Elena Elkhornin isä on kadonnut. Vanhan siirtomaakartanon yleismiehenä työskentelevää isukkia lähdetään tietenkin etsimään, ja etsintäreissu vie nuorta Elenaa läpi sokkeloisen puutarhan, kummituskartanon ja maanalaisten hautaholvien. Matkan varrella mukaan tarttuu myös aimo annos Pohjois-Amerikan historiaa, traagisia ihmiskohtaloita sekä tietoa Elenan omasta menneisyydestä.
Heti pelin alussa Elena oppii, että hänen kaulassaan kantama amuletti mahdollistaa ruumiista irtautumisen ─ käytännössä henkiolennoksi muuttumisen. Henkimuodossa oleminen on kätevää, sillä henget pääsevät puikahtamaan esimerkiksi seinien ja ovien raoista, poltergeistaamaan erinäisiä esineitä sekä juttelemaan muiden henkiolentojen kanssa. Pelin kontrollit ovat hyvin yksinkertaiset; liikkuminen on kaksiulotteista ja ympäristön ja esineiden kanssa toimitaan A:ta painamalla.
Pian Elenan seuraan lyöttäytyy henki nimeltä Flying Hawk, muinaisen Kwantako-heimon shamaani, joka on kadottanut ruumiinsa ja tarvitsee apua sen etsimisessä. Muitakin avun tarpeessa olevia henkiä tulee pelin edetessä vastaan, ja auttamalla näitä eksyneitä sieluja löytämään rauhan pelissä pääsee aina hieman eteenpäin. Peli ei suoraan kerro, mitä se haluaa pelaajan tekevän seuraavaksi, vaan vihjeet tarjoillaan keskustelujen ja viestien muodossa. Kaikkiin paikkoihin ei kuitenkaan pääse, eivätkä tietyt tapahtumat tai vuoropuhelut aktivoidu, ennen kuin niitä edeltävä osuus on suoritettu.
Pienimuotoista ongelmanratkaisuakin tarjoillaan, vaikkakin lähinnä muistiharjoitusten muodossa. Pääosa pelin etenemisestä tapahtuu etsi objekti tai henkilö X ja palaa takaisin -periaatteella. Kaksiulotteiseksi pelimaailmaksi Whispering Willowsin ympäristö on harvinaisen sokkeloinen, ja tilasta toiseen siirtymiset tapahtuvat oviaukkojen kautta. Muistikeskustaan saakin aktivoida ihan urakalla, ja yrittää painaa mieleensä, minkä ovien kautta mihinkin pääsee.
Whispering Willowsin kutsuminen kauhupeliksi olisi ehkä hieman liioiteltua, mutta aavemainen, selkäpiitä kutitteleva tunnelma on jatkuvasti läsnä ─ ja onnistuipa se ainakin itseni säikyttämäänkin muutaman kerran. Pelin äänisuunnitelu tukee tunnelmaa erinomaisesti ja luottaa pirteiden melodioiden sijaan ympäristön ääniin ─ vanhan kartanon nitinään, askelten ääniin ja niin edelleen. Pelin visuaalinen ilme on valtavan kaunis. Onkin hieman sääli, ettei sarjakuvamaista piirrosjälkeä ole valjastettu monipuolisempaan käyttöön, vaan esimerkiksi kaikki katakombien tai puutarhan ympäristöt näyttävät lähes täysin toistensa kopioilta.
Pelin hahmojen kanssa juttelemalla, muistiinpanojen, välianimaatioiden ja päiväkirjamerkintöjen myötä avautuu myös monisyinen taustatarina, joka ulottuu villin lännen valloituksen ajoista aina nykypäiviin asti. Tarinassa sivutaan niin Amerikan alkuperäiskansojen asemaa ja uskomuksia, irlantilaisia siirtolaisia kuin isän ja tyttären välistä suhdetta. Johtavat teemat ─ rakkaus, kuolema ja epätoivo ovat läsnä vahvasti, luisumatta kuitenkaan korniuden tai saippuan puolelle.
Peliin ja sen tarinaan sisään pääseminen vie hetken jos toisenkin, mutta on siihen panostetun ajan arvoista. Taustatarina syvenee poimimalla mukaan pelimaailmasta löytyviä muistiinpanoja. Tarinankerronta nojaa vahvasti siihen, että pelaaja jaksaa lukea joka ikisen pelimaailmasta löytyvän viestin. Itse luen lähes pakkomielteisesti kaiken, mitä pelimaailmat nyt sattuvatkaan tarjoamaan ─ aina Skyrimin kirjoista Mass Effectin Codexiin ─ mutta vähemmän pakonomaisesti loreen ja kontekstiin suhtautuvalle pelaajalle Whispering Willowsin tarina moniulotteisine henkilöineen saattaa jäädä varsin etäiseksi. Tämä on harmi, sillä monen sukupolven yli ulottuva tarina on mielenkiintoinen ja sen henkilöt varsin hyvin rakennettuja.
Peli on kestoltaan varsin lyhykäinen, ja sen pelaakin läpi yhdessä illassa. Varsinaiseen läpijuoksuun Whispering Willows ei kuitenkaan oikein taivu. Hidastempoinen, tunnelmontiin ja pelaajan lukuintoon luottava Whispering Willows onkin monin paikoin enemmän interaktiivinen, kevyellä ongelmanratkaisulla maustettu tarina. Whispering Willows antaa pelaajalle juuri niin paljon, kuin pelaaja on valmis antamaan sille. Pelistä saakin eniten irti, kun on valmis suomaan sille aikaa ja kärsivällisyyttä sekä paneutumaan sen tarinaan ja hahmoihin.