Taistelupelit ovat olleet osa pelikulttuuria jo useamman vuosikymmenen ajan, eivätkä ikoniset pelisarjat kuten Street Fighter, Mortal Kombat tai Tekken ole tuntemattomia kenellekään pelialaa tuntevalle. Pelihalleista kotikonsoleille siirtynyt skene ei tyytynyt aikoinaan tavalliseen ohjaimeen, vaan alunperin arcade stick -nimellä kulkeneet ohjaimet yleistyivät nopeasti imitoidakseen pelihallien tunnelmaa. Pelihallit alkavat olla historiaa, mutta useimmat taistelupelien harrastajat suosivat fightstickejä niiden tarkkuuden ja käytettävyyden takia. Käytön opettelu on pitkä prosessi tavalliseen ohjaimeen tottuneelle, mutta genren faneille lähes rituaalinen siirtyminen kasuaalista pelaajasta harrastajaksi. Fightstick-ohjainten yleistyminen ja kasvanut kysyntä on houkutellut markkinoille useita valmistajia, mutta suurimmat valmistajat kuten Hori, Mad Catz, Razer ja Qanba ovat vakiinnuuttaneet paikkansa ammattipelaajien käsien alla. Tällä kertaa Livegamersin testissä Horin Real Arcade Pro 4 Kai -fightstick (PS4/3).
Ei mikään lelu
Ensimmäisenä silmään pistää myyntipakkauksen koko. Laatikko on lähes samaa kokoluokkaa kuin PS4-konsolilla, joten mitenkään kovin pieni dekki ei ole kyseessä. Painoa löytyy 2,2 kiloa, mitat ovat 43x24x11,4 cm ja johdon pituus 3 metriä. Hifistelijöille tiedoksi, että kyseinen lankku on varustettu Horin Hayabusa-tikulla ja Kuro-napeilla. Ensivaikutelma antaa selkeän kuvan siitä, että kyseessä on tukeva ja laadukas tuote, joka ei natise eikä vikise. Hayabusa on mukavan responsiivinen ja sopivan jäykkä tikku kokeneellekkin pelurille, mutta Kuro-painikkeet tuntuvat Sanwan nappeihin tottuneelle aluksi hiukan tunnottomilta. Tämä on kuitenkin vain tottumuskysymys, eikä inputtien osalta vikaa löytynyt kuin tuolin ja ohjaimen väliltä. Asiaan perehtyneille tuo helpotusta se, että RAP 4 on suhteellisen helppo modata mieleisekseen ilman juotoksia, vaikkakaan sille lähtökohtaisesti ei ole tarvetta. Kansitaide on tummanpuhuvaa mustan harmaan ja valkoisen yhdistelmää, joten yleisilmeeltään varsin hillityn tyylikäs ulkokuori. Hori RAP 4 Kai on suunnattu PS4-konsolille, mutta se on yhteensopiva myös PS3-konsolin kanssa. Tavanomaisten Options-, Share- ja PS-näppäinten lisäksi ohjaimen yläreunasta löytyy myös touchpad. Turbokytkimillä näppäimet saa asetettua tekemään 5, 12 tai 20 toistoa sekunnissa. Ulkokuoren osalta yksi tervetullut ominaisuus on rungossa oleva luukullinen lokero, johon johdon ja mahdolliset varaosat saa helposti talteen vaikkapa turnausreissulla. Kiitoksen ansaitsevat myös dekin pohjasta löytyvät kumimatot, jotka tekevät ohjaimen pitämisestä sylissä huomattavasti mukavampaa, eikä ohjain liu’u pöydällä tiukoissakaan tilanteissa. Ulkoiset tekijät ovat kohdallaan ja tuntuma on erittäin napakka, joten ainakin ennen pelin käynnistystä kaikki on kohdallaan. Ainoastaan kuulokkeille ja mikille sopivaa liitäntää jää hieman kaipaamaan.
Veitsenterävää suorittamista
Testijakson peleinä toimivat Ultra Street Fighter IV, Dead or Alive: Last Round, ja Injustice: Gods Among Us. Pelien valintaan vaikuttivat lähinnä saatavuus ja erilaiset pelimekaniikat. Tästä alkaakin arvostelun vaikein osuus, koska fightstickejä koskevia mieltymyksiä on olemassa lähes yhtä monta kuin pelaajia. Parhaiten Hori RAP 4:n ominaisuudet pääsevät esille taistelupelien kuninkuutta kantavan Street Fighterin parissa. Ohjaimen näppäinten kaareva asettelu ja etukulman pyöristäminen mahdollistaa mukavan ja ergonomisen asennon käsille ohjaimen yllä, eikä Options-painiketta ole sijoitettu liian lähelle oikean reunan nappeja. Options-painikkeen saa jopa kytkettyä kokonaan pois käytöstä, jos kädet tuppaavat viuhumaan liikaa siihen suuntaan. Komennot lähtevät tarkasti ilman haamupainalluksia tai tuplia, eikä liikeradoissa ole pienintäkään löysyyttä. Joystick ilmaisee komennot naksahtamalla pirteästi jokaisella sektorilla, ja tuntuma löytyy yllättävän nopeasti. Myös painikkeet suoriutuvat testistä kiitettävästi antaen inputin tarkasti ja luotettavasti. Kombot napsuvat kohdilleen totuttelun jälkeen erittäin kovalla prosentilla. Usean tunnin Traning Moden paukuttamisen jälkeen voin todeta kyseessä olevan erinomainen tikku nimenomaan Street Fighterin kaltaisen tarkkuutta vaativan pelin pelaamiseen. Dead or Alive antaa hiukan enemmän anteeksi ajoituksen suhteen, ja liikesarjat soljuvat välittömästi varsin mukavasti. Tästä tosin suoriutuu kohtalaisesti halvempikin tikku. Injustice vaatii ehkä rahtusen enemmän totuttelua, koska layout on erittäin toimiva myös tavallisella ohjaimella. Suoritus on silti yhtä johdonmukainen kuin kahden muun pelin kohdalla, eikä valitettavaa löydy miltään osa-alueelta. Testijakson edetessä oli myös hienoa huomata etteivät näppäimet ole moksiskaan, vaikka naputus yltyi välillä melko intensiiviseksi. Joku voi kokea huonona puolena tikun naksumisesta ja painikkeiden painamisesta tulevan äänen korkean tason, mutta kyseessä on tyypillinen piirre fightstickien maailmassa.
Huippulaatua kohtuulliseen hintaan
Ensimmäistä fightstickiä etsivälle Hori Real Arcade Pro 4 Kai on erittäin hyvä, ellei jopa suositeltava vaihtoehto. Osat ovat laadukkaita ja toteutus sen verran solidi, ettei into ainakaan lopu lelumaiseen tai epätasaiseen toteutukseen, kuten allekirjoittaneelle meinasi käydä aikoinaan. Suorituskyvyn ja ominaisuuksien pitäisi riittää jopa turnauksiin osallistuvalle veteraanille. 130 euron hintalapulla varustettu tikku on hintaisekseen poikkeuksellisen suorituskykyinen, eikä sitä turhaan verrata Mad Catz FightStick Tournament Edition 2:een. Huonon saatavuuden lisäksi MC TE 2 on satasen verran Hori RAP 4 Kai:ta kalliimpi. Riippumatta siitä oliko hakusessa ensimmäinen tikku vai kaluston päivitys, saa rahoilleen varmasti vastinetta, eikä turpaan ottaessa tule ensimmäisenä syytettyä käsissä olevaa ohjainta.