Räiskintäpelejä tuntuu tätä nykyä tulevan joka tuutista eri elementeillä varustettuna. Vanha tuttu Quake -pelisarja on saanut pitkään odotetun jatko-osan, joka ei tarjoa mitään mullistavia ominaisuuksia tai juonenkäänteitä. Siltikin Quake on Quake vaikka voissa paistaisi ja sen parissa viihtyy. Varsinkin, kun bonuksena pelipaketissa on mukana Quake 2. Peli on varustettu K-18 merkinnällä.
Äideeeistä parhaaain sä ooot!
Järistyksen neljännen osan juoni on jotain sellaista mitä en viitsisi lähteä syvällisesti kertomaan. Siinä jatketaan suoraan kakkososaan jäänyttä materiaalia, jonka pitäisi antaa syytä pistää taas lihoiksi suuri kasa Stroggeja. Tämähän riittää kyllä.
Pelimoottorina toimii hieman viilailtu Doom 3:n moottori, joka hoitaa upeaa grafiikkaa silmien eteen. Doomin typeristä taskulamppuiluista on onneksi päästy melkein eroon. Pimeitä kenttiä toki löytyy sangen paljon, mutta onneksi yhdessä tussarissa on lamppu, jossa ilmeisesti on loppumattomat patterit. Propsit siitä.
Naulat ovat tylsiä ja ruosteisia
Pelin alussa mukana on joukko muita sotilaita, jotka osaavat ampua yllättävän hyvin Stroggeja pois päiviltä. Heiltä saa myös täydennystä panssariin sekä terveyteen. Aika pian kuitenkin pelissä alkaa soolo-osuus ja pyssyköitäkin rupeaa saamaan. Aseiden yksi hieno ominaisuus on se, että niitä pystyy parantelemaan kentistä löytämillään päivityksillä. Ne tuovat lisää tulivoimaa ynnä muuta mukavaa pikkukivaa aseisiin.
Ainoa mikä pisti aseissa silmiin on se, että naulapyssy ei tunnu yhtään naulapyssyltä. Se näyttää jonkin sortin minigunilta ja ampuu kaiken lisäksi jonkinlaisia valopalloja. Kovin ikävää, sillä naulain on Quakessa ollut aina lempiaseeni. Kuitenkin aseissa on ihan riittävästi potkua, ja esimerkiksi haulikon osuma lennättää heikompia Stroggeja näyttävästi taaksepäin. Pelin alussa saatava konekiväärikin on yllättävän hyvä ase, kun sitä osaa käyttää oikein.
Still alive and kickin´
Yksi pelin hienoimmista kohtauksista on ehdottomasti yksinpelin osio, jossa pelin sankari muutetaan Stroggiksi. Eteen tulee muodonmuutosta käsien irroitus-operaatiosta jalkojen leikkaukseen. Voi mikä harmi, ettei voinut tehdä muuta kuin katsella. Tästä kuitenkin selvitään, ja päähahmo saa lisää nopeutta sekä staminaa.
Pelin paras anti on siis ehkä jo nähty? No ei sentään, tarjolla on vielä ajoneuvoja, uusia aseita, ja mikä parasta lisää lihoiksi pistettävää porukkaa. Kyseinen ammuskelu rupeaa toisaalta jossain vaiheessa olemaan jo niin tuttua huttua, että alkaa tylsyys paistamaan pelistä läpi. Pelattavaa tuntuu olevan minunlaiselleni veteraanillekkin jo ihan tarpeeksi ja olenhan minä jo ammuskellut piruvie parisen pataljoonaa pois päiviltä, eikö se jo riitä?!
Noh, onneksi pakettiin on pakattu moninpeli, joka on sitä Quake 3 Arenan tapaista todella hauskaa sinkohippaa. Siitä tosin kaikki eivät pidä, mutta itse kyllä nautin nopeatempoisesta hippailusta. Pääasia, että on jonkin verran refleksejä ja kenttätietoa niin jo rupeaa pärjäämään. Moninpelimuodot ovat ihan normaalia ctf, dm -tyylistä, mutta eipä sitä nyt paljoa muuta kaipaakaan. Kaikin puolin Livessä mättäminen on hauskaa, joskin ranskalaiset karjuvat mikkiin jenkkiläisiä enemmän. Onneksi en sadatteluista ymmärtänyt puoliakaan.
Klassikko pelastaa maailman
Quake on klassikko. Neljännen järistyksen mukana tulee myös levy jossa on materiaalia pelinteosta, sekä kaikkein tärkeimpänä vanha klassikko Quake 2, joka säväytti ainakin allekirjoittanutta lähinnä siksi, että se näytti todella hienolta HDTVlläni. Ja toihan se kieltämättä paljon muistoja mieleen.
Kaikenkaikkiaan Quake 4 on loistava paketti niille, jotka kaipaavat yksinpelistä aivot nollaan -viihdettä ja moninpeliä, jossa saa kertakaikkiaan tappaa kaiken mikä liikkuu ja vielä mahdollisimman nopeasti. Jos tämä ei vielä riitä, niin voipa vanhaa klassikkoa pelata myös system linkillä kavereiden kanssa.
Pelin äänet ovat kieltämättä ihan mukiinmenevät, joskin siinä saisi olla vielä sitä jotain. Lisäksi Järistys 4 näyttää hieman järisyttävän omaa Xbox 360:ni, sillä se hidastelee joissain kohdin yksinpeliä. Moninpeleissä tätä en ole havainnut. Mielestäni kyseinen hidastelu ei kuitenkaan ole mikään suuri ongelma koska se ei yleensä koskaan kestä 5:ttä sekuntia kauempaa. Puhutaan ennemminkin parin sekunnin hidastumisista kuin ”huonosta ruudunpäivityksestä”.
Quake 4 ei tuo mitään uutta millekään osa-alueelle, mutta on se silti mukavaa räiskettä ja ansaitseekin mielestäni paikan hyllyssä jo pelkän Quake 2:n takia. Peli oli viihdyttävä, silti siinä olisi saanut olla vielä lisää sitä jotain.