UFC Personal Trainer tarjoaa erilaisen näkökulman kuin mihin UFC-nimikkeen peleissä on totuttu. Octagonissa ottelemisen sijaan nyt keskitytään raakaan harjoitteluun, ja pelin päähahmo olet sinä. Tavoitteena ei ole voittaa mestaruuksia, vaan parantaa omaa kuntoaan kamppailulajeissa käytettävien harjoitteiden avulla. UFC Personal Trainer vaatii Kinect-sensorin toimiakseen.
Harjoittelun makuun
Heti alkuun suoritetaan kuntotesti, joka kartoittaa pelaajan fyysisen kunnon ja määrittää harjoittelutason suorituksen mukaan. Tasoa voi vaihtaa myös itse, mikäli kokee, että kunto kestää kovemman rääkin kuin mitä peli itse suosittelee. Kuntotestin jälkeen valittavissa on erilaisia kunto-ohjelmia, kuten 30 ja 60 päivän kestoiset kestävyys-, voima- ja rasvanpoltto-ohjelmat. Jos ei halua sitoutua pidempään harjoitteluohjelmaan, niin pelistä löytyy valmiita yksittäisiä treeniohjelmia sellaisten alan huippuvalmentajien kuin esimerkiksi Greg Jacksonin, Javier Mendezin ja Mark DellaGrotten kanssa.
Valmennustiimiin kuuluu myös UFC-kehistä tuttuja kasvoja, kuten Forrest Griffin ja Dan Hardy, jotka puolestaan keskittyvät opettamaan pelaajalle lyöntitekniikoiden saloja. Näiden lisäksi voi myös itse laatia mieluisen harjoitusohjelman, jonka luominen on vaivatonta ja nopeaa, sillä pelin valikot toimivat myös ohjaimella.
Liikkeiden tekniikat selitetään pelaajalle tarkasti ja perusteellisesti, minkä jälkeen pelaaja itse kokeilee ohjatusti muutaman kerran liikkeen oikeaoppista läpivientiä. Mikäli liikkeen tekee väärin, niin valmentaja näyttää oikean liikkeen uudelleen samalla selittäen, kuinka se tehdään. Voimaharjoitteissa on tarkoitus tehdä niin monta toistoa kuin virtuaalivalmentaja on käskenyt ja yleensä vähän ylimääräistäkin. Aikaa harjoitteiden suorittamiseen on yleensä noin minuutti.
Suorituksen jälkeen peli antaa välittömästi palautetta ja tallentaa tiedot muistiin myöhempää vertailua varten. Pelin suola ovat ehdottomasti lyöntiharjoitteet. Lyöntiharjoituksia tehdään esimerkiksi pistehanskoihin, joissa pyritään suorittamaan lyöntisarjoja katkeamattomasti. Lisäksi mukana on intervallitreeniä säkillä ja nopeustreeniä päärynäpallolla. Vaikka varjonyrkkeily onkin hauskaa, niin järki pitää muistaa pitää mukana, sillä väärin tehtynä ilmaa lyödessä satuttaa helposti itsensä.
Harjoitukset ovat kestoltaan noin puolituntisia – alkulämmittelyt ja loppuvenyttelyt mukaan lukien. Alkulämmittelyn ja loppuvenyttelyn sisällyttäminen harjoitteisiin tuo tietynlaista syvyyttä, mutta näihin osiin ei ole panostettu tarpeeksi, ja ne jäävät hieman ontoiksi. Jotta lämmittelyn ja venyttelyn idea tulisi kunnolla esille, tulisi niiden olla huomattavasti pidempiä ja monipuolisempia – ovathan ne kuitenkin loukkaantumisten minimoiseksi harjoittelun tärkeimpiä osa-alueita.
Harjoitusten rakenne koostuu pääsääntöisesti seuraavanlaisesti: alkulämmittely, lihaskunto, tekniikkaharjoittelu (esim. pistehanskat), lihaskunto ja loppuvenyttely. Toki myös näissä on eroja, ja yhdessä sessiossa virtuaalivalmentajani pistikin minut tekemään 20 minuuttia erilaisia vatsalihasliikkeitä. Vaihtelua löytyy siis myös tällä osa-alueella.
Toistoja, toistoja ja toistoja
Kinect tunnistaa pelaajan liikkeet pääosin melko hyvin, mutta tietyt liikkeet rekisteröityvät erittäin huonosti. Esimerkiksi kuntotestissä punnersin 54 kertaa, mutta peli laski vain 24 suoritusta. Ensimmäisenä tuli mieleen, että tein jotain väärin. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että punnerrusliike ei vain jostain syystä rekisteröidy kunnolla, vaikka liikkeen tekisi kuinka puhtaasti. Tämä on erittäin turhauttavaa, sillä pelaaja saattaa joutua tekemään 25–40 toistoa saavuttaakseen pelin asettaman 20:n rajan. Mikäli ei tuota valmentajan määräämää rajaa saavuta, saa haukut niskaansa ja suoritus hylätään. Tästä ei varsinaisesti seuraa mitään sanktioita itse pelissä, mutta itselle jää erittäin huono fiilis, kun asiaan ei voi vaikuttaa omalla tekemisellään.
Säkkiä hakatessa homma taas kääntyy päälaelleen. Säkkiin tulee enemmän osumia kuin on tarkoitus, mutta tässä puolestaan ei ole haittaa tai pelkoa siitä, että suoritus hylättäisiin. UFC Personal Trainerin kanssa voi käyttää myös omia lisäpainoja. Kokeilin treenata kuminauhan kanssa pystypunnerrusta, hauiskääntöä sekä ojentajia, ja missään kohtaa nauha ei aiheuttanut tunnistamisvaikeuksia Kinectille, vaan lisäsi sopivasti vastusta pitkiin sarjoihin.
Visuaalisesti UFC Personal Trainer ei tarjoa mitään uutta ja mullistavaa, mutta eipä ruutua tule paljoa tuijoteltuakaan vatsalihasliikkeiden lomassa ja virtuaalivalmentajan käskiessä pitämään katseen suoraan eteenpäin. Valmentajat sekä UFC-gladiaattorit ovat tunnistettavissa esikuvikseen, mutta valitettavasti kaikki ovat hieman persoonattomia. Ääninäyttely on suppeaa, ja kommentit alkavat toistamaan itseään hyvinkin nopeasti. Harjoitusten aikana soiva musiikkikaan ei korvia hivele, mutta se kyllä unohtuu nopeasti taustalle eikä näin ollen häiritse tekemistä.
Pillit pussiin
UFC Personal Trainer kuuluu ehdottomasti liikuntapelien kärkikastiin, vaikka pikku vikoja sieltä täältä löytyykin. Harjoitusohjelmat ovat intensiivisiä ja tehokkaita, ja niitä käytetään kamppailu-urheilussa oikeastikin. UFC Personal Trainer on oiva lisä esimerkiksi aamu- tai iltalenkin perään. Traineriä on vaikea mieltää peliksi missään vaiheessa: se ei ole hauska, se ei aiheuta naurunpurskahduksia, se pistää hikoilemaan, kärsimään maitohapoista ja aamuisesta lihassärystä. Ainoat mittarit jotka kertovat etenemisestäsi ovat vaaka ja peili!