Tenchu Z

Kirjoittanut: Livegamers

21.09.2007

From Softwaren Tenchu Z tuo Playstationilla aloittaneen Tenchu-sarjan uudelle sukupolvelle. Microsoft tuo viime vuoden puolella Japanissa ilmestyneen pelin nyt myös länsimarkkinoille.
Oma ninja – paras ninja

Pohjimmiltaan Tenchu Z on kuin feodaaliajan Japaniin sijoittuva Hitman. Peli on jaoteltu noin viiteenkymmeneen eri tehtävään, joissa suurimmassa osassa tarkoituksena on etsiä salamurhattava kohde rakennuksien seasta.mahdollisimman huomaamattomasti ja suorittaa salamurha. Hitmaneista poiketen tehtävä kuitenkin loppuu suoraan salamurhaan, joten murhapaikalta ei tarvitse poistua. Mukaan mahtuu myös muita tehtävätyyppejä, esimerkiksi tavaran etsintää, kenttien läpijuoksuja, jonkin tärkeän henkilön seuraamista sekä perinteisiä pomotappeluita. Tehtävien välillä voi ostaa ansaitsemallaan rahalla uusia liikkeitä, taitoja ja esineitä.

Graafisesti peli on kuin suoraan edellisestä sukupolvesta. Suttuiset tekstuurit ja hahmomodelit näyttävät suoraan sanottuna rumalta. Kenttien valaistus on varsin latteaa ja asiaa ei ainakaan auta se, että suurin osa niistä sijoittuu ilta-aikaan. Myös äänipuolella on parannettavaa.

Pelin alussa pelaaja pääsee luomaan oman hahmon, jonka ulkonäköä voi muokata varsin rajallisesti. Erilaisia vaihtoehtoja ei ole alussa kuin muutamia, loput täytyy ostaa erikseen pelin edetessä. Samalla luodaan myös naispuolinen ninja, joka esiintyy vierailevana tähtenä pelin välianimaatioissa.

Vaikeneminen on kultaa

Ninja Gaidenin sulaviin ja monipuolisiin kontrolleihin tottuneelle ninjan ohjastaminen tuntuu alkuun hirvittävältä. Hahmo liikkuu tönkösti, liikkeet eivät näytä sulavilta ja seiniä pitkin ei pysty edes kävelemään. Jonkin ajan kuluttua pelaaja kuitenkin huomaa, että peliä ei ole tarkoituskaan pelata samalla tavalla. Kenttien avoin rakenne ja yksi tavoite antavat varsin vapaat kädet pelaajalle. Hiljainen eteneminen kattojen kautta osoittautui useimmissa kentissä toimivimmaksi lähestymistavaksi. Pelin ympäristöt ovat melko samankaltaisia japanilaisia kyliä ja joihinkin kenttiin palataan useasti tarinan edetessä. Joukkoon mahtuu myös muutamia poikkeuksia, kuten esimerkiksi suurikokoinen linnake sekä päiväsaikaan sijoittuva satama.

Tenchu-sarjan bravuuriliikkeillä, hahmojen taakse hiipien tehtävillä Stealth Killeillä, saa vihollissoturit tapettua yhdellä brutaalilla iskulla. Näitä liikkeitä on muutamia erilaisia. Erikoistapoista saa myös enemmän rahaa tehtävän päättyessä. Peli myös kannustaa hiiviskelyyn, sillä normaalissa taistelussa on vaikea pärjätä, sillä vihollisia saa hakata jopa kymmeniä kertoja ja kontrollit ovat – jos mahdollista – vieläkin tönkömmät kuin liikkuessa. Onneksi pakoon sentään pääsee helposti. Pelistä löytyy myös neljän pelaajan co-op Xbox Livessä ja System Linkissä, mutta jaetulla ruudulla pelaaminen ei valitettavasti onnistu.

Mikä ihmeen tekoäly?

Pelin juoni on Tenchu-sarjalle tuttuun tyyliin lähes olematonta. Lisäksi välianimaatiot ovat lähinnä naurettavan huonoja. Hahmojen suut eivät liiku ja animaatiot ovat todella tönkköjä. Ilahduttavasti välianimaatioita ei ole lähdetty dubbaamaan, vaan tarjolla on alkuperäinen japaninkielinen ääniraita sekä englanninkieliset tekstitykset.

Myös pelin tekoäly jättää toivomisen varaa. Kaavamaisesti tiettyjä reittejä noudattavilta vartijoilta pääsee pakoon todella helposti ja parin sekunnin ihmettelyn jälkeen ne palaavat takaisin reitilleen. Jotain tekoälystä kuvastanee tilanne, jossa valoisan muurin päällä kyykyssä oleva pelaaja jää huomaamatta parin metrin päässä kävelevältä vartijalta. Jotkut vartijat osaavat jopa kutsua apujoukkoja, mutta nämäkin unohtavat pelaajan olemassaolon todella nopeasti. Tällä osa-alueella peli yrittää matkia Metal Gear Solidia, mutta epäonnistuu siinä pahasti.

Kaikista vioista huolimattaan Tenchu Z on kuitenkin välillä varsin mukavaa pelattavaa. Jos pystyy sulkemaan pelin keskinkertaisuudet pois mielestä, onnistuu hiiviskelystä ja täydellisestä salamurhasta nautiskelu hyvin. Kovin pitkiä sessioita ei pelin parissa kerrallaan viihdy, kiitos itseään toistavien kenttien ja tavoitteiden, mutta pieninä annoksina Tenchu toimii ihan mukavasti. Tällaisenaan pelin pääongelmaksi tosin muodostuu jälleen hinta. Nappaa alelaarista mukaan jos Hitman ja ninjailu kiinnostavat.