The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition

Kirjoittanut: Livegamers

10.01.2017

Pitkän linjan roolipelikehittäjä Bethesda Game Studiosin The Elder Scrolls -pelisarjan viides osa Skyrim ilmestyi alun perin jo viisi vuotta sitten. Peli on sittemmin kerännyt huiman suosion ja etenkin modaajat ovat ottaneet pelin omakseen. Nyt myös konsolipelaajat pääsevät modien pariin Skyrim Special Editionin myötä.

Kasvojenkohotusta

Peli itsessään ei ole muuttunut viiden vuoden takaisesta, mutta on kokenut suurehkon kasvojenkohotuksen. Tekstuurit ovat tarkempia, ympäristön kasvillisuutta on lisätty ja valaistusefektit ovat parempia. Valitettavasti ulkonäköä lukuun ottamatta pelin tekniseen puoleen ei ole koskettu ja ikä näkyykin selkeimmin kankeissa animaatioissa. Siinä missä ympäristöt ovat pääosin hyvän näköisiä, on hahmojen ulkonäössä ajoittain parantamisen varaa. Reaktio ensimmäisten hahmojen tullessa näkyviin olikin luokkaa ”onko tälle tehty mitään”, mutta tarkempi vertailu paljasti muutosten laajuuden. Parannusta on tapahtunut hahmojenkin kohdalla, mutta ympäristöt ja erityisesti kasvillisuus ovat olleet etusijalla ulkonäköä kohennettaessa.


Kuvittelin, että viisi vuotta vanhalle pelille ei tuota ongelmia pyöriä sulavasti 60 FPS -ruudunpäivitysnopeudella, mutta ilmeisesti asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Pelillä nimittäin on välillä ongelmia päästä edes 30 FPS -tavoitteeseen. Nytkähdykset eivät ole jatkuvia, mutta erittäin häiritseviä kylläkin. Parannellun ulkoasun alta pilkistääkin ajoittain ikävästi vanha pelimoottori ja sen ongelmat. Eikä Skyrim olisi Skyrim ilman mittavaa bugikavalkadia. Onneksi nämä ovat lähinnä tekoälyn koomisia sekoiluja. Skyrimissa ei esimerkiksi ole ollenkaan epätavallista nähdä tekoälyhahmo uimassa metrin korkeudessa tietä pitkin. Lisäksi fysiikkamoottorilla tuntuu olevan melko ympäripyöreä käsitys fysiikan laeista, joten hevosella voi nousta lähes pystysuoraa seinämää ylös. Runsas tallentelu kuitenkin kannattaa, sillä aina välillä pelin skriptaus sekoaa, eikä tehtävässä pääse eteenpäin lataamatta aiempaa tallennusta. Tätä kuitenkin tapahtuu suhteellisen harvoin.

Rahalle vastinetta

Skyrim Special Edition on kattava paketti jo ilman modejakin. Mukana on jo valmiiksi hillittömän laajan peruspelin lisäksi kaikki viralliset laajennukset, eli Dawnguard, Heartfire ja Dragonborn. Kun mukaan heitetään vielä modit, joilla pelistä saa halutessaan hyvinkin erilaisen, on kasassa paketti, jolla todellakin saa vastinetta rahoille. Yksinkertaisimmat modit ovat lähinnä keinoja huijata peliä poistamalla inventaarion painorajat tai nopeuttamalla hahmon kehitystä, kun taas monimutkaisimmat ja laajimmat lisäävät esimerkiksi realistisempia säätiloja ja muuttavat pelin survival-henkiseksi. Aivan PC-maailman kattavuuteen konsoleiden modeissa ei päästä, mutta puolimatkaan kylläkin. Saavutusten perässä juoksevien on hyvä huomioida, että modien käyttö kytkee saavutukset pois päältä.


Skyrim toimii edelleen mainiosti, mutta kaiken ehostuksen alla on kuitenkin viisi vuotta vanha peli. Modeja ja paranneltua ulkoasua lukuun ottamatta mukana ei ole oikeastaan mitään uutta, joten jos Skyrim on jo ennestään koluttu läpi, ei Special Edition tuo kovinkaan paljoa uutta. Jos taas on onnistunut ohittamaan tämän mestariteoksen, on Special Edition rahanarvoinen paketti johon saa helposti upotettua satoja tunteja.