Farming Simulator 17

Kirjoittanut: Livegamers

07.11.2016

Kun Farming Simulator tuli edelliskerran konsoleille, se räjäytti pankin täysin. Farming Simulator 15 nousi Suomen myydyimpien videopelien listoille FIFA, NHL ja Grand Theft Auto V pelien seuraan. Pelin hidastempoinen maaseudun ylläpito, ja omaan rauhalliseen tahtiin eteneminen olivat mukavaa vaihtelua nopeille räiskinnöille sekä väkivaltaisille toimintapeleille. Peli toi mukavaa piristettä synkkeneviin ja sateisiin syyskeleihin. Farming Simulator 16 jätti isot konsolit väliin kokonaan, sillä peli ilmestyi vain mobiililaitteille sekä PlayStation Vitalle. Nyt Farming Simulator 17 on kaupoissa, joten on aika vetää farkkuhaalarit päälle, kivuta traktorin kyytiin, lukita niittokone kiinni ja painua pellolla hankkimaan elantoa!
Tehdään heti alkuun selväksi asia, joka varmasti näkyy tekstissä. En ole koskaan pelannut sarjan pelejä, enkä simulaattoreitakaan oikeastaan muutenkaan, joten kokemukseni oli varmasti myös sen mukainen. Pidin kuitenkin mieleni, ja farkkupaidan ylimmän nappini, avoinna ja lähdin seuraamaan maaseudun meininkiä!

Maajussi ilman morsianta

Pelialueita pelissä on kaksi; Yhdysvaltoihin sijoittuva Goldcrest Valley, sekä Venäjälle sijoittuva Sosnovka. Jälkimmäinen on eräänlainen vapaan tilan pelimuoto, kun taas Goldcrest Valley on varsinainen uratilan ja harjoitusten pelialue. Kaupunkien koot eivät ehkä ole pelimaailman suurimpia, mikä toisaalta on vain hyvä asia, ottaen huomioon pelin vauhdikkuuden. Pelin kartat ovat pieniä maalaiskaupunkeja, joita ympäröivät metsät ja pellot, joihin varsinainen pelaaminen sijoittuu. Kaupungissa käydään vain tankkaamassa, tai ostamassa uusia maatalouskoneita, mikäli kaupankäyntiin olevia pikapainikkeita ei halua käyttää. Vaihtoehtoisesti kaupungeissa voi käydä myös heittelemässä koripalloa, tai tuijottamassa ohikäveleviä ihmisiä. Pelihahmokseen voi valita joko perinteisen jyväjemmarimiehen, tai ponnaripäisen naisen, mikä aiemmissa peleissä ei ollut mahdollista. Erona hahmoilla on vain ulkonäkö, joten siis sukupuolen valinnalla ole mitään pelillistä merkitystä. Koska peli ei ole mikään parisuhteen ja perheen kasvatussimulaattori, ei pelissä myöskään pääse kyntämään kuin peltoa.

Uudelle pelaajalle pelistä löytyy tutoriaalit, jotka kertovat hieman mitä pitää tehdä, ja millä laitteella. Tekemistä nimittäin on enemmän kuin laki sallii, josta johtuen itse unohdin äkkiä, mistä sainkaan possuille heinää ja minne ne piti viedä. Kaiken lisäksi jokaisen pellon viereltä löytyy sivutehtäviä, joissa naapurit haluavat apuasi niittohommissa, viljelyssä, lannoittamisessa ja milloin missäkin. Tehtävistä saa rahaa, jolla voi ostaa itselleen uusia tarvikkeita ja eläimiä, tai maksaa velkojaan pankille. Tein itse tässä kuitenkin virheen, sillä sivutehtävän läpäisystä kaikki tutoriaalit poistuivat heti, ja jäin hölmistyneenä seisomaan keskelle peltoa tietämättä mitä tehdä, ja minne mennä. Suosittelenkin ensin pelaamaan uramoodin tutoriaalitehtävät läpi ajatuksen kanssa, mikäli pelisarjaan ei ole aiemmin tutustunut.

Työtä tekevälle riittää

Pelissä on mukana varmastikin jokainen maatalouskone, joka nykypäivänä on käytössä. Yli 250:stä laitteesta ja työkalusta en tietenkään tiennyt puoliakaan, mutta eipä se juurikaan haitannut. Kun sain kerättyä tarpeeksi rahaa itselleni, löysin itselleni heti sen parhaimman menopelin; suomalaisen Valtran valmistaman, kuusipyöräisen metallihirviön, jolla jylläsi hetkessä jokaisen pellon matalaksi! Menetin kaikki rahani, ja jäin pankille vuosiksi velkaa, mutta nyt olin elementissäni. Ostin samaan konkurssiin vielä niittokoneen ja kyntöauran, jolla sain lähdettyä tekemään töitä.

Itse työnteko tuntuikin olevan se puuduttavin osa koko pelissä, vaikka se varmasti onkin juuri niin realistista kuin oikeakin maatilanhoito. Traktorit kulkevat äärimmäisen hitaasti, eikä ohjata tarvitse ennen kuin pellon reuna tulee vastaan. Yhden peltotyön hoitamiseen saattaa mennä helposti kaksikymmentä minuuttia, isoimmissa vielä enemmän. Yleensä yhtä peltoa joutuu ensin niittämään, sitten kyntämään, jonka jälkeen vielä lannoitetaan tai viljellään jotain uutta. Käytännössä pelaaja vain istahtaa rattiin, painaa vakionopeudensäätimen päälle, ja odottaa kunnes kärry on pellon päässä. Sitten käännytään ja toistetaan sama, kunnes työ on ohi. Olisi myös plussaa, jos peli näyttäisi selkeästi minkä alueen pellosta on jo lannoittanut jos katse hetkeksi herpaantuu. Sen takia homman joutui välillä tekemään kahdesti, mikä totta kai turhauttaa. Kerkesin kuitenkin katsomaan helposti kaksi jaksoa Frendejä ennen kuin yhteen peltoon vaadittavat työt oli tehty. Onneksi hahmo ei sentään väsy, tai vaadi muutenkaan huomiota, joten hommaa voi jatkaa niin kauan kunnes itse nukahtaa.

Töitä on totta kai tarjolla paljon muutakin kuin vain peltojen edes takasin ajaminen. Vaihtoehtoisesti voi harrastaa eläintenkasvatusta, niiden kuljettamista niityltä toiselle tai vaikkapa metsätöitä. Metsätöitä pidin itse hauskimpana, sillä puiden katketessa jäi mänty helposti metsäkoneen pohjaan kiinni lennättäen koko laitoksen korkealle taivaalle. Yksi pieni klapi kippaa helposti monen tonnin painoisen metsäkoneen katon kautta ympäri, mistä johtuen parin puun kaatamiseen, ja junaan siirtämiseen meni arviolta tunnin verran aikaa. Työnteosta ei tullut mitään, mutta fysiikkamoottorin pelleilystä sai irti hyvät naurut. Jossain vaiheessa se käy kuitenkin ärsyttämään, kun pitäisi saada puoli hehtaaria metsää junanvaunun kyytiin, jotta ne voisi kuljettaa paikalliselle sahalle korvausta vastaan.

Mikäli varsinaiseen työntekoon haluaa hieman taukoa, voi maajussi lähteä etsimään karttaan piilotettuja kultahippuja. Osa näistä on piilotettu esimerkiksi talon katolle tai korkealle vesitornin päälle, mikä ei kuitenkaan ole mikään ongelma. Hämähäkkimies kun ei taida olla ainoa, jota radioaktiivinen hämähäkki on purrut. Jostain syystä pelihahmo osaa nimittäin kävellä ja hyppiä pystyseinää suoraan ylöspäin.

Niin pelto vastaa kun sitä kynnetään

Farming Simulator 17 on varmasti erinomainen peli niille, joita maatilanhoito ja karjankasvatus aiheena kiinnostavat, tai haluaa vain muuten rauhallisen ja hitaasti etenevän pelikokemuksen. Kun peliin asennoituu oikein, ottaa mukavan takakenon ja paneutuu mukavaan maaseutuelämään, saa peliin kulutettua helposti kymmeniä tunteja aikaa. Pelissä on myös tarjolla jopa kuuden pelaajan moninpeli, sekä modituki, joten tekeminen ei varmastikaan lopu kesken. Näistä kumpaakaan en kuitenkaan päässyt kokeilemaan, sillä peliseuraa en löytänyt eikä modejakaan vielä näkynyt. On kuitenkin hienoa, että pelaajat voivat itse luoda peliin haluamaansa sisältöä, ja näin myös korjailla pelin perusvikoja.

Parhaimmillaan Farming Simulator 17 on kuin viikonloppu peltotöissä, tosin ilman kärpäsiä ja epämiellyttävää lannan hajua. Huonoimmillaan pelaaja nukahtaa tuoliin ohjain kädessä, ja herää vain havaitakseen sadan tonnin traktorin makaavan kyljellään lammen pohjassa. Eikä edes pontikkaa löydy tallista.