F1 2016

Kirjoittanut: Livegamers

12.12.2016

Pitkän linjan autopelikehittäjä Codemastersin F1-pelien sarja on edennyt jo kahdeksanteen osaansa F1 2016 -pelin myötä. F1 2015 oli ensimmäinen nykyisen konsolisukupolven laitteille tullut F1-peli, ja kiire kehitystyössä näkyi myös valmiissa tuotoksessa. F1 2016 korjaakin monia edeltäjäänsä vaivanneita ongelmia.
Bwoah!

F1 2016 kattaa nimensä mukaisesti koko kauden 2016. Mukana ovat niin kaikki tallit, kuljettajat kuin radatkin. Codemasters on panostanut autenttisuuteen ja pyrkinyt mallintamaan kuljettajat todellisen ajotavan perusteella. Pelissä pääsee siis itse kokemaan Max Verstappenin rämäpäisen ajotyylin. Pääosin tekoäly toimii mallikkaasti, mutta aina välillä bittikuskit valitsevat turhan optimistisia ajolinjoja.

Myös tallien väliset voimasuhteet ovat melko tarkasti mallinnettuja. Mersut ovat omaa luokkaansa ja Manorilla on turha kuvitella nousevansa kärkikahinoihin. Vain Ferrarin suorituskyky on mallinnettu hieman liian optimistisesti. Autenttisuuteen pyrkiminen ei jää vain tallien ja kuljettajien mallinnukseen, vaan myös itse kilpailuviikonloppu on tarkasti mallinnettu. Ensimmäistä kertaa mukana ovat lämmittelykierros sekä turva-auto (myös virtuaalinen).

Kisaviikonloppu koostuu kolmista harjoituksista, kolmeen osioon jaetusta aika-ajosta sekä itse kilpailusta. Harjoituksissa pyritään saavuttamaan tallin asettamat tavoitteet testauksessa ja tietysti harjoittelemaan itse rataa. Tallin tavoitteet voivat olla esimerkiksi eri rengastyyppien testausta tai ajolinjojen hiomista. Harjoitusten jälkeen on aika-ajojen vuoro. Aika-ajot on toteutettu oikeiden sääntöjen mukaan, joten jos ensimmäisessä osiossa mokaa, on turha toivoa pääsystä 17. lähtösijaa korkeammalle.

Itse kilpailuihin lisätty lämmittelykierros tuo yllättävän paljon lisähaastetta itse kilpailuun, sillä kylmillä renkailla startit harvoin onnistuvat. Myös itse starttia on jalostettu edellisvuosista ja nyt mukana on mahdollisuus manuaalilähtöihin. Käytännössä tämä tarkoittaa kytkimen käyttöä ja kierrosten tasapainottelua. Lisähaastetta hakeville mukana on myös mahdollisuus ajaa itse varikolle.

Oman elämänsä Räikkönen

Codemasters on lähtenyt tämänvuotisen pelin kohdalla liikkeelle perusasioista ja edellisestä pelistä puuttunut kunnollinen uratila on saatu takaisin. Uratila onkin kiistatta pelin tärkein pelitila, sillä tässä tilassa pelaaja pääsee luomaan oman F1-uransa aina märkäkorvasta mestariksi. Mukana ovat niin kisainsinöörit, joiden kanssa pohditaan auton kehityksen suuntaa, kuin myös manageri, joka kilpailujen välillä saattaa pelaajan ajan tasalle tallin vaatimuksissa.


Ylipäätään uramoodi on pelin parhaita osa-alueita, sillä se saa koko formulasirkuksen tuntumaan oikealta. Kun ensimmäisen kerran onnistuu päihittämään kokeneemman tallikaverinsa, on saavutuksen tunne todellinen. Uralla edetessä ja menestyessä vastaan tulee tarjouksia muilta talleilta. Pienenä kauneusvirheenä kisainsinööri ja manageri ovat kaikilla talleilla samannäköisiä, vain asut vaihtuvat.

Leave me alone, I know what I’m doing

Myös ajomallinnukseen on panostettu ja autot käyttäytyvät kuten formuloiden kuvittelisikin käyttäytyvän. Säädöistä ja autosta riippuen ajaminen voi siis olla joko nautintoa tai tuskaa. Sadekeli on mallinnettu sen verran hyvin, että realismiasetukset tapissa sateella ajaminen on puhdasta masokismia. Mukana on onneksi Codemastersin muista peleistä tuttu flashback-toiminto, jolla aikaa voidaan kelata taaksepäin. Myös sunnuntaikuskit voivat hypätä formulan rattiin huoletta, sillä pelistä löytyy iso liuta säätömahdollisuuksia, joilla ajamisesta saa juuri niin helppoa tai vaikeaa kuin haluaa. Ratilla peli on parhaimmillaan, mutta padillakin ajaminen luonnistuu. Silloin tosin on hyvä niellä ylpeytensä ja asettaa luistonesto päälle.

Ulkonäöllisesti F1 2016 ei poikkea suuresti edellisvuodesta. Valaistus- ja sääefektit ovat kokeneet pientä kohennusta, mutta vastaavasti kuljettajat ovat edelleen Vitomaisia kuminaamoja. Parannuksista huolimatta ulkoasu ei ole pelin vahvinta antia ja etenkin ympäristöt ovat välillä todella karuja. Onneksi niihin on harvoin aikaa keskittyä.

Siinä missä F1 2015 oli pienoinen pettymys monille, on F1 2016 jalostunut pelinä huomattavasti pidemmälle. Jokaisen rata-autoilun ystävän kannattaakin poimia peli matkaan jo pelkästään toimivan ajomallinnuksen ja erinomaisen uratilan takia.