Somalia, Itä-Afrikka 1992. Vuosia kestäny klaanien sota aiheuttaa valtavan nälänhädän. 300 000 siviiliä kuolee nälkään. Sotapäällikkö Mohammed Farrah Aidid hallitsee pääkaupunkia Mogadishua. Hän sieppaa ruokalähetyksiä satamista, nälkä on hänen aseensa. Maailma reagoi, ruokaa ja järjestystä saadaan 20000 amerikkalaissotilaan avulla.
Huhtikuu 1993, sotilaiden poistumisen jälkeen Aidid julistaa sodan rauhanturvaajille. Hänen joukkonsa tappavat 24 pakistanilaista sotilasta ja ottavat amerikkalaiset tähtäimeensä. Elokuussa USA:n eliittisotilaita Deltoja, jääkäreitä ja lentoyksikkö lähetetään palauttamaan järjestystä. Tehtävän piti kestää kolme viikkoa, mutta kuuden viikon jälkeen USA:n kärsivällisyys oli koetuksella.
Siinä alkusanat vuonna 2001 valmistuneesta tositapahtumiin perustuvasta elokuvasta Black Hawk Down, joka kertoo surullisen kuuluisista tapahtumista somaliassa 90-luvun alussa. Elokuvan on ohjannut Ridley Scott ja sitä voi suositella sotaelokuvista kiinnostuneille.
Elokuvaan perustuu Novalogicin kehittämä ja julkaisema PC-peli Delta Force: Black Hawk, peli oli kolmas osa legendaarisessa Delta Force sarjassa ja se julkaistiin vuonna 2003. Peliä myytiin melkoisesti ja hyvin suosittu internetissä pelattava moninpeli. Pitkän odottelun jälkeen tämä PC-hitti on vihdoinkin kääntynyt myös Xbox ja PS2 -konsoleille. Xbox-version käännöstyön sai hoitaakseen mm. MotoGP-peleistään tunnettu brittiläinen pelitalo Climax.
Esteradan kautta Mogadishuun
Yksinpeli alkaa FPS-pelille hyvin tyypilliseen tapaan, eli ensimmäisessä tehtävässä pelaaja juoksutetaan yksinkertaisen esteradan läpi. Peruskontrolli tulee näin tutuksi ja aseisiin otetaan vähän tuntumaa ampulla muutama laukaus tauluun. Ohjaus on toteutettu Xboxin ohjaimelle varsin mallikkaasti. Pelaajaa lennätetään tutoriaalissa myös kieppi helikopterin kyydissä. Tässä vaiheessa selviää, että massiivisen isoja pelialueita voidaan pyörittää myös konsolilla. Yksinkertaisen tutoriaalin jälkeen on aika siirtyä tositoimiin.
Remember Soldier, leave no man behind!
Pelissä on tutoriaalin lisäksi 16 yksinpelitehtävää. Asevalintojen jälkeen pelaaja saa tekoälyapureineen suorittaakseen yksinkertaisia päämääriä tyyliin ”menkää tuonne ja tuhotkaa vihollinen”. Mitään todella ihmeellistä kampanjasta ei löydä. Komentajan ohjeiden mukaisesti edetään ja eliminoidaan agressiivisesti käyttäytyvät viholliset. Välillä pääsee Humveen kyytiin konekiväärin puikkoihin ja myös helikopteri ajelua on luvassa – tosin vain matkustajan roolissa.
Tekoälyssä ei ole paljon hurraamista, mutta valppaana on pysyttävä, sillä yksikin osuma riittää lopettamaan operaation. Vihollisia riittää ja paljon joka tehtävässä, siitä kertoo myös tehtävien loppuyhteenvetoraportti, jossa tappojen määrä menee usein toiselle sadalle.
Tehtävänä on myös sillan ja asevarastojen räjäyttelyä, sekä mm. panttivankien ja sotilaiden pelastamista pinteestä. Suurin osa tehtävistä on fiktiivisiä, mutta loppupään tehtävät sijoittuvat oikeisiin tapahtumiin.
Graafisesti peli on melko pelkistetty ja karu. Toisaalta Somalian rähjäinen ympäristö on kuitenkin osattu mallintaa jotakuinkin uskottavasti ja kooltaan peliympäristö on aivan omaa luokkaansa. Ahtaan paikan kammoa Deltassa tuskin tulee kenellekkään ja putkessa juoksentelun tunne ei juuri ala vaivaamaan. Tunnelmaa nostattaa hyvin aiheeseen sopivat musiikit ja ääniefekteissäkin on potkua pitämään pelaaja hereillä. Yksinpeli on kuitenkin melkolailla samaa kauraa kokonaisuudessaan ja voi alkaa tuntua pakkopullalta melko nopeasti.
Multiplayer
Delta Force -pelisarja on PC-puolella tunnettu hyvästä moninpelistään ja Xbox-versio ei tässä suhteessa ole poikkeus. Jaetulta ruudulta voi pelata perinteistä deathmatchiä maksimissaan neljän pelaajan voimin ja tarjolla on myös kuusi yhteistyönä pelattavaa tehtävää.
Eniten peli kuitenkin loistaa Xbox Livessä. Peliä voi pelata jopa ennätykselliset 50 henkeä samassa pelissä, mikäli pelaaminen tapahtuu Novalogicin omalla serverillä. Pelaajien omilla servereillä maksimipelaajamäärä on 32, joka edelleen on Xbox Liveä tukevissa peleissä todella suuri määrä. Peli toimii suuremmillakin pelaajamäärillä yllättävän hyvin ja normaalitason yhteys riittää helposti 16-20 pelaajan ylläpitoon. Nopeimmilla ADSL-yhteyksillä jopa 32 pelaajan peli toimii moitteetta.
Suuret pelaajamäärät ovat yksi Deltan vahvuuksista, mutta samalla heikkouksista. Suurin osa kentistä on nimittäin jättimäisiä ja pienemmällä porukalla niissä voi olla vaikeuksia edes nähdä kanssapelaajia. Tämä tarkoittaa, että pelaajia tulisi olla ainakin 10 ennen kuin mistää kunnon pelaamisesta voidaan puhua. Kun yli 20 pelaajaa on samassa pelissä ja joukkueilta löytyy halua ja ymmärrystä pelata tiiminä, alkaa peli todella loistamaan. Deatchmatchin lisäksi pelimuodoista löytyy pari eri versiota lipunryöstöstä, Search & Destroy, sekä Attack & Defence, jossa tiimit hyökkäävät/puolustavat vuorotellen. Tavoitteena hyökkääjillä on käydä räjäyttämässä vastapuolen suojelemia kiinteitä konekiväärejä.
Joka pelimuodossa on ratkaisevassa roolissa hahmoluokat, joita viisaasti käyttämällä joukkue pystyy taktikoimaan melkoisesti. Perussotilaan lisäksi pelaaja voi valita hahmokseen lääkintämiehen, tarkkuusampujan tai konekiväärillä aseistetun tappokoneen. Jokaisella on omat vahvuudet ja heikkoudet. Hahmoluokka valintaan vaikuttavat omat mieltymykset, pelattavan kentän tyyppi sekä pelimuoto. Kullekkin hahmoluokalle pystyy myös valitsemaan oman maun mukaisen varustuksen, tarjolla on kattava määrä erilaista kättä pidempää. Varustusta, tai hahmoluokkaa voi myös milloin tahansa käydä asevarastossa vaihtamassa.
Moninpelikenttiä on tarjolla yli sata, mutta ne muistuttavat toisiaan melkoisesti. Joka kentässä on yleensä myös jonkin verran sisätiloja, mutta suurin osa taisteluista käydään ulkona, kentistä löytyy kuitenkin hyvin suojia joiden taakse on tiukan paikan tullen syytä hakeutua. Kentissä on myös kiinteitä konekivääreitä, joilla voi aiheuttaa vastapuolelle tehokkaasti harmeja. Osaa kentistä kiertää myös humvee maastureita ja helikoptereita, joiden kyytiin voi hypätä konekiväärin puikkoihin. Ajoneuvoja ei kuitenkaan pääse itse ohjaamaan, vaan virtuaaliohjaajat ohjaavat niitä automaattisesti vakio reittiä.
Yhteenveto
DF: BHD ei tarjoa yksinpelaajalle mitään, mitä ei olisi toteutettu muissa peleissä jo moneen kertaan. Xbox Live moninpeli on kuitenkin toteutettu mallikkaasti ja sitä voi suositella varsinkin, jos hektisen taistelun fiilis suurella pelaajamäärällä kiinnostaa. Peli on myös teknisesti hyvä, eli mitään mystisiä kaatuiluja ei tässä pelissä kohdalleni ole vielä kertaakaan tullut.