Strafettaa.
Tag/ tagi/ täg/ tägi/ tägätä:
Pelinimi esim. Xbox-livessä. Voi tarkoittaa toimintoa jossa esim. kosketaan toista pelihahmoa. Gears of Warissa kranaatti voidaan ”tägätä” kiinni viholliseen.
Taku/ takut:
Tarkoittaa taktiikoita. Pelaaja voi esim. sanoa ”Olipas teillä hyvät takut tähän mappiin/kenttään” niin tällöin kyse on joukkueessa pelaavien ihmisten olinpaikoista kentässä.
Tbägätä/ teebägääminen:
Häpäistä vastustajaa kyykkimällä tai makaamalla kuolleen vastustajan päällä. Voidaan yhdistää ruumiin pieksämiseen ja verbaaliakrobatiaan. Psykologista sodankäyntiä. Parhaimmillaan Tbägätty voi quitata suoraan pelistä.
Teleportata:
Siirtyä nopeasti paikasta toiseen, kentällä olevien teleporttien avulla.
Tero/ terohuntti:
Useimmiten esim Rainbow six- nimisessä pelisarjassa ilmestyvä ”terroristi”. Taistelua terroristeja vastaan.
Thrash talk:
Varsinkin Yhdysvalloista tulevien pelaajien käyttämä psykologinen vihollisen alistaminen tätä haukkumalla.
Tipahtaa pois:
Putoaminen pois serverilta, yhteyden katkeaminen.
TPS/ Third Person Shooter:
Toimintapeli jossa kuvakulma on hahmon takana, siten että pelihahmon selusta näkyy näytössä.
Turtlaus/ turtle:
Tappelupeleistä tuttu ”turtlaus” tarkoittaa, kun pelaaja pelaa puolustuspainotteisesti, ollen näin kuin kilpikonnankuoressa.
Ulkkis:
Ulkomaalainen pelaaja, yleensä kykenemätön tiimipelaamiseen.
Vihu:
Vastustaja, vihollinen, vastapelaaja.
Wowittaminen:
World of Warcraftin -pelin pelaamista.kts. myös Idlaaminen.
WTJ :
Pelaaja liittyy keskenpelin voittajien puolelle.