Naughty Dog nousi suuren yleisön tietoisuuteen 90-luvun lopulla esittelemällä Crash Bandicoot -pelisarjan. Tuolloin Sony Computer Entertainment nappasi pelitalon suojiinsa, eikä päätöstä ole varmasti tarvinnut katua. Sittemmin Naughty Dog on näyttänyt, mihin se kykenee niin tasohyppelyn, toimintaseikkailun kuin myös kauhun saralla. Näistä keskimmäiseen kategoriaan kuuluva Uncharted-pelisarja oli valtava menestys edellisellä sukupolvella. Indiana Jonesin hengessä tapahtuva tarinavetoinen toimintaseikkailu upposi pelikansaan, ja trilogiaksi kasvanut sarja saa jatkoa ensi keväänä neljännen osan muodossa. Odotusta keventämään julkaistiin hiljattain Uncharted: The Nathan Drake Collection, joka sisältää koko alkuperäisen trilogian muodikkaasti remasteroituna. Onko aika kullannut muistot, ja kuinka entinen huippupeli pärjää nykymarkkinoilla? Aika ottaa selvää.
Kullatut muistot
Valitettavan usein remasterointi tarkoittaa vanhan nimikkeen resoluution ja ruudunpäivitysnopeuden nostamista 1080p/60fps -tasolle ilman muutoksia pelin muihin osa-alueisiin. Ratkaisu on varmasti kustannustehokas, mutta myös hivenen laiska. Tällä kertaa tarina on varsin toinen. Käännöksestä vastaa Bluepoint Games, joka on nähnyt suuren vaivan tekemällä perinteisen ulkoasun päivityksen lisäksi suuren määrän pieniä korjauksia kokoelman peleihin. Tekstuurien päivittämisen, piirtoetäisyyden nostamisen ja efektien parantelun lisäksi pelattavuutta on paranneltu yhtenäisemmäksi ja bugeja liiskattu ahkerasti. Konkreettisempia lisäyksiä ovat masokistisen vaikea Brutal- ja tarinasta kiinnostuneille erittäin helppo Explorer-vaikeustaso, sekä nopeusennätysten rikkojille suunnattu ajastin läpipeluuta varten. Mukana on myös joukko ekstroja, joita saa availtua aarteita keräilemällä. Moninpeli on jäänyt kokonaisuudessaan leikkauspöydälle, mikä on siinä mielessä ymmärrettävää, että pelisarjan vahvuus on aina löytynyt yksinpelin puolelta. Kasvojenkohotus on ollut niin vakuuttava, että ainoa visuaalisesti silmiinpistävä piirre on hahmoanimaatioiden kankeus, joka ei yllä aivan tämän hetkisiin standardeihin.
Nathanin syntymä ja kehitys
Sarjan ensimmäinen osa Uncharted: Drake’s Fortune esittelee pelaajalle sarjan päähenkilö Nathan Draken. Nathan on aarteenmetsästäjä, joka tavoittelee legendaarista El Doradon aarretta väitetyn esi-isänsä Sir Francis Draken jalanjäljissä. Mukaan seikkailuun päätyvät Nathanin oppi-isä Viktor ”Sully” Sullivan ja kunnianhimoinen reportteri Elena Fisher. Tarina lähtee rivakasti käyntiin ja hahmot esitellään prologin kautta varsin sujuvasti. Tarina imaisee mukaansa tutkimusmatkalle jo ensimmäisten tuntien aikana. Valitettavasti pelillinen kokemus ei yllä tarinan kanssa samalle tasolle. Eteneminen on suoraviivaista ja ennalta-arvattavaa, eivätkä kevyet pulmat pakota aivonystyröitä tositoimiin. Ammuskelu jaksaa viihdyttää alkuun, mutta raskaasti skriptatut kohtaukset vievät siitäkin parhaan terän ennen kampanjan puoliväliä. Tarina pitää silti niin tiukasti otteessaan, että pelin läpäisee hyvillä mielin. Kokonaisuutena Drake’s Fortune vaikuttaa sarjan ”pilotilta”, joka tutkailee yleisön reaktiota uuteen sankariin ennen täyttä panostusta.
Uncharted 2: Among Thieves on usein tituleerattu sarjan parhaimmaksi osaksi. Syy selviää hyvinkin nopeasti. Ammuskelun lisäksi mukaan on tuotu elementteja hiippailusta ja kenttäsuunnittelu on selkeästi monipuolisempaa. Tylsistymistä ei pääse tapahtumaan, vaan päinvastoin; toimintaa piisaa ja juonenkäänteet seuraavat toisiaan. Ammuskelun vastapainoksi välillä hiippaillaan ja kevennetään vihollislauman rivejä kuristusotteella tai hypitään autosta toiseen vuoriston kapeilla teillä tapahtuvassa takaa-ajossa. Jokaisen kulman takana odottaa jotain uutta ja kokemus on laadukas koko reilun kymmenen tunnin kestonsa ajan. Hengästyttävää toimintaa tukee mielenkiintoinen juoni mystisen Shambalan löytämisestä ja kokonaisuus on erittäin nautittava. Hahmoanimaatiot ovat edelleen hieman vanhahtavia, mutta visuaalinen ilme ei kalpene nykyistenkään pelien rinnalla.
Trilogian kolmas osa Uncharted 3: Drake’s Deception on toista osaa rauhallisempi ja elokuvamaisempi kokemus. Tarina kertoo laaja-alaisemmin Nathanin nuoruudesta, joka nivoutuu yhteen pelin pääjuonen kanssa. Tempo on hitaampi ja ongelmanratkonta on näennäisesti suuremmassa roolissa. Räiskintää piisaa edelleen, mutta tarinaa kuljetetaan elokuvamaisin kääntein eteenpäin, eikä toisessa osassa nähtyä hiippailua enää harrasteta samoissa määrin. Drake’s Deception on virkistävän erilainen verrattuna kahteen edelliseen osaan, eikä toisen osan menestystä ole yritetty kopioida samalla reseptillä. Myös kolmas osa näyttää ja kuulostaa uuden sukupolven peliltä lukuunottamatta tuttua kankeutta hahmojen animoinnissa.
The Nathan Drake Collection mahdollistaa kaikkien kolmen pelin vertailun rinnakkain. Osien väliltä paljastuu erilaiset tyylit ja taidokkaasti ohjatut tarinat, jotka varmasti jäävät mieleen. Vaikka aika on jossain määrit kullannut muistoja, on kyseessä edelleen yksi lajityyppinsä ehdottomia kärkinimiä.
Mastering the Remastering
Bluepoint games on tehnyt kokonaisuudessaan vakuuttavaa jälkeä tuodessaan Unchartedin uudelle konsolisukupolvelle. Pienet viilaukset sekä visuaalisen ilmeen kokonaisvaltainen kohentaminen puhaltavat sarjaan uutta henkeä ja todistavat, että hyvät pelit myös kestävät aikaa. Uncharted: The Nathan Drake Collection on huolella tehty remasterointi yhdestä edellisen sukupolven parhaista toimintaseikkailuista, joka ansaitsee huomiota erityisesti niiltä, jotka eivät sitä ole vielä kokeneet. Myös sarjan veteraaneille ostamista voi suositella, koska tekniset parannukset tekevät sarjasta paremman kuin koskaan. Neljännen osan odotus nousi tämän julkaisun myötä vähintään kaksinkertaiseksi.