Signal Studiosin viime vuonna julkaisema tornipuolustuspeli Toy Soldiers vei pelaajat lelulaatikolle, jossa taisteltiin ensimmäistä maailmansotaa. Tänä kesänä vanhat sotalelut heitettiin nurkkaan, kun Microsoftin Summer Of Arcade -kampanjan viides osa Toy Soldiers: Cold War ilmestyi ladattavaksi. Hintaa teoksella on 1200 MS-pistettä.
Lelut sotajalalla
Toy Soldiers: Cold War sijoittuu nimensä mukaisesti fiktiiviseen kylmän sodan aikakauteen, jossa Neuvostoliiitto ja Yhdysvallat ottavat toisistaan mittaa. Taistelutilanteet tapahtuvat kauniissa ja värikkäissä dioraamoissa, joista hyvin useat ovat saaneet vaikutteita todellisista maapallolta löytyvistä kohteista. Mitään historianluentoa kylmän sodan tapahtumista ei kuitenkaan tarvitse odottaa, sillä suurvaltojen vastakkainasettelun lisäksi peli ei sisällä juuri minkäänlaista tarinaa. Tämä ei kuitenkaan laske Cold Warin viihdearvoa, sillä kyseessä on teos, joka tarjoaa niin suoraviivaista ja hauskaa toimintaa, ettei se mitään juonta kaipaakaan.
Sota Neuvostoliittoa vastaan koostuu pääosin puolustustehtävistä, joissa pelaajan täytyy suojata lelulaatikkoaan tietyiltä määriltä vihollisaaltoja. Itse puolustaminen tapahtuu asettamalla erilaisia puolustustorneja strategisiin kohtiin vihollisen kulkureiteille. Pieniä kuvakulmaongelmia lukuun ottamatta tornien asettelu ja ohjaus on sujuvaa. Ongelmia tulee useimmiten vastaan, kun pelialueen tapahtumista yrittää saada kokonaiskuvan – pelissä olevaa isometristä kuvakulmaa ei yksinkertaisesti saa vedettyä tarpeeksi kauas nähdäkseen koko taistelualueen kerralla. Toy Soldiers -pelisarja eroaa kuitenkin tavallisista tornipuolustuspeleistä siten, että pelaaja voi milloin tahansa ottaa asettamansa tornin tai taistelukentältä löytyvän kulkuvälineen omaan ohjaukseensa. Kolmannesta persoonasta tapahtuva ohjaus tuo hauskaa vaihtelua pelin strategiseen puoleen, eikä pelaaja tunne olevansa niin passiivisessa roolissa, kun pääsee itse suoraan vaikuttamaan taistelun kulkuun. Pelaajan hallinnassa torneista tulee myös huomattavasti tehokkaampia, joten niiden käyttö on tehtävien onnistumisen kannalta tärkeää. Vihollisten omatoiminen niittäminen kasvattaa lisäksi pelissä olevaa Turbo Charge -mittaria, joka on kuin eräänlainen ”Killstreak”-mittari – perättäisten tappojen kertyessä pelaaja saa käyttöönsä kertakäyttöisen Barrage-ominaisuuden, joka vaihtelee sattumanvaraisesti aina John Ramboa muistuttavasta kommandosta ydinpommiin saakka.
Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo
Cold Warin tarinamoodi tarjoaa kolme eri vaikeusastetta, joista pelaajan kannattaa ehdottomasti valita heti alkuun vaikein (hard), sillä normaalilla tasolla peli ei tarjoa kunnon haastetta. Eri vaikeusasteiden lisäksi peli tarjoaa myös kaksi erilaista variaatiota tarinamoodista: Eliten ja Generalin. Elite-variaatiossa puolustustornit eivät ammu vihollisia automaattisesti, vaan pelaajan täytyy itse suorittaa kaikki ampuminen, kun taas Generalissa pelaajalta vaaditaan enemmän taktista silmää, sillä tornien ja ajoneuvojen haltuunotto on evätty. Kummatkin variaatiot aukeava kullekin tasolle sitä mukaa, kun pelaaja läpäisee ne normaalissa tarinamoodissa. Kaiken tämän lisäksi jokainen kampanjan variaatio on mahdollista pelata läpi kaverin avustuksella; joko samalta sohvalta tai Liven välityksellä. Ikävä kyllä Cold War ei sisällä co-op-pelaamista varten minkäänlaista hakuominaisuutta, joten Liven välityksellä pelatessa apurin täytyy löytyä omalta kaverilistalta.
Kattavien tarinamoodivaihtoehtojen lisäksi Cold War sisältää myös Minigames-, Survival- ja Versus -pelimuodot. Minigames-pelimuodossa taistellaan kelloa vastaan erilaisissa hullunkurisissa tehtävissä. Survival-pelimuodossa pelaajan täytyy yrittää selviytyä mahdollisimman kauan loputtomia vihollisjoukkoja vastaan; pelaaminen onnistuu joko yksin tai kaverin kanssa. Kummatkin pelimuodot sisältävät myös tilastotaulukot, joten kilpailuhenkiset voivat yrittää taistella kärkisijoista muun maailman kanssa. Kermana päällä pelistä löytyy vielä Versus-moodi, jossa voi ottaa mittaa toisista sotapäälliköistä joko jaetulla ruudulla tai Liven välityksellä. Versus-pelimuoto sisältää myös pelinhakuominaisuuden, joten pelkkään kaverilistaan ei tarvitse turvautua vastusta etsiessä. Normaalista tarinamoodista poiketen moninpelissä voi ostaa myös hyökkäysjoukkoja, jotka maksun jälkeen lähtevät automaattisesti marssimaan kohti vihollisen lelulaatikkoa. Hyökkäysjoukkoja ei kuitenkaan pysty puolustustornien tavoin itse ohjaamaan, vaan ne kulkevat orjallisesti ennalta määrättyjä reittejä. Online-puolella pelatessa on hyvin usein havaittavissa lagia ottelun alkaessa, mutta yleensä pienen alkuköhimisen jälkeen peli lähtee rullaamaan moitteettomasti. Tällä hetkellä pelattavia moninpelikarttoja on vain kolme kappaletta, mutta Signal Studios on luvannut julkaista ladattavaa sisältöä lähitulevaisuudessa, joten todennäköisesti myös moninpelikarttojen lukumäärä tulee vielä kasvamaan.
This one’s for Jimmy!
Omaa lelulaatikkoa pääsee pelin aikana puolustamaan monipuolisella asearsenaalilla, joka koostuu lähinnä 80-luvun teknologiasta. Käytettävissä olevat puolustustornit koostuvat viidestä eri kategoriasta: konekivääri-, tykistö-, kranaatinheitin- ja ilmantorjuntapesäkkeistä sekä make-shift-pesäkkeistä, jotka eivät ole ihan sitä perus sotakalustoa. Jokaisesta kategoriasta on olemassa kolme eritehoista versiota, jotka aukeavat pelaajalle tarinamoodin edetessä; muista eroten make-shift-pesäke ei kuitenkaan pelkästään päivity tehokkaammaksi, vaan se muuttaa myös ammustyyppiään. Puolustustornien lisäksi pelaajalla on kampanjan aikana käytössä myös useita eri kulkuvälineitä; ohjattavat laitteet vaihtelevat F-14 Tom Cat -hävittäjästä aina M1 Abrams -panssarivaunuun. Jokainen kulkuneuvo on käytettävissä vain rajallisen ajan kerrallaan, kunnes pattereista loppuu virta ja ne palautuvat takaisin lataustelakkaan.
Toy Soldiers: Cold Warin visuaalinen toteutus on erittäin kaunista ja hauskaa katseltavaa: värikkäissä ympäristöissä tapahtuvien taisteluiden aikana ruudulla vilisee kymmeniä vihollisia niin maalla kuin ilmassakin. Muovisotilaiden pirstoutuminen tykistö- ja konekivääripesäkkeiden pauhatessa luo peliin mahtipontisen sodantunteen.
Äänipuolella Cold War jatkaa samaa laadukasta rataa. Pelin aikana raikuvat vihollisjoukkojen sotahuudot ja panssarivaunujen telaketjujen kitinä luovat loistavasti illuusion suuresta sodasta. Pelissä käytettävät ääniraidat ovat selvästi saaneet vaikutteita 80-luvun blockbuster-toimintaleffoista, ja niitä tuodaan humoristisella tavalla esiin. Mukaan mahtuu muun muassa lainauksia Rambo-elokuvista sekä kehittäjien omia versioita kyseisen aikakauden hittibiiseistä.
Lyhyesti sanottuna Toy Soldiers: Cold War on ehdottomasti 1200 MS-pisteen arvoinen teos, joka tarjoaa kaikin puolin laadukasta ja erityisesti hauskaa viihdettä. Online-puoli olisi kuitenkin tarvinnut hieman lisää sisältöä, sillä nykyisellään kenttiä ja pelattavia pelimuotoja on aivan liian vähän. Pelissä olevat loistavat co-op-ominaisuudet ja tarinamoodin variaatiot lupaavat sille pitkää käyttöikää – olettaen, että pelaajan kaverilistalta löytyy pelin omistavia henkilöitä tai että on valmis jakamaan saman ruudun ystävän kanssa.