Hydro Thunder Hurricane (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

14.08.2010

Hydro Thunder Hurricane on jatko-osa vuonna 1999 ilmestyneelle kolikkohallipelille, joka julkaistiin myöhemmin myös useille kotikonsoleille. Kyseessä on pelisarja, jossa ajetaan hurjaa vauhtia kilpaa kookkailla moottoriveneillä.
Venepeli… Voiko semmonen olla hyvä?

Vastaus väliotsikon kysymykseen on napakka ”kyllä”. Siinä missä idea merelle sijoittuvasta kilpa-ajosta voi korvaan kuulostaa laimealta, on totuus aivan toinen. Jokainen Hydro Thunder Hurricanen kahdeksasta radasta on runsaan mielikuvituksellinen ja monipuolinen. Välillä ajetaan aallokossa ja myrskysäässä, välillä trooppisissa vesistöissä pinnalle loikkivien krokotiilien seassa. Etelä-Koreaan sijoittuva Seoul Stream ja legendaarinen Area 51 ovatkin jo aivan oma lukunsa. Monilla radoilla myös mittakaava on huikea ja laivat putoilevat useita kymmeniä metrejä vesiputouksien huipuilta ja kallionkiellekkeiltä. Piilotettuja reittejä ja hyppyramppejakin on yllin kyllin.

Hydro Thunderissa tempo pysyy jatkuvasti kovana, ja vauhdinhurma on taattu. Kentille on ripoteltu turbokanistereita, joilla jollaansa saa entistä enemmän ytyä sekä mahdollisuuden hyppiä X-napilla. Hanat auki hurjastellessa alkaa pelaaja väkisinkin haikailemaan aidon moottoriveneen kyytiin. Myös visuaalinen puoli säväyttää. Kolmiulotteiset, laajat maisemat ovat kauniita ja silmää hiveleviä – ja hei, kyseessä on Xbox Live Arcade -peli!

Mitäs siinä tehdään?

Hydro Thunder Hurricanessa on kiinnostuneille reipas määrä tekemistä. Kisat on jaettu neljään kategoriaan, ja niitä saa auki sijoittumalla hyvin ja tienaamalla tällä tavoin pisteitä. Mitä enemmän pisteitä, sitä enemmän haasteita ja toinen toistaan parempia paatteja. Ensimmäisen kategorian kisat ovat perinteisiä kuudentoista kuskin taistoja, toisessa kategoriassa pujotellaan porttien läpi, kolmannessa väistellään räjähdetynnyreitä ja neljännessä ajetaan sarjatyylisesti samalla porukalla useampi kisa putkeen. Mukavana lisänä joka radan vaihtoehtoisille reiteille on kätketty kymmenen Hydro Thunder -logoa, joita keräämällä saa veneisiinsä lisää värivaihtoehtoja. Variaatio ei vielä tähänkään lopu, sillä jokaisessa kisassa on myös avattavat vaikeusasteet eri tasojen veneille. Yhteensä voitettavia taistoja on yksinpelissä peräti 50.

”Don’t feel bad. I’m sure it was the boat’s fault.”

Haastetta janoaville Hydro Thunder Hurricane on nappi ostos. Ensimmäiset kisat menevät melko kepoisesti lävitse, mutta viimeistään Expert-luokan veneillä ajettaessa saa jokaisen radan opetella ulkoa, mikäli tahtoo hyville sijoituksille. Ajolinjojen harjoittelun lisäksi pelaajan tulee tietää nopeimmat reitit ja turbo-power-uppien paikat sekä ajaa mahdollisimman siekailematta edellä menevien imussa. Toisaalta tämä on myös pelin suurin mielipiteiden jakaja, sillä veneily käy toisinaan turhankin haastavaksi. Huvittana bonuksena pelaajalla on kuitenkin alati mukana jonkinlainen kartanlukijakaveri, joka lakonisella tyylillään kommentoi esimerkiksi pelaajan maaliintulosijoitusta. Pirulaisen sarkastinen päteminen nostaa hymyn huulille aina silloinkin, kun vaikeusaste muutoin laittaa sapen kiehumaan.

Yksin taikka erillään

Kattavan yksinpelin lisäksi veneilyä voi harrastaa myös kavereiden kanssa. Sekä nettipeli kahdeksalla pelaajalla että neljästään samalta koneelta pelaaminen onnistuvat, ja halutessaan voi ottaa kolme kamua mukaan verkkoon. Käyttöliittymä internetin aalloilla sinällään on varsin koruton – servuille joiniessaan ei voi tietää, missä vaiheessa pelaajien kisa on. Pelimuodoistakin läsnä ovat vain peruskisailu sekä jonkinlainen tiimipohjainen moodi. Onneksi sälää kartuttavien pisteiden kerääminen onnistuu kuitenkin myös Livessä, joten sijoittuminen ei ole moninpelissäkään yhdentekevää.

Summer of Arcade

Hydro Thunder Hurricane kuuluu Microsoftin Summer of Arcade -kampanjaan, jossa saa neljä peliä ostamalla viidennen ilmaiseksi tai kolme peliä ostamalla 400 pistettä takaisin. (Muut kampanjan neljä peliä ovat Limbo, Castlevania: Harmony of Despair, Monday Night Combat ja Lara Croft and the Guardian of Light.) Hinta kullekin pelille on 1200 Microsoft-pistettä (n. 15 euroa), eikä ainakaan Hydro Thunderin vuoksi kannata jättää tarjouksia käyttämättä. Kulttimaineeseen yltäneen alkuperäisen vodarallin jatko-osa on hieman hintava, mutta kaiken huomioon ottaen panostuksen väärti kiinnostuneille.