Xbox Live Arcadesta ladattavat pelit ovat usein pientä hupia tarjoavia klassikoita, mutta silloin tällöin joukkoon mahtuu myös yllättäviä ja omaperäisiä uutukaisia, kuten Braid. Kyseinen peli tarjoaa erittäin raikkaita näkökulmia pulmanratkonta- ja tasohyppelypelien maailmaan, sillä se onnistuu yhdistelemään erilaisia ominaisuuksia innovatiiviseksi kokonaisuudeksi. Braid ei loista vain pelattavuudellaan, vaan myös ääni- ja värimaailma ovat pelissä erinomaisia.
Time and mystery
Braidin päähenkilö on Tim, joka etsii prinsessaa. Pelin juoni rakentuu käytännössä jonkin Timin tekemän erehdyksen ja prinsessan etsimisen ympärille. Juoni voi alussa hämätä epämääräisyydellään, mutta koko asia unohtuu hyvinkin nopeasti pelaajan päästessä pohtimaan pelin pulmia. Braid keskittyykin suurimmaksi osaksi pulmanratkontaan, vaikka pelistä löytyy myös tasohyppelyä.
Itse pulmat pääsevät lähes joka kerta yllättämään tyylillään – niitä on useita erilaisia ja ne ovat lähes kaikki omalla tavallaan haastavia. Pulmat ratkotaan ajan muuttamisella, mikä on toteutettu pelissä erinomaisesti ja yksinkertaisesti. X-nappia painamalla peli alkaa kelaamaan aikaa taaksepäin, ja olkanäppäinten avulla nopeutta ja kelaamissuuntaa voi määritellä tarkemmin.
Time and place
Braidissä on kuusi maailmaa, joissa jokaisessa aika tai asiat käyttäytyvät eri tavoin. Asioiden perimmäiset ominaisuudet muuttuvat, mikä taas pakottaa pelaajaa miettimään peliä ja pulmanratkontaa uusista näkökulmista. Tämä vaihtelevuus on hyvin virkistävää, sillä muuttuvat ominaisuudet jaksavat aina yllättää omaperäisyydellään ja toteutuksellaan. Jotkin pulmista saattavat aluksi tuntua epäreiluilta ja mahdottomilta, mutta niiden tajuamisen jälkeen tuntee itsensä vain hölmöksi, koska ei tajunnut pulman logiikkaa ja ydintä aiemmin.
Braidissä pulmat ja ajan säätely ovatkin vain yksi suurimmista timanteista, sillä myös pelimaailma yllätti ulkoasullaan. Värikkäät maisemat ovat kuin värikynällä ja vesiväreilla maalattuja ja näyttävät yksinkertaisen upeilta. Myös äänimaailma on erinomaisesti toteutettu: musiikki sopii loistavasti peliin, ja se on muutenkin hienoa kuunneltavaa. Braidin vihjaukset Marioon pistävät myös hymyn huulille – ja kuinka monessa pelissä onkaan niinkin hienoja otuksia kuin hyvin aggressiivisia ja maukuvia jäniksiä?
Hesitance
Braidiä voinee suositella kaikille vähänkään puzzlepeleistä kiinnostuneille. Portalin tavoin se tuo pulmapeleihin jotain uutta ja hienoa, jota soisi nähtävän tulevaisuudessakin. Peli ei sisällä moninpeliä tai muita ”hienouksia”, se saattaa olla pelaajasta riippuen lyhyehkö ja hintakin on 1200 Microsoft-pistettä. Nämä seikat saattavat vähentää joidenkin ostohaluja, mutta Braid on täydellinen juuri tämänlaisena, eli omaperäisen upeana ja puzzlegenreä eteenpäin vievänä yksinpelikokemuksena, joka ei takuulla jätä ketään kylmäksi.