Testissä: Sound Blaster Recon 3D

Kirjoittanut: Livegamers

27.02.2012


Pelaaminen. Tuo yksi parhaimmista viihteen muodoista. Aikojen saatossa tietokonepelaamisen visuaalinen ilme on muuttunut mosaiikkimaisesta rumuudesta lähes realistisen kauniisiin miljöihin. Tämän ohella myös pelien äänimaailma on kokenut todellisen muutoksen tietokonekaiuttimen piippauksista THX-sertifioituun monikanavaääneen.

Markkinat ovat pullollaan erilaisia kuulokkeita monikanavaäänin sekä usein kaiutinelementein varusteltuna. Totta kai tarjolla on myös stereokuulokkeita, mutta kunnollista tilaääntä niistä on vaikea loihtia. Nykyiset tilaäänikuulokkeet sisältävät yleensä erillisen vahvistimen, joka toimii myös äänen langattomana kuljettimena. Tilaäänet toteutetaan yleisimmin Dolby Headphone -tekniikkaa hyödyntäen, jolloin stereokuulokkeista saadaan virtuaalinen tilaääni esiin. Lisäksi on olemassa aitoja Dolby 5.1 kuulokkeita, joissa tilaääni rakennetaan kuulokkeen sisällä olevista useista kaiutinelementistä.

The revolution of Sound

Creative on äänikorttien ja äänentuotannon vanhimpia yhtiöitä ja kokenut äänialan saralla. Creativen tekemät äänikortit puskivat itsensä läpi 90-luvulla, jolloin tietokonepelien äänenlaatu muutenkin mullistui. Siitä lähtien Creative on kehittänyt uutta tilaäänitekniikkaa, kaiuttimia sekä kuulokkeita. Nyt markkinoille puskettu Recon 3D tuo pelaajien käsien ulottuville pienen neliydinprosessorilla varustetun monikanavaääntä tuottavan ulkoisen äänikortin.

Recon 3D on THX-sertifioitu, ja siinä käytetään THX TruStudio -tekniikkaa, joka on käyttäjän itse muokattavissa. Noin käden kokoista äänikorttia voidaan käyttää niin konsoleissa kuin tietokoneissakin, joista jälkimmäisissä ääni kuljetetaan USB:n kautta. Konsoleissa lähdemateriaali pusketaan optisella kaapelilla laitteeseen ja kaiuttimet tai kuulokkeet liitetään äänikorttiin. Pieni kompastuskivi laitteessa on sen tuoma johtohelvetti – varsinkin kuulokemikrofonin kanssa.

Pikkuinen äänikortti on teknisesti päräyttävä. Sen luoma tilaääni on uskottava ja vapaasti muokattavissa pelille kuin pelille. Mukana tulevalla ohjelmalla voidaan säätää laite tietokoneella ja valita käytettävä ääniprofiili FPS-peleistä autopeleihin. Call of Dutyn ystävät pitävät varmasti askelääniä korostavasta Scout-tilasta, jonka saa päälle nappia painamalla. Säätämisestä pitävä on kuin kotonaan, mutta niistä mitään tietämättömälle liukukytkimet ovat melkoista viidakkoa – varsinkin kun Creativen ohjelmisto on vielä melko buginen ja sekavahko.

Kallis, mutta täynnä ominaisuuksia

Recon 3D:n pariksi sopivat mitkä tahansa kaiutinparit tai kuulokkeet. Creative tarjoaa mahdollisuuden ostaa laitteelle suunnittelemansa kuulokkeet langattomana tai langallisena versiona. Äänikortti on saatavilla myös yhdessä kuulokkeiden kera, jolloin kokonaisuus tulee melko paljon halvemmaksi. Äänikortti on hyvin suunniteltu, ja sen mukana tulee kaikki tarvittava optisesta kaapelista lähtien. Tilaääntä kaipaavan säätäjän ensihankinnaksi laite on kannattava – etenkin jos omistaa jo hyvät kuulokkeet.

Creativen uusin kompastelee perusasioissa. Vaikkakin se on teknisesti huippuluokkaa, sen tuoma säätämishelvetti sekä johtoviidakko on sitä tasoa, että näitä pelkääville tuotetta ei voi suositella. Pelkkä äänikortti kustantaa 100 euroa, jolla saa jo laadukkaat kuulokkeetkin. Langattomat kuulokkeet sisältävän Recon 3D Omega -paketin saa noin 200 euron sijoituksella, jolloin tuote onkin jo järkevämpi ostos. Myös hyvät kuulokkeet jo omistavien kannattaa miettiä Creativen tarjoamaa ratkaisua, mikäli säätäminen ja johtoviidakko eivät tuota ongelmaa. Helpompaa ratkaisua etsivien kannattaa suoraan katsastaa Razerin tai Trittonin tilaäänikuulokevalikoimaa.

Plussat:

  • Teknisesti huippuluokkaa
  • Pieni
  • Sopii myös PC- ja Mac-ympäristöön
  • Kaiutin ja kuuloke -yhteensopivuus
  • Askeleita vahvistava Scout-mode
  • Miinukset:

  • Kallis, mikäli ei omista kuulokkeita
  • Johtojen aiheuttama sekasotku
  • Säätäminen vain tietokoneella