Halo Wars 2

Kirjoittanut: Livegamers

21.03.2017

Halo Wars -pelisarja tekee ensi kertaa paluun taistelutantereille. Total War -peleistä tunnettu Creative Assembly on tällä kertaa kehittänyt pelin yhteistyössä 343 Industries -pelitalon kanssa. Ensimmäinen pelisarjan osa sai varsin kiitettävän vastaanoton, joten olikin lähes ilmiselvää, että emme olleet nähneet viimeistä osaa strategiapainotteisesta Halosta. Halo Warsin tunnetuin elementti oli yksinpelin tajunnanräjäyttävät välivideot, jotka olivat legendaarisen Blur-studion tekeleitä. Microsoftin vinkkelistä Halo-pelisarjan elvytys on varmasti vieläkin yksi heidän suurimmista prioriteeteista peliteollisuudessa. Ollaanko vihdoin menossa sinne suuntaan, vai kaivetaanko hautaa vielä pari metriä syvemmäksi?
Isabel – muista lääkkeet

Halo Wars 2:sen tarina jatkuu 28 vuotta ykkösosan jälkeen. Spirit of Firen miehistö herää cryo-unesta ja he saavat signaalin UNSC-tukikohdasta, josta Spartan Red Team löytää maanisdepressiivisen tekoälyn, Isabelin. Spirit of Fire saa tietoonsa, että brutaalisen Brute-heimopäällikkö Atrioxin johtama The Banished -ryhmittymä on hyökännyt Arkiin, ja täten sota saa jälleen kerran alkunsa.

Pelinkehittäjät ovat ilmaisseet halunsa tuoda Halo-pelisarjan muiden pelien juonet lähemmäksi emopeliä, mikä varsinaisesti näkyy ensimmäistä kertaa kunnolla Halo Wars 2:sessa. Tarinassa referoidaan paljon Halo 3:sen tapahtumia, mikä on tarinankerronnalle hyvää, sillä aiemmin kirjat ovat täydentäneet liian paljon aukkoja.

Yksinpelissä on yhteensä 12 tehtävää ja ne voi aikaisemman version mukaisesti pelata yhdessä kaverin kanssa co-opissa. Halo Wars 2:sen ylivoimaisesti suurin veto onkin mahdollisuus pelata kaksin, sillä merkittäviä puutteitakin löytyy. Tarinankerronta pelissä on hyvin geneeristä ja käsikirjoitus on paikoittain ontuvaa. Uudet hahmot eivät herätä kunnolla mielenkiintoa tarinaa kohtaa, sekä yksinpelin tehtävät toistavat toisiaan tylsyyteen saakka. Blurin välivideot kuorruttaa kakkua, mutta ilmeisesti niistäkin on karsittu, sillä ne jäävät vähäisiksi kokonaisuudessaan. Monotoniset kohtaukset ja vuorosanat saavat pelaajan ihmetyksiin, miten Halo-sarjan timanttinen tarinankerronta on päätynyt tähän.


Tarina saa pieniä piristysruiskeita, mutta loppu lässähtää pahasti. Yksinpelin tehtävät ovat kokoelma ”puolusta paikkaa x” ja ”hallitse paikkoja x ja y”, mikä ei oikein mene yhteen tarinankerronnan kanssa.

Monesta virsi kaunis

Halo Wars 2:sen moninpeli on tuttu kirja uusilla kuorilla. Pelimuotoja on lisätty, sekä kontrolleja on parannettu pikavalinnoilla, mikä helpottaa armeijan liikuttamista ja sen luontia. Creative Assembly ei ole koittanut keksiä pyörää uudestaan ja täten tukikohdan rakentaminen tuntuukin paikoittain yksinkertaistetulta. Uusia rakennuksia ja joukkoja ei ole tarpeeksi pitäämään intressiä yllä pidempään. Kenttäsuunnittelussa näkyy vivahteita kehittäjien laiskuudesta, sillä värimaailma ja ympäristö eivät muutu paljoakaan.
Hyviäkin uudistuksiakin löytyy, paranneltu rank-systeemi moninpelissä on ottanut mallia Halon emosarjasta mikä tuo uudelleen peluuarvoa ja syvyyttä.

Paras uudistus ja moninpelin vetovaltti on uusi Blitz-pelimuoto, jossa pelaajilla ei ole tukikohtaa tai resurssien keruuta vaan kortteja, joilla voi kutsua joukkoja tai erikoiskykyjä. Korttipakkoja saa pelaamalla moninpeliä tai yksinpeliä tai niitä pystyy ostamaan oikealla rahalla. Blitzin korttisysteemi on yllättävän laaja ja tuo mielenkiintoa otteluihin. Blitziä voi pelata 1v1, 2v2 tai 3v3 -oletuksella. Korttien ansioista ottelut ovat nopeatempoisia, eikä niihin kyllästy helpolla. Tämän ansiosta pelimuodosta saa kevyen otteen ja siihen on helppoa paneutua lyhyemmälläkin aikataululla. Pelimuodon suurimpana ongelmana onkin se, ettei siinä toimii tällä hetkellä kuin yksi kenttä.

Uudestaan ja uudestaan

Total War -kehittäjien Halo Wars on vanha sika uudessa säkissä. Pelistudio ei uskaltanut uudistaa mitään suurta, eikä ottaa riskejä pelinkehityksessä, minkä huomaa pelattavuudessa. Pelistä saa hyvin irti ja se on perusvarma paketti, mutta pelisarjan fanit olisivat ansainneet tälläkin kertaa jotain parempaa. Yksinpeliä vetää näyttävät välivideot, kun taas moninpelissä pelaajat törmäävät vanhaan tuttuun naapurinherraan. Edellisestä osasta suuresti nauttineet varmasti saavat tämän pelin kanssa lisää haluamaansa, mutta muille tässä hiottiin keskivertoa.