Medal of Honor

Kirjoittanut: Livegamers

07.11.2010

Tervetuloa Tier 1 -joukkoihin. Te olette parhaista parhaimpia ja jokainen teistä on yksitellen käsin valittu. Teitä tarvitaan, kun sotasuunnitelma ei tiedä, mitä ”epäonnistua” tarkoittaa. Käytettävissänne on äärimmäisen laaja, liikuteltava armeija. Tukenanne on sekä maavoimat että ilmavoimat. Asento. Lepo. Voitte poistua.
Operators of Tier 1

Medal of Honorin yksinpelissä taistellaan nykyaikaisissa maisemissa. Taistelutantereena toimii Afganistanin kaupungit, vuoret sekä laaksot. Pelissä astutaan kolmen eri Tier 1 -operaattorin saappaisiin. Afganistanin rymeiköissä edetään pääasiassa jalan, mutta pelaajaa viedään myös auton, mönkijän, helikopterin, suihkukoneen ja jopa AC130-lentokoneen ohjaimiin. Tehtävät vaihtelevat ”ryminällä eteenpäin” -tyyppisistä aina ”hiljaa kuin hilleri” -tyyppisiin. Vaikka itse pelissä ei juurikaan mitään genreä mullistavaa ole, on silti yksinpeli onnistuttu pitämään monipuolisena ja kiinnostavana koko sen kestonsa ajan.

Tarinaa kuljetetaan pääosin välivideoiden avulla. Ennen jokaista tehtävää nähdään pätkä johtokeskuksen jutusteluista. Näissä keskustellaan sodan etenemisestä ja miten seuraavaksi toimitaan. Käskynjaon jälkeen hypätään Tier 1 -opetaattorin jalkineisiin ja päästään toimimaan johtoportaan käskyjen mukaan. Tehtävät eivät kuitenkaan aina mene oppikirjan mukaan ja juonenkäänteitä tarjotaan rutkasti myös itse tehtävien sisällä. Tässä on hyvä esimerkki miten saadaan hyvällä kerronnalla keskinkertainenkin juoni kuulostamaan hyvältä.

Yksinpelin kylkeen on lyöty myös Tier 1 -pelimoodi, jossa tarkoituksena on läpäistä jokainen kampanjasta löytyvä kenttä annettuun aikaan ja tietysti kuolematta. Ajat rekisteröityvät tilastoihin ja sieltä niitä voi verrata sekä globaalisti että ihan vain kaverilistan kesken.

Rabbit, you’re clear for takeoff

Maisemat vaihtuvat sekä maassa että ilmassa. Maasto on pääasiassa oletetustikin suhteellisen karua, mutta moniuloitteiset kentät tekevät maastosta mielenkiintoisen. Grafiikka näyttää hyvältä, vaikkei se sisälläkään paljoa yksityiskohtia. Silmissä kuitenkin siintää korkeat vuoret ja pitkät laaksot, joten annettakoon pienten yksityiskohtien puutteet anteeksi. Pelissä on kuitenkin hyvä muuttuvuus ympäristönkin suhteen, sillä menomestat vaihtelevat hiekkaisista kivikoista aina lumisiin vuoriin.

Äänimaailmasta on pakko antaa plussaa. Ihan yleinen tunnelma on pelissä loistava, johtuen pääosin onnistuneista ääniraidoista. Medal of Honorin tapahtumia tuetaan sopivalla musiikilla ja pelaajalle välittyy todella tiivis tunnelma, jota lisäävät myös oikean kuuloiset ja muhkeat aseiden äänet. Ääninäyttelijätkään eivät jää taka-alalle. Pelissä on kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut äänimailma.

Going for Glory

Tässä vaiheessa täytyy mainita, että Medal of Honorin yksinpelin on kehittänyt EA ja yksinpeli käyttää muokattua Unreal 3 -pelimoottoria. Moninpeli sen sijaan on Battlefieldin kehittäjien tekemä ja käyttää heiltä tuttua Frostbite-pelimoottoria. Näin ollen yksinpeli ja moninpeli ovat hieman erilaiset.

Moninpelissä on mahdollista pelata neljää eri pelimuotoa: Combat Missionia (tavoitteena joko tuhota tai puolustaa viittä objektia), Team Assaultia (team deathmatch-tyyppinen), Sector Controlia (domination-tyyppinen), Objective Raidia (tavoitteena puolustaa tai tuhota kahta objektia). Lisänä myös Hardcore-moodi, jossa pyörii jokainen edellämainittu pelimuoto Hardcore-asetuksin.

Pelaajalle on puolesta riippumatta valittavana kolme eri sotilasuraa. Pelityylistä riippuen on valittavana tarkka-ampujan, kivääriampujan ja konekivääriampujan ura. Jokainen näistä kehittyy sitä mukaan, kuinka paljon kyseisellä sotilastyypillä pelaa. Pelaajalle aukeaa urakehityksen kyljessä hyödyllisiä tarvikkeita, kuten vaimentimia, laser-tähtäimiä, lisälippaita ja niin edelleen.

Mission completed

Medal of Honor on vähän kaksipiippuinen peli. Sen yksinpeli on nautinnollinen kokemus, jota suosittelen kaikille räiskintäpelien ystäville. Moninpeli on kyllä pääosin toimiva konsepti, mutta se on täysin identtinen Battlefieldin moninpelin kanssa. Vaikka moninpelin kehittäjänä toimikin Battlefieldin kehittäjät, olisin kyllä halunnut nähdä isomman muutoksen. Nyt MoH:in moninpeli on vain köyhä versio Battlefiedistä. Samaa räimettä saa laajemmalla konseptilla vaikkapa Battlefield Bad Company 2:n puolelta.