Projektin tarkoituksena on alentaa Xbox 360 -konsolin sisälämpötilaa asentamalla laitteen ulkopuolelle kaksi PC-tuuletinta. Konsoliin ei ole kuitenkaan tarkoitus jättää pysyviä asennusjälkiä (takuuehtojen vuoksi). Yleisimpiin konsolin rikkoutumissyihin tuntuvat liittyvän ylikuumenemisongelmat, tähän vaikuttavat myös huoneiston sisätilojen vaihtelevat lämpötilat. Varsinkin kesäaikana huoneiston lämpötila voi ajoittain kohota hyvinkin korkeaksi, tällöin konsolin sisälämpötila on tietenkin myös normaalia suurempi. Konsolin sisällä suurin lämmöntuottaja on sen 90 nm tekniikalla toteutettu prosessori. Microsoft on myös virallisesti ilmoittanut, että ensi vuoden puolella se julkaisee uudet X360-versiot, joissa tulee olemaan viileämmät 64 nm prosessorit. Keskustelua aiheesta löytyy Livegamersin keskustelupalstalta. Allamainittujen operaatioiden kokeileminen tapahtuu omalla vastuulla, Livegamers ei vastaa kokeiluista mahdollisesti aiheutuvista ongelmista.
Tuuletusprojektin aloittaminen:
Aivan ensimmäiseksi aloitetaan mittaamalla konsolin poistoilman lämpötila ja mikä se on esim. 15 minuutin yhtäjaksoisen pelisession jälkeen.
Poistoilman lämpötila mitataan digitaalisella lämpömittarilla, jossa on myös ulkoisen lämpötilan mittaamiseen tarkoitettu lämpöanturi. Anturi kiinnitetään teipillä konsolin taakse, josta lämmin ilma tulee ulos. Lämpömittarin nestekidenäytön ylin lukema IN tarkoittaa tässä tapauksessa huoneiston lämpötilaa ja alin OUT taas konsolin poistoilman lämpötilaa. HUOM! Mittaustulokset ovat vain suuntaa antavia, koska ymmärrettävästi käynnissä olevan konsolin sisuksissa on mitattuja arvojakin kuumempaa.
Tarvikkeet ja tuulettimien asennus:
– Kaksi 20 dB hiljaista ja tehokasta 80×80 mm AC:n Arctic Fan 8 PC-tuuletinta (n. 10 /kpl)
– Virtalähde max. 12 V (n. 10-14 )
– Johtoa ja liitinpalikka (”sokeripala”)
– Kaksipuolista kiinnitysteippiä
– Plus/miinus-johdot yhdistettyinä sokeripalaan ja virtalähteeseen.
– Molempien tuulettimien reunoihin kiinnitetään kaksipuolisen teipin palat.
– Tuulettimet kiinnitetään vierekkäin konsolin oikeaan reunaan, josta myös normaalisti huoneilmaa virtaa sisään.
– Viileän ilman virtausta laitteen sisälle voidaan vielä tehostaa teippaamalla reunoille jäävät tuuletusreiät umpeen eristysteipillä. Kiinnityksessä kannattaa kuitenkin käyttää sellaisia kiinnitystarpeita, jotka eivät liimaudu liian tiukkaan kiinni konsolin kuoreen sekä tarvittaessa tuulettimet ja teipit on myös helppo poistaa konsolista asennusjälkiä jättämättä.
Lämpötilojen mittaaminen:
Konsoli lämpenee yllättävän paljon jo pelkästään Dashboard-tilassa, yhden tunnin aikana poistoilman lämpötila voi kohota n. 48-asteiseksi. Tämä riippuu tietysti myös siitä, mikä on huoneiston lämpötila ko. hetkellä. Yhtäjaksoinen usean tunnin pelaaminen nostaa konsolin sisäistä lämpötilaa reilusti ja pelkkä poistoilman lämpötila voi silloin kohota jopa 60-70 asteeseen, pahimmassa tapauksessa ehkä korkeammaksikin.
X360-konsolien yksilöeroillakin on tietysti oma merkityksensä tässä asiassa, jotkut lämpenevät käytössä enemmän kuin toiset. Varsinaisesti konsolin sisällä ja prosessorin/heatpipe-siilin ympärillä olevat lämpötilat ovat entistäkin korkeampia. Poistoilma ehtii aina myös hieman jäähtyä ja näin ollen X360:n tarkkoja sisälämpötiloja ei tässä yksinkertaisessa lisätuuletusprojektissa voitu mitata. Kyseiset testitulokset ovatkin vain suuntaa antavia.
Ilman lisätuuletusta: Dashboard-tilassa 1 h jälkeen
– Huoneiston sisälämpötila: +23,7 C
– Konsolin poistoilman lämpötila: +48,7 C
15 min. yhtäjaksoisen pelaamisen jälkeen
– Huoneiston lämpötila: +23,9 C
– Konsolin poistoilman lämpötila: +52,7 C
Lisätuuletuksella: Dashboard-tilassa 1 h jälkeen
– Huoneiston sisälämpötila: +24,1 C
– Konsolin poistoilman lämpötila: +39,2 C
15 min. yhtäjaksoisen pelaamisen jälkeen
– Huoneiston sisälämpötila: +24,5 C
– Konsolin poistoilman lämpötila: +43,0 C
Erilaiset X360-pelit vaikuttavat myös hieman konsolin nouseviin lämpötilohin. Testissä käytetyt pelit: GRAW, BF2: Modern Combat, Hitman: Blood Money- ja Need For Speed: Most Wanted -demo.
Tämän suuntaisesta ja ulkoisesti yksinkertaisesti toteutetusta lisätuuletuksesta huolimatta ei kuitenkaan voi olla 100 % varma kestääkö konsoli silti pidempäänkin ilman, että se rikkoutuu lämpö-ongelmien takia. Syitä toimintaongelmiin kun voi olla useita muitakin. Voi kuitenkin olettaa, että lisätuuletuksella saavutettu muutaman lämpöasteen aleneminen estää konsolin sisällä olevan lämpötilan kohoamisen liian korkeaksi ja näin ollen mahdollisesti ennalta ehkäisee konsolin rikkoutumisen (Esim. saattaa estää lämpö-ongelmille alttiin yksilön ylikuumenemisen – varsinkin kesähelteillä).
VAROITUS! Livegamers ei vastaa mahdollista käyttäjän itse tekemistä lisätuuletusvirityksistä, jotka saattavat jättää jälkiä tai rikkoa konsolin. Vastaavat tee-se-itse-projektit ovat täysin käyttäjän omalla vastuulla.
Kaupalliset ja ulkoisesti asennettavat X360-lisätuulettimet (Testissä InterCooler):
InterCooler on ulkoinen ja kaupallinen lisätuuletin X360-konsolille ja se asennetaan yksinkertaisesti konsolin taakse eli sinne, mistä normaalisti myös poistoilma puhalletaan ulos. InterCoolerin tarkoituksena on tehostaa poistoilmasta syntyvää alipainetta konsolin sisälle, jolloin myös viileämmän huoneistoilman virtaus konsoliin olisi tehokkaampaa. Tällä lisätuuletusratkaisulla ei kuitenkaan kovinkaan viileisiin tuloksiin päästä. Kaupallisessa InterCoolerissa ilmenee nimittäin useita puutteita ja näitä ongelmia käsitellään artikkelissa myöhemmin vielä tarkemmin.
InterCooler sisältää kolme pientä tuuletinta jotka saavat virtansa konsolin omasta virtalähteestä, tämän takia X360:n rauta ei välttämättä saa tarpeeksi virtaa ja saattaa tällöin aiheuttaa konsolin ajottaista kaatuilua. Em. saattaa tosin olla hyvinkin yksilöllistä. Testeissä kuitenkin ilmeni useasti edellä mainittu ongelma, ajottainen kaatuilu kuitenkin poistui heti, kun kyseinen lisätuuletin sammutettiin (sisältää myös virtakatkaisimen).
Tuuletin pitää myös turhan kovaa ääntä ja sen normaali kiinnitys on liian väljä, eli kyseinen tuuletin imee myös liitoskohdista ilmaa sisälleen. Tällöin alipaineen syntyminen konsolin sisälle on vuorostaan taas heikompaa kuin pitäisi. Tämä voidaan tietysti estää esimerkiksi eristysteipillä tai muulla vastaavalla helposti irroitettavalla eristemateriaalilla. Kikkailuista huolimatta X360:n lämpötilat eivät kuitenkaan normaalista juuri viileämpään suuntaan muuttuneet.
Yhteenveto:
Hyviä ominaisuuksia InterCoolerissa ei juuri ole ja huonoja puolia senkin edestä. Testien perusteella tätä kaupallista ja ulkoista lisätuuletinta voisi tietyiltä osin pitää jopa X360-konsolille haitallisena, eli mitään kovin merkittäviä ja viilentäviä ominaisuuksia ei tämän systeemin tiimoilta kannata odottaa. Tyydyttävään lisätuuletustulokseen päästiinkin tässä projektissa vain edellä käsitellyllä tee-se-itse-ratkaisulla.