Hellblade: Senua’s Sacrifice juuri julkaistu Ninja Theoryn uusin tekele, talon joka on tehnyt muun muassa Heavenly Sword, Enslaved: Odyssey to the West ja DmC: Devil May Cryn. Isoja pelejä, mutta vastaako Hellblade näitä omassa kategoriassaan? Vastaus on kyllä.
Hellblade sijoittuu viikinkien aikakaudelle ja käsittelee Senuan matkaa hänen omakohtaisten traumojen ja psykoosin kanssa. Senua pyrkii herättämään rakkaansa kuolleista ja voittamaan omat henkilökohtaiset demoninsa.
Visuaalisesti Hellblade vastaa nykypäivän pelejä, silmää hivelevä, äärimmäisen kaunis ja osittain jopa synkkä maailma siivittää Senuan matkaa. Yksityiskohdat ovat hienoja sekä hyvin hiottuja ja kokomatka pitkälti on hyvinkin suurta silmäkarkkia.
Souls like mutta ei souls peli
Voisi luulla kun puhutaan Ninja Bladen pelistä, että taistelusysteemi olisi monipuolinen ja todella nopea. Päinvastoin, Hellbladen taistelusysteemi on todella yksinkertainen, mutta armoton. Viholliset toistavat itseään eivätkä loista monipuolisuudellaan, combattia voisi kuvailla osittain soulsmaiseksi, lyö, väistä, parrya ja lyö takaisin. Yksinkertaisuudestaan huolimatta taistelusysteemi on loppuun asti hiottu, mutta ottaen huomioon että fokus pelissä ei todellakaan ole taisteluissa vaan siinä äänimaailmassa.
Ei koskaan aikaisemmin, ikinä
Mitä tulee pelin äänimaailmaan, niin tämä itsessään taitaa olla yksi vuoden kovimmista kokemuksista. Jatkuvasti korvaan kuiskuttavat Senuan sisäiset demonit eivät tunnu jättävän pelaajaa rauhaan ja tällä myös nähdään Senuan sisäinen taisto. Toinen ääni saattaa kehoittaa jatkamaan tai lyömään vihollista, kun taas toinen varoittaa jatkuvasti vaarasta. Allekirjoittanut joutui livestriimin aikana jopa ottamaan kuulokkeet päästä pois, että sai jotain järkevää lausetta aikaiseksi. Äänimaailma tulee häiritsemään pelaajaa ja saattaa tuntua jopa hieman epämiellyttävältä.
Psykoosiin ja sen yli?
Psykoosi on erinomaisesti kuvailtu HellBladessa ja jopa pelin alussa on disclaimer siitä. Jos on taipumusta tai historiaa psykoosista, niin pelin pelaamista ei suositella. Koko tarinan läpäistyä tämä on ymmärrettävää. Psykoosi pelissä on kuvattu niin hyvin, että joutui jopa itse katsomaan taaksensa onko siellä joku. Kielikuvat ovat aivan loistavia ja noin kuuden tunnin tarina ei haittaa koska hintakin on alta 30€.
Hellblade: Senua’s Sacrifice on loistava tekele, joka kannattaa napata talteen jos tykkää vahvasta tarinavetoisuudesta, sujuvasta taistelusysteemistä ja ennen kaikkea jos haluaa tietää mitä psykoosi on. Välttyäksemme enemmiltä spoilereilta, käykää kokemassa peli itse.