Gwent, tuo Witcherin maailman outo korttipeli, josta ei juurikaan saa selvää pelkän tutoriaalin avulla, vaan kärryille pääseminen vaatii pelejä, pelejä ja pelejä.
Mikä Gwent?
Gwent on kauppiaiden ja tavernaisäntien suosiossa oleva korttipeli, jossa panokseksi asetettu raha tuplaantuu voitettaessa. Korttipakkoja on neljää eri ”Factionia”. Näistä voi valita mieleisensä, jos on ostanut kaupoista tai voittanut kortteja muista otteluista. Pakassa on 22 korttia, joista jokaisen saa päättää itse, olettaen että kortteja on saanut jo. Näiden lisäksi pakassa on aina yksi Leader-kortti, jolla on aktivoitava ominaisuus, jota voi käyttää missä kohtaa tahansa.
Kortteja on kuutta tyyppiä:
— Sääkortit, joilla voi alentaa tietyn osa-alueen hyökkääjien tuhovoimaksi yhden. Jos omaa Clear Weather -kortin, voi sillä kumota muiden säiden tekemät haitat. Clear Weather -kortti kannattaa säästää loppuun, jos vastustaja on ohittanut vuoronsa tehon maksimoinniksi. Tosin, tämä ei kannata, jos vihollisella on oletuksena enemmän tuhovoimaa.
— Close Combat Unit, eturivin miekkamiehet
— Ranged Unit, jousipyssymiehet/velhot
— Siege Unit, katapultit ynnä muut pitkälle ampuvat
— Hero Cards, Sankarikortit, jotka ovat hieman harvinaisempia, mutta omaavat kykyjä, joita peruskorteilla ei ole
— Special, jota tuskin tarvitsee avata sen enempää
Pelin alussa heitetään kolikkoa siitä, kumpi aloittaa. Aloituksessa pääsee vaikuttamaan kahden kortin vaihtoon, joten kannattaa suoraan vaihtaa ”huonot” kortit paremmiksi. Tällä tarkoitan lähinnä peruspertti-kortteja, joilla ei ole minkäänlaisia erikoiskykyjä, kuten esimerkiksi muiden boostaaminen taistelukentällä tai samannimisten tuhovoiman buustaaminen. Peruskorteista kannattaa yrittää päästä alussa eroon ostamalla tai yksinkertaisesti voittamalla muut.
Pelin alussa molemmilla on kymmenen korttia käytössään, ja ne saa laittaa taistelukentälle missä järjestyksessä tahansa. Pelialue on jaettu kolmeen osa-alueeseen, jotka vastaavat kortteja. Close Combat -kortit menevät etummaiseen riviin, Ranged toiseen, ja alimpaan menevät Siege-kortit. Kädessä olevat kortit näkyvät ruudun alalaidassa. Vasemmalla näkyy oma leaderkortti, ja sen yläpuolella näkyvät kädessä olevien korttien lukumäärä ja punaiset energiakristallit. Pelissä mennään siis paras kolmesta -meniningillä, mutta kortteja ei saa lisää, elleivät pelatut kortit sano muuta.
Kortteja lyödään vuoronperään pöytään, ja halutessaan vuoronsa voi passata pitämällä Y-napin pohjassa. Jos passaa vuoronsa, vastustaja saa lyödä pöytään kortteja juurikin niin kauan kuin itse haluaa. Kierros päättyy vasta kun molemmat ovat ohittaneet vuoronsa. Se, jolla on enemmän tuhovoimaa – näkyy nimen vieressä vasemmalla – voittaa kierroksen, ja seuraavalle kierrokselle lähdetään jäljelle jääneillä korteilla. Sääkortit aiheuttavat mukavasti hämminkiä pelilaudalla, mutta miinuspuolena vaikuttavat molempiin. Pelistä löytyy myös spy-kortteja. Nämä pelataan vastustajan puolelle, itseä vastaan, mutta ne antavat itselle mahdollisuuden nostaa kaksi korttia lisää, kätevää.
Pelivinkkejä pähkinänkuoressa
— Säästä Clear Weather -korttisi, se saattaa pelastaa pelisi
— Muista, että sääkortit vaikuttavat molempiin puoliin pelilaudasta
— Unohda ne peruspertti-kortit – yritä vaihtaa ne parempiin, mielellään sellaisiin, joilla on jonkinlainen efekti kun ne lyödään pöytään
— Pidä silmällä tuhovoimamittaria vasemmalla, ei tarvitse itse laskea
— Muista ohittaa vuorosi, jos tuhovoimasi on edes yhden korkeampi kuin vastustajasi. Pidä tosin huoli, että hän on ohittanut oman vuoronsa
— Osta kortteja kauppiailta ja pelaa kaikkia vastaan, niin saat paremman pakan
Tutustu myös Livegamersin keskustelupalstan The Witcher 3: Wild Hunt -ketjuihin: