Oletko koskaan haaveillut erikoismainarin elämästä? En minäkään, mutta ainakin Minecraftissa se on mielekästä puuhaa. Markus ”Notch” Perssonin ja Mojangin luoma Mineraft on ensimmäisestä ja kolmannesta persoonasta kuvattu indie-hiekkalaatikko, joka tuotiin pelaajien keskuuteen vuonna 2009. Sittemmin kovasti suosiota saanut nimike on monien massiivimoninpelien tapaan laajentunut ajan saatossa lähes täysimittaiseksi kaivos- ja rakennussimulaattoriksi. Vuonna 2011 markkinoille tullut Pocket Edition toi mobiilipelaajille onnistuneesti hakun ja lapion käsiin, minkä johdosta suosio kasvoi entisestään ja suunnittelut laajentumisesta konsolipuolelle voitiin aloittaa. Nyt vihdoin Mojangin ja 4J Studiosin yhteisprojektina on julkaistu niin sanottu Minecraft Xbox 360 Edition.
Kuutioista tehty paratiisi
Poikkeuksellisesti Minecraft ei sisällä ollenkaan tarinaa tai minkäänlaisia tehtäviä, vaan se antaa pelaajalle vapauden päättää tekemisistään. Alkuvalikossa luodaan maailma, jolle annetaan nimi ja parametreja ja jolle määritetään sopiva vaikeustaso. Helpoimmalla vaikeustasolla ei ole vihollisia ja energiapalkit uusiutuvat, kun taas vaikein vaikeustaso ei tunne armoa: pahiksia on paljon, ne tekevät merkittävästi vahinkoa ja toimivat ennalta-arvaamattomasti. Alkuvalikossa määritetään myös online-toiminnot. Minecraft tukee neljän pelaajan jaetun ruudun moninpeliä samalla koneella ja verkon kautta jopa kahdeksan pelaajan hupia – tosin vain kavereiden kesken. Jaetulla ruudulla pelaaminen vaatii HD-television.
Maailma on Xbox 360 Editionissa pikemminkin asuttamattomien saarten rypäs. Tutkittavaa ja hutkittavaa riittää, mutta samoihin mittasuhteisiin ei PC-version kanssa päästä, sillä PC-version alue vastasi monta kertaa maapallon pinta-alaa. Maailma koostuu kuutioista, joiden ulkonäkö ei paljon päätä huimaa. Peliä voisi kutsua jopa rumaksi. Minecraft on kuitenkin todiste siitä, että kehno grafiikka ei tapa hyvää pelattavuutta. Pikselit ovat lähinnä tavaramerkki, joka saa Minecraftin erottumaan muista. Taustalla soiva rauhallinen musiikki edesauttaa pääsemään oikeaan mielentilaan, jossa on mielekästä laittaa hihat heilumaan ja antaa kuutioille kyytiä.
Kaivosmiehen kivinen tie
Kaikki aloitetaan aina puhtaalta pöydältä eikä käytettävissä ole mitään tarvikkeita. Tämä saattaa alussa aiheuttaa pientä ihmetystä. Onneksi, ja muista alustoista poiketen, konsoliversio tarjoaa hyvän ja kattavan tutoriaalin, jolla saadaan urbaanin maailman city-ihmisestä Lapin kovin eräjorma.
Tarjolla on monenlaisia materiaaleja ja elementtejä, joilla on erilaisia käyttötarkoituksia rakentamisessa ja hyötykäytössä. Puita hakkaamalla saadaan klapien lisäksi oksista taimia, joita voidaan istuttaa maahan ja joista ajan myötä kasvaa uusi puu. Klapeista voidaan valmistaa lankkuja, jotka palvelevat hyvin talon seininä ja lattiana. Kiveä voidaan hyödyntää esimerkiksi työkalujen päivityksessä sekä uunia rakentaessa. Uunissa luonnollisestikin valmistetaan ruokaa, mutta se toimii muillakin tavoin. Esimerkiksi hiekkaa sulattamalla valmistuu lasia, josta saa kätevästi ikkunat seiniä koristamaan. Monipuolisuutta siis riittää. Mukavana ekstrana peli tarjoaa pienen infopaketin joka kerta, kun pelaaja löytää uuden materiaalin maan syvistä uumenista, joten pelaajalla on aina tieto siitä, mihin mitäkin käytetään.
Pelkkää leppoisaa kaivamista ja rakentelua Minecraft ei kuitenkaan ole. Ilman miekkaa ja haarniskaa on illan tullen hyvä lampsia kotiin suljettujen ovien sisäpuolelle ja pysytellä turvassa, kun zombit hämähäkkeineen tulevat koloistansa terrorisoimaan maan pinnalle. Odottavan aika on pitkä, mutta tarpeelliset materiaalit hankittuna voi jopa perusmainari rakentaa taloonsa sängyn, jonka myötä yöt voi nukkua, ja aamun sarastaessa on yleensä taas turvallista uskaltautua ulos.
Kun palaset loksahtavat paikalleen
”Se jokin” Minecraftissa koukuttaa ja pahasti. Herra Notch on keksinyt noidankehän, josta on vaikea päästä pois. Pikselimössökuutiot ovat kuin huumetta. Niiden tuhoamiseen muodostuu riippuvuus ja annosmäärä sen kuin kasvaa pelatessa. Jossain vaiheessa sisäinen taiteilija pääsee valloilleen ja koordinoidun tuhoamisen sijasta alkaa luova työ. Minuutit muuttuvat tunneiksi, talot muuttuvat kyliksi ja kyläpahaset kaupungeiksi.
Minecraftin saa kauppapaikalta 1600 MS-pisteen (noin 20 euron) hintaan, joten se on Arcade-peliksi melko tyyris. Käytännössä samalla rahalla saa PC-version, jossa kaikki on suurempaa ja ominaisuuksia on iso liuta enemmän. Siltikin konsoliversion ja padin onnistunut paritus on sen verran rautainen yhdistelmä, että allekirjoittanut istui köpöistä tietokonenurkkausta mieluummin olohuoneen löhötuoliin ison kuvaruudun eteen, täytti kahden litran norsutuopin jääkylmällä virvokkeella ja nautti elämyksestä Xboxin kanssa. Lisämateriaalia odotellessa.
Katso traileri: