Crackdown 3

Kirjoittanut: Etini

15.03.2019

Crackdown-pelisarja kuuluu eittämättä Xbox 360 -pelien klassikkosarjaan. Pelisarja vankisti aikoinaan entisestään Xboxin laadukasta pelivuotta 2007, jolloin julkaistiin Crackdownin lisäksi sellaisia nimikkeitä kuin Halo 3, Mass Effect sekä Forza Motorsport 2.

Pelisarja sai kakkososan vuonna 2010. Jatko-osa oli edelleen jännällä tavalla koukuttava mutta tuotos jäi uudistuksiltaan erittäin pliisuksi.

Miten on sitten kolmannen osan laita? Edellisisestä Crackdownista on aikaa huimat yhdeksän vuotta ja on jopa hieman yllättävää, että suosittu pelisarja saa jatkoa vasta nyt.

Vai onko sittenkään? Crackdown 3 on kärsinyt nimittäin lukuisista takaiskuista jo kehitysvaiheessa. Peliä esiteltiin E3-messuilla ensimmäisen kerran vuonna 2014, mutta lukuisat ongelmat, kuten kehittäjävaihdokset, lykkäsivät julkaisun lopulta vuoteen 2019.

Viidessä vuodessa myös koko konsolipeliskene on on ottanut isoja askelia eteenpäin. Valitettavasti täytyy sanoa, että se ei ole Crackdown 3:lle tällaisenaan lainkaan hyvä asia.

Täydellinen valinnan vapaus

Crackdown on avoimen maailman toimintapeli, jonka keskiössä on hahmon kehittäminen. Pelaaja astuu supersankaripoliisin saappaisiin, jonka tarkoituksena on puhdistaa kaupunki katujen ilkikurisista jengeistä.

Samalla kun katuja putsataan, pelaaja kehittää pelihahmoa viidessä eri osa-alueessa: voimassa, liikkuvuudessa, autoilussa, räjäyttelyssä sekä ammuskelussa.

Voimaa hankitaan tappelemalla, liikkuvuutta kehitetään keräämällä vihreitä Agility-orbeja ja autoilua, räjäyttelyä sekä ammuskelua kehitetään.. No, tiedätte varmaan millä.

Sitä mukaan kun pelaaja kehittää hahmoaan, saa hän parempia valttikortteja pärjätä vihollislaumoja vastaan. Samalla myös pelimaailman parhaat näköalapaikat avautuvat: Jos Agility-mittari on heikko, on turha haikailla vielä esimerkiksi lumoavien pilvenpiirtäjien päälle.

Pelissä on aikalailla täydellinen valinnanvapaus etenemiseen. Periaatteessa pelaaja voi astella vaikka heti kolkuttelemaan loppuvastuksen portteja. Totuus on kuitenkin se, että hyvin isolla todennäköisyydellä sinulta ei jää tuolta reissulta mitään kotiin kerrottavaa.

Kuka kerkeää ensin pilvenpiirtäjän päälle?

Crackdown 3 on toiminnaltaan hyvin samankaltainen edellisiin osiin verrattuna. Meininki on hyvin arcade-henkistä, josta kertoo muun muassa täydellisesti automatisoitu ampuminen.

Myös nyrkkejä heilutellessa ei tarvitse paljon miettiä minne päin hosuu – ne osuvat automatisoidun pelattavuuden takia joka tapauksessa oikeaan osoitteeseen.

Pientä lisämaustetta on tuotu kuitenkin muun muassa hyppelyyn: Hahmo voi taitojen karttuessa tehdä kaksois- ja jopa kolmoishyppyjä sekä tehdä ilmassa syöksyjä.

Vaikka saarella onkin monta hengästyttävän korkeaa pilvenpiirtäjää, on pelialue pinta-alaltaan kuitenkin aivan liian pieni. Tuntuu jopa siltä, että kaupunkia on tiivistetty ja pelkistetty entisestään edellisiin osiin verraten.

Saarelta löytyy esimerkiksi paljon hauskasti nimettyjä kauppoja ja klubeja, mutta mihinkään ei pääse sisälle. Lisätehtäviäkään ei tunnu olevan edes nimeksikään.

Minulle tuli ”oliks tää tässä” -fiilis oikeastaan jo muutaman tunnin pelaamisen jälkeen. Kaikki oleelliset, pelin läpipeluuseen tarvittavat kyvyt saa hankittua 4-5 tunnissa. Kun kyvyt on hankittu, ovat kaikki pomot läpäistävissä muutamassa tunnissa.

Sanoisin että sisällöltään Crackdown 3 on 1/100 GTA V:n vastaavasta.

Taisi sittenkin jäädä Xbox 360 -vuosiinsa

Crackdown 3:sta löytyy kaverin kanssa pelattava yhteistyötila sekä itsenäiseksi peliksi ulkoistettu kilpailullinen Wrecking Zone -moninpelitila.

Wrecking Zonesta lupailtiin olevan mullistava moninpelikokemus, josta ei räjähdyksiä puutu. Kun katsoo lopputulosta, niin se on aikalailla vastakohta sille mitä luvattiin. Kaksi sekavaa pelimuotoa, onneton moninpelikartta ja automaattitähtäys ovat sellaisia ominaisuuksia, joita ei voi sisällyttää laadukkaan moninpeliräiskinnän pakettiin.

Graafisesti Crackdown 3 on jäänyt Xbox 360 -vuosiinsa. Sarjakuvamainen ulkoasu on olennainen osa pelisarjan identiteettiä mutta se ei erotu Xbox Onella millään tavalla edukseen. Tilannetta ei pelasta edes Old Spice -mainoksista tuttu Terry Crews, joka on yksi pelin hahmoista.

Asennoidu nostalgisesti

Crackdown 3 pitää mielestäni niellä nostalgiatrippinä. Peliä on helppo haukkua sisällön puutteesta ja vanhentuneesta pelattavuudesta, mutta on se silti ihan pirun hauska.

Crackdown 3 on totta kai pettymys, mutta harvinaisen mukava sellainen.

 

Lisää kommentti