Jälleen on surullisen kuuluisan vuosipäivityksen aika yhdelle ensimmäisen persoonan räiskintäpelien kuninkaista: Call of Dutylle.
Kutsu työhön käynyt jo liian monesti?
Activisionin lippulaivan uusin purje onnistuu kuitenkin erottumaan joukosta edukseen. Black Ops 3 jatkaa Call of Dutyjen futuristista linjaa ja lähettää pelaajat robottien ja aikamatkustuksen värittämälle rintamalle. Vanhat, tutut, ja turvalliset pelimuodot ja -mekaniikat ovat edelleen mukana, mutta vielä kymmenienkin tuntien jälkeen peli jaksaa pitää kokeilunhalua yllä. Peli sisältää tekijälleen Treyarchille perinteiseen tapaan kampanjan ja moninpelin lisäksi myös zombiselviytymistä, ja mukaan on mahtunut vielä aikaa vastaan parkourattavat Free Run -radatkin. Tekemistä siis riittää myös pelaajalle, joka ei mielellään pelaa muita vastaan. Peli osasi myös yllättää allekirjoittaneen nykyään harvinaiseksi muodostuneilla split-screen -mahdollisuuksillaan ja antaakin samalla sohvalla pelaavien pelata kaikkia pelimuotoja yhdessä Free Runia lukuunottamatta.
Rauhallinen perjantai-illan tappofestivaali
Moninpelissä Treyarch ottaa askeleen kohti vanhaa CoDia mielipiteitä jakaneen Sledgehammer Gamesin kehittämän Advanced Warfaren jälkeen. Rakettireput ja seinää pitkin juokseminen ovat edelleen käytössä, mutta talojen katoille tai muihinkaan erityisempiin paikkoihin niillä ei päästä. Jokainen pelaaja päättää Black Opseille ominaisesti avaamistaan uudistuksista ”tokeneilla”, joita saadaan tasoja saavuttamalla ja haasteita suorittamalla. Aseet muistuttavat vanhoja tuttuja, mutta kaikkeen on tuotu vähän uutta. Muun muassa muutaman luodin sarjoja ampuvia burst-aseita löytyy nyt niin sub- ja light machinegun -aseluokista kuin tarkka-ampumakivääreistäkin. Muista eriävän hahmon mahdollistava, lisäominaisuuksia tuova perk-järjestelmä on suurimmalta osalta tuttua kauraa: löytyy niin vahvoja valintoja, kuin turhalta tuntuviakin, hyvin tilannekohtaisia ominaisuuksia. Call of Dutyn vanhimpia ominaisuuksia olevat prestige-tasotkin ovat edelleen mukana tuomassa lisäpelattavaa moninpeliin. Lisää tekemistä tuo myös kilpailullisuutta edistävä Arena-muoto, joka sisältää otteluiden ulkopuolisen pisteytyksen osoittamaan pelaajan taitoja.
Uudet ja vanhat hitit, nyt samalla levyllä
Uudistuksista suurin lienee Specialist-sotilaat, joista pelaaja valitsee ennen ottelua yhden aseen tai kyvyn. Tämän aseen tai kyvyn käyttöönottoa nopeuttavat otteluajan kertyminen sekä pelaajan omat onnistumiset. Specialistitkin perkkien tavoin ovat niin ikään huomattavasti eri arvossa pelaajakunnassa, ja syystäkin. On lähes huvittavaa, miten paljon parempi yksi specialist voi olla toiseen verrattuna, joskin huonoimmatkin saavat hieman etua tietyissä pelimuodoissa, kuten Search and Destroyssa. Myös kaksi Black Opsille uutta pelimuotoa on tuotu mukaan. Advanced Warfaressa julkaistussa Uplinkissä pelaaja kantaa kartan keskeltä löytyvää satelliittipalloa heittääkseen sen vastustavan joukkueen tukikohdassa olevaan reikään ja Safeguardissa pyritään puolustamaan aseetonta robottia kartan halki vastustajan alueelle. Kartat pelissä ovat monipuoliset, eikä inhokkejakaan tule vihattua niin paljoa kuin luulisi. Peli kuitenkin sisältää kartanäänestysmahdollisuuden, joka usein ajaa pelaamaan enemmistön lempikarttaa uudelleen ja uudelleen, kunnes pelaajat lähtevät.
Arenassa pelaajat pelaavat neljän pelaajan joukkueina useita pelimuotoja kuten Search and Destroyta, Uplinkiä, ja Hardpointia. Ennen jokaista peliä jokainen pelaaja saa valita yhden ominaisuuden, jonka kieltää kaikilta pelaajilta, tai jota suojella muiden pelaajien kielloilta. Kiellon kohteita ovat esimerkiksi aseet, perkit, ja scorestreakit. Myös specialistit valitaan vuorotellen, eikä samassa joukkueessa voi olla kahta samaa specialistia. Pelaajien ansaitsemat voitot kasvattavat pelaajan ranking-pisteitä, joita häviöt taas laskevat. Ranking puolestaan vaikuttaa niiden pelaajien tasoon, joiden kanssa, ja joita vastaan, pelataan. Arenassa jokainen pelin saavutettava apu onkin avattuna jo valmiiksi, jolloin kaikilla pelaajilla on lähtökohtaisesti sama asema voittaa ottelu. Arenassa pelaaja voi kuitenkin ansaita kokemuspisteitä normaaleissa otteluissa avaamiinsa aseisiin.
Tulevaisuuden sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua
Kolmannen Black Opsin tarina on jälleen täynnä Call of Dutylle tuttuja suuria juonenkäänteitä ja yllättäviä ympäristöjä, mutta menosta on kuitenkin tullut niin scifiä robotteineen ja tietokonesimulaatioineen, että tarinan kulussa on haastavaa pitää mielenkiintoa ja tarinakin tuntuu jotenkin tyhjältä. Tarina alkaa 40 vuotta Black Ops 2:n jälkeen pelaajan ohjaaman sotilaan joutuessa onnettomuuteen, jonka vuoksi hahmosta joudutaan tekemään kyborgi. Vuonna 2065 sotaa käydään suurimmaksi osaksi robottien ja kyborgi-supersotilaiden avulla, eikä maailmakaan ole entisellään. Pelin teemoja ovat muun muassa eristetyt kaupunkialueet ja luonnottomissa mittasuhteissa vaikuttavat myrskyt.
Kaverin kanssa pelaamisen mahdollisuus kuitenkin tekee tarinasta siedettävän. Vaikeustasojakin löytyy todella helposta aina hermoja raastavaan realisticiin, joka laittaa ongelmitta veteran-tasolla pelaavillekin luun kurkkuun. Kampanjasta onkin pyritty tekemään merkittävä lisäämällä siihenkin moninpelistä tutut avattavat tasot, aseet ja avut. Split-screenin bugit ovat koko pelissä, ja näin myös kampanjassa, ja vaikkeivät ne tee pelistä sietämätöntä, onnistuvat ne kuitenkin saattamaan pelin teknisen laadun kyseenalaiseksi.
Joko määrä vaikuttaa laatuun?
Vaikka on jo kyse Call of Dutyn 12. osasta, Black Ops 3 onnistuu tuomaan sopivasti uutta jo lähes puuduttavaan Call of Dutyn maailmaan, mutta onnistuu pitämään nimensä, ja jo ensimmäisestä ottelusta saakka sen tunnistaa sarjansa peliksi. Call of Dutyihin kyllästyneelle se ei siis ole tarpeeksi mullistava kokemus ollakseen kannattava ostos, mutta vanhemmista versioista pitänyt tulee varmasti saamaan tästäkin vuorokausiksi pelattavaa. Pelisarjaa tuntemattomalle Black Ops 3 on helposti lähestyttävä, laadukas ensimmäisen persoonan räiskintä, jonka moninpeliin tulee upotettua enemmän tunteja kuin moni kehtaa myöntää. Call of Duty: Black Ops 3 on epäilemättä niin sanottu kolmen A:n peli. Pelissä on paljon hyvää sisältöä, ja se on puhdasta 7viihdettä, joskaan ei täydellistä sellaista.