Palikasta se aikoinaan alkoi. Tanskalaisten maailmanvalloitus. Kukapa olisi uskonut, että pienet toisiinsa lukkiutuvat valetut muovinpalat valloittaisivat koko maailman niin tehokkaasti kuin ovat tehneet. Legot onnistuivat siinä, mitä moni on yrittänyt ja vielä useampi halunnut. Maailmanvalloitus on kyseessä myös Lego-imperiumin toisessa Marvel-videopelissä, Marvel Super Heroes -pelin seuraajassa Lego Marvel’s Avengers -pelissä.
Ironmanin monet muodot
Tanskalaiset eivät tosin ole nyt pelin keskiössä, vaan pelitalo Traveller’s Tales tuo pelattaviksi koko Marvel-universumin tunnetuimpia ja vähemmän tunnettuja sankareita ja konnia. Pelattavia ja avattavia hahmoja riittääkin pelissä, yli 170 kappaletta, joten kaikkien hahmojen avaaminen ei ole mikään hetken läpijuoksu. Pelissä onkin tekemistä useaksi pelisessioksi ja tylsistymään ei pääse.
Lego-pelejä on tuotu pelattavaksi useamman vuoden ajan, ja tunnetuimpia elokuvasarjoja on muutettu useiksi peleiksi. Vaikka pelit on suunnattu nuoremmille pelaajille, on niistä saanut myös varttuneempi pelaajakunta hupia irti, varsinkin pelien omalaatuisen huumorin kautta, joka ei ole ottanut esikuviaan liian vakavasti. Pelattavuus on ollut sarjoissa kohdallaan, mikä on ollut omiaan varmistamaan Lego-hahmojen maailmanvalloituksen myös pelirintamalla.
Perusasiat ovat kohdallaan myös Lego Marvel’s Avengers -pelissä. Pelaaja voi huoletta keskittyä pelaamiseen, eikä tarvitse murehtia pelin toimivuudesta. Toiminnan ja tehtävien sekaan ja väliin on saatu mukaan huumoria, tosin mistään niin kieli poskella olevasta teoksesta ei ole kyse, kuin mitä vaikkapa Star Wars sai aikoinaan kokea Lego-pelinä. Myöskin toisin kuin ensimmäisessä Legon Marvel-pelissä, sen sijaan että nyt olisi kokonaan tehty ääninäyttely uusiksi, on hyödynnetty pelin esikuvina olevien elokuvien ääniraitaa ja musiikkia, toki osa dialogista on äänitetty varta vasten peliä varten.
Tesseract ja multiversumi
Mistä sitten peli ammentaa juonensa, pääosissa on Marvelin Avengers-elokuvat, mutta mukaan on mahdutettu muitakin Marvel-maailmaan sijoittuneita filmatisointeja, kuten Captain America, Ironman ja Thor -elokuvia. Tämä sekoitus toimiikin hyvin ja pelissä on monia kenttiä joiden alkuperän voi liittää johonkin kuvattuun seikkailuun. Yhdistämällä elokuvien kohteita ja peliä luodaan yhteneväisyyttä, mikä varmasti onkin ollut yhtenä motiivina, mutta pelkkä kaupallisuus ei paista läpi, vaan toimii peliä eteenpäin kuljettavana voimana.
Tarinakentät saa pelattavaksi uudelleen läpäisyn jälkeen vapaassa tilassa, jolloin voi omaan tahtiin tutkia mitä kaikkea onkaan jäänyt huomaamatta ja missä se Stan Lee oikein luuraa. Pelin kentissä nimittäin yhtenä kerättävä kohteena on tuo monen sarjakuvasankarin isä, nykyisin useimmiten cameo-rooleissa bongattava herrasmies. Kerättävää löytyy myös muiden Lego-pelien tapaan irtonaisista Legoista, mitä saa rikkomalla ympäristöä sekä kerättäväksi on ripoteltu myös muutakin, kuten vaikkapa kultaisia legopalikoita.
Keräily ja pelihahmojen avaaminen muodostaa yhden tärkeän osan pelistä, mutta yksinään ne eivät kannattaisi peliä kovin pitkälle. Vaihtelevat tarinakentät ja niiden pulmat pitävät mielenkiintoa yllä niin, että pelin jaksaa käynnistää kerta kerran jälkeen. Pulmien taso vaihtelee helpoista aina päänsärkyä ja turhautumista aiheuttavan vaikeisiin. Jos Lego Marvel’s Avengers on ensimmäinen Lego-peli mihin tutustuu, voi pelin vaikeustaso tuntua välillä kovalta. Lego-pelien veteraaneille peli tuskin osoittautuu liian vaikeaksi, tosin välillä joutuu hakemaan pulmaan ratkaisua yritys-ja-erehdys -tekniikalla, johtuen kameran toisinaan hölmöistä kuvakulmista. Ratkaisun vinkki kun saattaa jäädä jonkun rikottavan taakse, eikä välttämättä osu heti pelaajan silmiin.
Yhteistyö on voimaa
Etenemiseen tarvitaan useimmiten kahta hahmoa, joiden kykyjä käyttämällä eteenpäin pääseminen onnistuu. Pelihahmojen välillä vaihtaminen lennossa kesken pelin onnistuu samoin kuin aikaisemmissakin peleissä, joten pelin kontrolloiminen on tehty helpoksi. Hahmojen erityiskykyjä ei tarvitse ulkoa muistaa, lähestyessä kykyä tarvitsemaa kohdetta, peli antaa vinkkiä joko isolla ruutukommentilla, näyttämällä oikean hahmon kuvaa tai jos oikea hahmo on jo kohdalla, hahmon erityiskyvyn käynnistävä painikkeen kuva näkyy pelinäytöllä. Erityiskykyjä sitten riittääkin, johtuen hahmogallerian suuresta koosta. Löytyy niin kyky sammuttaa tulipaloja kuin lentää ja kaikkea noiden väliltä, riippuen hahmosta. Ja kyllä, Hulk smash, jopa välillä partneria apuna käyttäen.
Kontrollien opettelu ei vie kauan aikaa, hyvä niin ottaen huomioon kohdeyleisön. Mitään monimutkaisia näppäinyhdistelmiä ei tarvitse opetella, pelissä eteneminen toimii tateilla ohjaten ja välillä nappia painaen. Kamera toimii yleensä hyvin, pientä tuskaa tuli vastaan muutaman pulman ratkaisua haettaessa. Jotain pelin vaikeudesta kuvaa vaikka se, että co-op-pelaamalla ensimmäinen kenttä ensimmäisen kerran vei toistakymmentä minuuttia, kun seuraavalla kerralla eteneminen kentän loppuun onnistui muutamassa minuutissa. Ongelman ensimmäisellä pelikerralla aiheutti pari pulmaa, joiden ratkaisu ei vaan osunut kummankaan pelaajan näkökenttään ja lopulta yksinkertaiset pulmat tekivät kohtuutonta kiusaa. Aikuisen näkökulmasta juuri pulmien ratkaisu tuntui välillä vaikealta ja laittoi miettimään miten peliä pelaava alakouluikäinen jaksaa hakea ratkaisuja. Huoli, joka saattaa olla turhakin, sen verran paljon kuitenkin Lego-pelit nauttivat kohdeyleisönsä suosiosta, eikä tämänkään pelin pulmat juuri poikkea muista edeltäjistään.
Parasta antia onkin pelata peliä samalta sohvalta sisarusten, kavereiden tai vanhempien kanssa. Tällöin peli antaa sen parhaan pelikokemuksen, kun eteneminen tapahtuu kahden pelaajan voimin ja ongelmat kohdataan yhdessä. Toki peli toimii yksinpelinäkin, ja ihan hyvin toimiikin, mutta kannattaa peliä kokeilla porukassa jos siihen on tilaisuus. Suurimpiin miinuksiin kuuluu pelin englanninkielisyys, jonka haittoja voi minimoida juuri pelaamalla ainakin vähän englantia osaavan kanssa. Pelin pelaaminen onnistuu ilman kielen osaamistakin, mutta varsinkin osa vinkeistä menee silloin ohi, mikä lisää pelin vaikeutta.
Lego Marvel’s Avengers on takuuvarma Lego-perheen peli. Pelattavuus on kohdillaan, ikäviä yllätyksiä ei tarvitse odottaa ja pelistä nauttii kaikenikäiset pelaajat. Ensimmäiseksi Lego-peliksi oppimiskäyrä voi olla hieman kova, mutta Lego-pelejä pelanneet ovat varmasti kotonaan Marvel-maailman innoittamissa maisemissa ja ottavat niin tutut kuin vähemmän tutut hahmot omikseen.