Zombimätön kuningas Dead Rising on jälleen kerran valmiina tuomaan pelaajien ruuduille entistäkin makaaberimman näytöksen. Capcomin Dead Rising 4:ssä ensimmäisestä osasta tuttu, legendaksi muodostunut Frank West palaa töihin. Westin uusi rellestyksen kohde sijaitsee ensimmäisestä osasta tutun Willametten ostoskeskuksen muistoksi rakennetussa uusitussa ostoskeskuksessa ja sen ympäristössä. Jo pelin ensimmäisestä kohtauksesta on huomattavissa Capcomin yritykset palata juurilleen tuoden mukanaan jatko-osista tutut ominaisuudet, kuten komboaseet ja -ajoneuvot.
Zombien teurastaja West vuosimallia 2016
Rakastetuin Dead Rising -protagonisti on 16 vuoden kuluessa säilyttänyt huumorintajunsa, mikä on nokkelilla kommenteillaan pelin parasta antia. Kokemuksen ja itsevarmuuden lisäksi West on saanut uuden ääninäyttelijän. Zombeihin lopen kyllästynyt reportteri onkin valmiina paljastamaan koko salaliiton, tällä kertaa lopullisesti. Sarjan tarina eskaloituukin entisestään sankarin toimesta, mutta sisältää myös runsaasti rikkaita sivuhahmoja. Sivuhahmot osaavat yllättää rikkaudellaan, mutta myös harmillisen moni persoona onnistuu aiheuttamaan pettymyksen kaikkien kliseidensä myötä.
Ympäristönä Willamette on kotoisa pieni kylä lumisen joulun partaalla. Pelin avoimeen alueeseen kuuluu ostoskeskus, ostoskeskusta ympäröivä kylä, sekä pienet luontoalueet. Alue onkin tähän mennessä pelisarjan laajin. Maailma sisältää myös hieman turhalta vaikuttavan pikamatkustussysteemin turvatalojen ja ostoskeskuksen välillä. Juhlavuudet näkyvät joka kulmalla koristeineen ja valoineen. Myös pelin valikoissa soi jouluisaa tunnelmaa tuovat joululaulut ja klassisen musiikin tunnetuimmat kappaleet. Pelissä voi myös tavata jouluisia hahmoja, sekä pukeutua joulupukiksi tai tontuiksi.
Joulurauhan aikaan ei tunneta kiirettä
Dead Rising -sarjan jokaisessa aiemmassa osassa ollut aikaraja pelin läpäisemisessä loistaa poissaolollaan ja luo vähän vieraantuneen tunteen. Capcomin ratkaisu ohjaa kuitenkin pelaajaa tutustumaan käsittämättömään määrään sisältöä. Aseiden ja ajoneuvojen kasausohjeiden lisäksi pelin jokainen löydettävä esine avaa joko tarinaa, tai antaa krediittejä joilla voi ostaa esimerkiksi karttoja ja aseita. Pelin läpipeluun jälkeen kylään ei kuitenkaan ole paluuta, joten maailma on joko tutkittava ennen tarinan viimeisiä tehtäviä, tai maailma on aloitettava New Game+ -ominaisuudella alusta säilyttäen kaikki avatut taidot ja aseet.
Dead Rising 4 ei sisällä vaikeusastevaihtoehtoja, ja on suunnattoman helppo. Allekirjoittanut ei kuollut pelin vastustajille kertaakaan, bugeille ja ympäristölle sen sijaan tuli muutama kerta pudottua. Uudelleen peluuarvo koostuu siispä vain ja ainoastaan maailman tutkimattomista kolkista. Jos ensimmäisen peluukerran haluaa käyttää vain tarinan läpäisemiseen onnistuu se helposti alle kymmenessä tunnissa, eivätkä ne tehtävätkään nyt niin monipuolisia ole. Tarinan lomassa on siis tarkoitus kuluttaa paljon aikaa kylään tutustumiseen ja avattavan sisällön etsimiseen.
Uusia tuulia kaipaavalle sarjalle liikaa uutta?
Aikarajojen poistamisen lisäksi pelaajia yritetään tutustuttaa moniin uusiin lisäyksiin. Pelisarjan mekaniikkoja on muutettu muun muassa ohjauksen saralla, sillä nyt pelaajalla on käytössään kokoajan kolme asetta, yksi heitettävä, yksi lähitaisteluun ja yksi ampuma-ase. Uudet näppäimet luovat pelille helppokäyttöisyyttä, mutta leikkaavat joitain ominaisuuksia. Tästä esimerkkinä lähitaisteluaseita ei voi enää heittää, joten esimerkiksi kirveen jättäminen edelleen pystyssä olevan zombin rintaan ei ole enää vaihtoehto.
Westin uskollinen kamera tekee paluun, ja sen avulla voidaan edelleen kerätä kokemuspisteitä mitä absurdeimmilla ja brutaaleimmilla kuvilla. Kamera on saanut myös useita päivityksiä, ja neljännessä osassa sillä ratkaistaankin useita minipelejä ja tutkitaan Willametten mysteeriä. Kameralla voi nyt myös ottaa nykyajalle ominaisesti suunnattoman hauskoja selfieitä, joissa West tekee mitä huvittavimpia ilmeitä.
Sarjasta on haluttu vielä entistäkin näyttävämpi. Näyttävyyttä edistämään on tuotu uusi Exo-puku jolla Frank Westistä tulee hetkittäin terminaattoriakin kauhistuttavampi tappokone. Exo-puku päällä pelaaja saa epäinhimilliset voimat ja pystyy esimerkiksi repimään parkkimittarin maasta, tai ottamaan mukaansa laivan kanuunan aseekseen. Sarjan fanit tuntevat itsensä kaikesta uudesta huolimatta petetyiksi, koska joitain rakastettuja ominaisuuksia on poistettu. Näistä huomattavimpina aiemmista osista tutut messevät ja todella persoonalliset psykopaatit ovat nyt vain ajoittaisia kohdattavia vihollisia ilman sen suurempaa showta. Myös omituiset supervoimia antavat juomasekoitukset puuttuvat pelistä täysin.
Porukalla puolikuolleita lahtaamaan
Uudistukset ovat päässeet koskettamaan myös moninpeliä. Pelin tarina ei ole enää pelattavissa ystävien kanssa. Sen sijaan moninpeli koostuu yhteistyötilasta, joka on rakennettu episodimallisesta tehtävien ratkaisusta. Yhteistyötilalle on kuitenkin annettu oma kykypuunsa, josta saa valita itselleen moninpeliä varten yksilöityjä taitoja ja ominaisuuksia. Moninpeli ei kuitenkaan ole ollut massan mielestä positiivinen uudistus, vaikkakin jotkut harvat siitä saavat suurimman osan pelitunneistaan, sillä se tuo huomattavasti enemmän haastetta peliin.
Lukuisia bugeja ja häiriöitä täytyy hyväsydämisenkin kutsua häiritseviksi, mutta pahimmillaan ne tappavat pelaajaa useammin kuin kymmenet tuhannet zombit. Toki peli sisältää enemmän tapettavaa kuin koskaan ennen, mutta sillä on hintansa. Ruudunpäivitys hidastuu ja kuvanlaatukin saattaa pikselöityä massojen läpi kuljettaessa. Myös moninpeli tuntuu kärsivän pelin omista yhteysongelmista.
Toimiiko uusi ja vanha käsikädessä?
Pelillisesti sarja on nähnyt parempiakin päiviä. Välillä loputtomalta tuntuva sisältö ja silmänkantamattomiin jatkuvat zombimassat kuitenkin korvaavat mekaniikkojen aiheuttamia puutteita. Pakettina Dead Rising 4 ei varmastikaan aiheuta mitään hullaantumista, mutta sarjan faneille ja ajantappoa etsivälle yksinpelaajalle se on luotettava valinta. Tarina tuo paljon vastauksia, ja tietämys aiemmista Dead Rising -peleistä tukee henkilöhahmoja ja tarinan kulkua mukavasti. Tarina on kuitenkin minimaalinen osa peliä, eikä täten olennainen pelistä nauttimiseen.